ЛЕВИЦАТА! представи своята листа и цели, с които да спечели доверието на плевенчани за предстоящите избори

20230315 100323
Снимка – Плевен прес.

На 15 март в Плевен се проведе пресконференция на КП “ЛЕВИЦАТА!”. Поводът беше представяне на листата с кандидати за народни представители на Коалицията за 15-ти многоизбирателен избирателен район – Плевен, с водач Иван Мандински. Участие в пресконференция взеха 16-те участници в листата, както и Румен Петков, председател на ПП АБВ.

Пресконференцията бе открита от Иван Мандински, който каза, че „ЛЕВИЦАТА!“ е политическо обединение, създадено за да предостави възможност на българските граждани да гласуват и да участват във формирането на ясна политическа и управленска програма, която има за цел постигането на социална сигурност и справедливост, спиране на главоломното обедняване и запазване на парламентарната демокрация.

Мандински даде подробности относно създаването на новата лява формация:„Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ се създаде преди 7 месеца, като опит да се обедини лявото пространство в България. Опит, който пожъна частичен успех, в смисъл такъв, че направихме всичко възможно и БСП да участва в тази коалиция. Ръководството на БСП не уважи поканата на инициаторите.

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ излиза на тези избори много мотивирана и с цел да защити лявото в България, защото всички виждаме какво се случи там. След всички събития, които се станаха на конгреса и на последните национални съвети, много членове от БСП решиха да се присъединят към ЛЕВИЦАТА!.

Целта, която сме си поставили за област Плевен е да бъдем една от водещите политически сили и да върнем избирателите в лявото пространство. Ние направихме всичко възможно да обединим левият спектър и тази инициатива ще продължи и след тези избори.

Нахъсани сме и сме мотивиране да покажем един висок резултат. Ще се опитаме да бъдем истински партньор на местната власт и на гражданите. Като основни приоритети за Плевен сме си поставили обходният път, довършването на АЕЦ „Белене“, повече финансиране на Плевен и многофункционалната спортна зала в града.

До сега това, което виждаме е, че когато изберем нашите народни представители, те много бързо забравят обещанията си. Силно се надявам плевенчани да изберат хора, които ще работят за тях. Целта, която сме си поставили е: запазване на държавността, борба с инфлацията, увеличаване доходите на хората и социалната справедливост“.

След това встъпление Иван Мандински представи накратко колегите си от листата и  даде думата на Васил Антонов, който представи своята мотивация за участие в листата на ЛЕВИЦАТА!:

„Мнозина имат свое мнение защо съм в листата на Левицата. Моето мнение, истината е, че аз винаги съм вярвал, работил и отстоявал левите идеи в политиката. Бил съм последователен в това. БСП, с това ръководство, с последния лъжеконгрес, е далеч от тях.

Да съм в листата за народни представители от 15 МИР – Плевен на Левицата приех, за да заявя ясно, открито и отговорно позицията си в сегашната политическа ситуация в България – така съм постъпвал винаги.

Вярвам в младите хора. Вярвам, че ние с опита сме тези, които трябва да им помогнем да се реализират тук, в страната си и да им дадем шанс да вложат устрема си и енергията си за живота, който искат да живеят те и техните деца!

Левицата е надежда за българския народ за да се изправи той и да тръгне гордо към по-доброто днес. На 2 април, призовавам всички приятели, познати и разумни хора, да гласуват с номер 14 в интегралната бюлетина.

Своето виждане за развитие на българското земеделие представи проф. д-р Иван Пачев, който е втори в листата: : „Регионът на Плевен е земеделски регион. Селско стопанството в този район винаги е бил на високо равнище. Освен това, трябва да се каже, че той има стратегическо значение не само за това, че осигурява продуволствената сигурност на населението. Създава суровини и за много други отрасли, осигурява доходи на много хора. Без развитие на селско стопанство и без развитие на селскостопанската наука, много е трудно да се постигнат добри резултати. Селскостопанският сектор е център на кръговата икономика.

Трябва да кажем, че районът на Плевен е и винарски район. През миналата година успяхме да включим в Министерството на културата виното като нематериално съкровище на България. Необходимо е да се работи повече по развитието на виненият туризъм“.

Своята позиция изрази коалиционният партньор и председател на АБВ – Румен Петков: „Ще говоря с убедеността, че това е силната листа на Плевен. Има три неща, които нашите съграждани искам да видят. Тази листа е съчетание между енергия, опит и професионален потенциал. Един от големите проблеми на БСП е безпринципният сблъсък с институциите и с президентството. Тези неща са видни за всички. Нашият регион е с много богата традиция. В последните 30 години процесът на деиндустриализация, на съсипване на училища доведе до демографската криза.

В тази листа има чувство на принадлежност, това е плевенска листа“ изтъкна Петков. След което се спря на застоя в Плевен и заяви, че „ГЕРБ мрази Плевен. Мрази Северна България“. Не по-добро е и отношението към Плевен и на кабинета „Петков“, в който участие има и БСП. Припомни, че правителството на Кирил Петков закри маса полицейски управления, в това число и на плевенска област.

„Ние сме гарант за недопускане управление и коалиция на войната“, подчерта Румен Петков. „Докато в предното Народно събрание от сутрин до обяд се обясняваше евроатлантическото мнозинство, ние ЛЕВИЦАТА! сме в основата на българското представителство. Защото част от българският интерес е изграждането на АЕЦ „Белене“. За първи път от 2008 година насам, служебният министър ясно заяви, че България се нуждае от четири реактора. Престъпление е към обществото да имаме двата реактора в Белене и да не преминаваме към техният монтаж. Ето защо тази листа е гаранцията за бъдещето на Плевен“.

Плевен прес: Г-н Петков, БСП заявиха също, че твърдо стоят зад проекта Белене. Имате ли нагласа да си помагате или партнирате с тях ?

Въпросът е в действията и бездействията. Ние с г-н Антонов можем ясно да кажем например, какво сме направили да спасим военното училище в Долна Митрополия.

За Белене въпросът е много голям. Тук не става дума да партнираме с този и онзи, въпросът е принципен. И този въпрос трябва да се реши в Народното събрание. Всеки от нас може и трябва да отговори, какво е правил и не правил за Белене.

Плевен прес: Корнелия Нинова, при посещението си в Плевен каза, че вашата цел на тези избори е да понижите резултата на БСП и, че цитирам „нито сте нови, нито сте леви“? Тези разногласия между вас дали ще бъдат във ваша полза или във ваш минус?

На професор Гечев животът му мина да строи Белене, а пък моят мина да обяснявам какво е искал да каже Станишев, Мишо Миков и Корнелия Нинова. От както познавам Корнелия Нинова, тя винаги е кандидат за нещо. Позволявам си за пръв път от години да направя такъв коментар. Този стремеж да бъдат изключвани хора, да бъдат поругавани е освен липса на възпитание и политически страх. Това, че на някой не му харесва „ЛЕВИЦАТА!“ е друг въпрос. Някак си трябва да се овладеем. „ЛЕВИЦАТА!“ е това решение. Трябва да се знае, че има една мярка, която не трябва да се преминава.  Ние искаме левите хора да имат избор и ние им даваме този избор“.

На пресконференцията беше подчертано, че Плевен за мнозина е модел на успешен политически проект, в който са съчетани енергията на младостта и опита на възрастните. С ЛЕВИЦАТА! младите и енергични хора с леви убеждения ще имат своя шанс за утвърждаване. Нещо, което до момента е спъвано от ръководството на БСП. Обърна се внимание и на факта, че за да се оправят нещата, България се нуждае от стабилна законодателна дейност на НС. Работата на бъдещите народните представители в това отношение е изключително отговорна.

На предстоящите избори успехът на ЛЕВИЦАТА! е в бюлетина номер 14.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

sireni

Тестват сирените в Плевен на 2 юни

Тестват сирените в Плевен на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *