Лозари от Плевен и техни колеги от страната на протест пред Министерство на земеделието

АВАСИЛЕВ
Атанас Василев, председател на Национално сдружение на българските лозари.

На 7-ми ноември от 13:00 часа Националното сдружение на българските лозари организира протест пред Министерство на земеделието. В него участват лозари от Плевен и техни колеги от почти цялата страна. Към тях се присъединяват и винарите. Причината за протеста е неглижиране на сектора, ниският размер на субсидиите, липса на регламент за тяхното разпределение, опасност от ликвидиране на лозарството.

По този повод потърсихме председателят на Националното сдружение на българските лозари – Атанас Василев. Ето какво каза той пред „Плевен прес”:

Г-н Василев, от какво сте недоволни ?

Ние хиляда пъти поискахме методологията, критериите, за да видим как в Министерството правят сметките, на каква база?

Всички сектори взеха 2 помощи по 400 лв. на декар, тия които са с трайни насаждения, зеленчуци, а нашите помощи било то по Ковид и военната помощ, ние едва събираме по 100-150 лв. на декар. Пак казвам, не искам да противопоставям секторите, но ние с какво сме по-различни от останалите?

Не сме доволни от нищо. Нито от Изпълнителната агенция по лозата и виното в лицето на Коев /инж. Красимир Коев, изпълнителен директор, б.а./, нито от политиката, която се води от страна на държавата.

Погледнете какво става в последната една година. Торовете от 400 лв. отидоха на 1 800, горивата от 2.20 на 34.70. Не искам да говоря какво се случва с резервните части. Трудът в лозята също поскъпна.

Ние пак сме на последно място. Всички други сектори са получили много по-големи помощи отколкото ние. Не искам да противопоставям секторите, но питам „Имаме ли място в българското земеделие или не ?”

Какво конкретно ще искате сега ?

Искаме нов Лозарски регистър, за да стане ясно колко малко сме. От 2 млн. през 89-та година, в момента по документи сме 630, а реално се отглеждат 165 хиляди /дка лозови насаждения, б.а./ Т.е. ние намаляваме с по 30 – 40 дка всяка година. Ще искаме да сме приоритетен сектор, както и оставки на хората, които са ни докарали до тук.

Преди да протестирате имахте ли среща с МЗ и министър Явор Гечев ?

Ние сме изтъркали стълбите на министерството от срещи. В които се заявява готовност, разбират в какво положение е бранша, обещават, но нищо след това.

Ако не бъдат приети исканията ви какво ще правите ?

Ще има следващи протести и сме готови на всичко, за да се защитим, защото няма какво да губим.  

Споделете:

Прочетете също

KrK1 2024

ВМРО: Да бъдеш здрав не трябва да бъде лукс в ЕС през 21 век!

ПРЕДЛАГАМЕ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ЗДРАВЕН ГАРАНЦИОНЕН ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ Това предложение прави председателят на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *