Лицемерие с паметници

Генерал Владимир Вазов с тримата си сина: Иван, Кирил и Владимир. Снимка – архив Плевен прес.

При всяка новина за пореден паметник на генерал Вазов, веднага се сещам какво казва за лицемерите Ейбрахам Линкълн. Лицемерът е човек, който, след като е убил родителите си моли за снизхождение, с основанието, че е сирак.

След като т.н. Народен съд разстрелва Иван Киров Вазов, племенника на генерал Вазов, след като Владимир Владимиров Вазов, син на генерала, е осъден на 10 години строг тъмничен затвор, след като другият му син – Георги, е хвърлен без присъда в концлагера на мини Бобов дол, откъдето  се връща с избити зъби, след като третият му син – Иван, е изселен с цялото му семейство, след като генералът получава инфаркт в резултат на тези присъди, но му е отказана медицинска помощ – след всичко това му правим паметници. Но мълчим за престъплението извършено с него и семейството му. Позорно мълчание цари за присъдата над сина му Владимир Владимиров Вазов от Народния съд.

Владимир Владимиров Вазов, поручик, 58-ми випуск на Военното училище, кавалер на Орден за храброст от боя за Страцин, уволнен и осъден  на 10 години строг тъмничен затвор ! Присъдата не е отменена и до сега !

Писахме за това през септември 2018-та година в материала „Ако беше жив, генерал Вазов щеше да застреля някои от вас”.

Пишем го и сега. И пак казваме, че да вдигаш паметник, а да не вдигнеш мълчанието около съдбата и последните дни на великия пълководец – е престъпление. Да вдигаш паметник и да си правиш от него ПР е отвратително. Да не говорим, че погребението на генерал Вазов в Тетевен е почти нелегално. Даже думата „генерал” не е изписана на дървения му кръст. От страх.  И защото е бил „защитник на буржоазна България и кмет – слуга на фашисткия режим на цар Борис“.

След 9-ти септември е съсипана  цялата фамилия Вазови. Убиват душата на славния български генерал, но покаяние от убийците му няма ! Има паметници, зад които удобно се крият техните днешни наследници !

Както се крие факта, че в последната си дума произнесена на 30-ти януари 1945-та година пред Първи състав на т.н. Народен съд, племенникът на генерал Вазов – Иван Киров Вазов, казва:      „Уважаеми народни съдии! В този трагичен за мен момент, аз имам да отправя към вас само една молба: да повярвате в искреността, честността, почтеността ми през времето на целия този процес, защото и през него аз исках да остана верен на себе си, да бъда и пред Народния съд, както съм бил и пред народа, винаги честен, откровен и искрен. Отворете изложението, което аз миналата година през м. ноемврий направих като министър на търговията, промишлеността и труда в Народното събрание, и ще видите, че в него няма нито капка демагогия, че във всяка страница от него лъха истина и само истина, защото съм считал, г-да народни съдии, че наш дълг е на народа да говорим истината, защото съм считал, че тогава, когато му говорим истината, той ще ни разбере и ще има сили да ни прости и осъди, може би, правилно и справедливо”

Това казва майор Иван Киров Вазов, д-р по право, народен представител и министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Добри Божилов. Племенник на писателя Иван Вазов и на генерал Владимир Вазов. Министърът,  гласувал  срещу депортирането на българските евреи.

Народният съд не е повярвал на неговата искреност, почтеност и честност. Осъжда го на смърт и той е разстрелян като много други бележити българи на 1 февруари 1945 г. на основание на присъда, издадена същия ден. 3 месеца по-късно държавата конфискува цялото му имущество.

И всичко това въпреки, че по време на процеса в негова полза свидетелства ятакът Иван Димитров Бояджиев. Това няма значение. За Народния съд важни са други неща, но не и истината. Задачата на този орган е да извърши политическа чистка по отношение на доскорошния държавен елит, доказал талант и способности на българската и международна професионална сцена.

Вместо да цитират „Свалете знамената ! Минава генерал Вазов – победителят при Дойран”, днешните политици и поборници за паметници да направят акция „Свалете мълчанието ! Паметта на генерал Вазов заслужава истината !”

А тя е, че:

 •  21 024 души, цветът на интелигенцията, са избити през 1945 година. В това число и племенникът на ген. Вазов.
 • Издадени са от т.н. Народен съд 10 000 присъди, в т.ч. и над семейството на генерал Вазов.
 • – активен участник в разстрелите е Лев Главинчев от ВМРО. Като комендант на Народната милиция в София, с години самоволно избива интелектуалци, „противници” на „народната власт”. Мъчително е убит Райко Алексиев, журналист, заради карикатурите на Сталин в издаваното от Алексиев списание „Щурец”.

И още, и още….Костите на генерал Вазов са разпилени. Той няма гроб, но има паметници. Той не е получил справедливост, но получава паметници. За него се знае част от житейската му история, но не и цялата. Знае се онази част,  удобната. Парадната. Защото другото е срам. И ако днешните поборници за паметници имаха срам – щяха да го измият с огласяване на цялата истина около живота на генерал Владимир Вазов.

Затова отново ще повторим: „Ако беше жив, генерал Вазов щеше да застреля някои от вас”.

Прочетете също

От 4-ти октомври, понеделник, в община Белене ще раздават безплатните хранителни продукти

Снимка – интернет. Ръководството на Община Белене уведомява гражданите, че от 04.10.2021 год. до 15.10.2021 …

4 Последни коментари

 1. Читател

  Страшен материал. Не знаех тези неща. Добре е, че има паметник, ама що се мълчи за другото ? Пишете за тези неща, за да ги знаем. То май само вие пишете истината за разни безобразия.

 2. Материалът е много силен, защото почива на истината . За съжаление никоя партия , нито политическа личност НЕ ЖЕЛАЕ да върне справедливостта към паметта на тези велики българи . Не очаквам това да се случи от редиците на БСП , но след като и така наречените „сини“ направиха всичко възможно да покрият, замажат и елиминират дейността на Народния съд , истината на „досиетата“ … какво ни остава да кажем ?! Единственото , което е по нашите сили е да се пише и чете отново и отново …Приветствам вашия сайт и екипа му именно затова !

 3. Толкова много от Вазови са били поругани и унизени. Как не ни е срам тогава да се кичим с тях, като с брошки. Търся оправдание и го намирам единствено в блаженото ни невежество – защото не знаем! И аз като Орлин ви приветствам че пишете такива материали!

 4. Ген. Луков

  Все тая надеждата, че изневиделица ще се появи генерал Вазов и ще „опука“ всичката тая политическа сган, дето се кичи с паметници, а тайно назначава на постове негодници и зловещо и постоянно ограбва народа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *