Последни новини
Начало | Интервю | Ловци и митничари са добре дошли на изложбата за застрашени животни в РИМ – Плевен

Ловци и митничари са добре дошли на изложбата за застрашени животни в РИМ – Плевен

Румянка Балева – ръководител на отдел „Природа“ към РИМ-Плевен. Снимка – Плевенпрес.

Мобилната изложба за заплахите от търговията със застрашени от изчезване растителни и животински видове ще гостува в Регионалния исторически музей – Плевен от утре, 22-ри октомври до 7-ми ноември 2020 г.

За целевите групи, потенциалните посетители и смисъла на подобна изложба разговаряме с Румянка Балева – ръководител на отдел „Природа“ към РИМ.

Плевен прес: За кого е предназначена изложбата?

Румянка Балева: Ние разпространяваме информацията за това кога и какво се случва в РИМ чрез сайта ни. Всеки гражданин и гост на Плевен е добре дошъл на изложбата. Специално кореспондираме с Регионалното управление на образованието, защото изложбите са не само за забавление и информиране, а и за обучение. Винаги имаме много добро посещение от ученици. Дори и сега в Ковид ситуацията пак ще могат и деца, и ученици да видят изложбата. Тя е интерактивна, децата ще могат да редят пъзели, ще наблюдават през екран, който се задейства само с доближаване на лицето към него. Ще видят как хората употребяват кожата, рогата и телата на убитите животни.

Плевенските членове на ловно-рибарския съюз проявяват ли интерес към такива изложби?

Тази изложба е за природата в риск. Тук се акцентира върху търговията със защитените и застрашени растения и животни. Изложбата е предназначена и за ловците. В ловно-рибарския съюз членуват хиляди хора. Не знам какво мислят те за опазване на застрашените видове, но ми се струва добра идея да дойдат и да видят какво се случва след като се отстреля едно животно. Каним ги да видят изложбата – палтата, обувките, чантите и портмонетата от кожите на убити животни.

Актуален е проблемът и с контрабандата на птици. Върви международна търговия със застрашени птици. Често птици се пренасят през границите, слагат ги в кутии и кашони, и когато митничарите ги отворят, понякога птиците вече са се задушили. Има международно приети документи, които забраняват това и служителите на митниците са запознати с тях.

Бих искала да поканя на изложбата ловците и митничарите. За да бъдат по-бдителни, по-чувствителни и по-загрижени за застрашените растения и животни. За да можем да ги показваме на децата си не само като застрашени и редки видове по изложби.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 7-ми ноември.

Снимки – Плевенпрес

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *