Начало | Общество | Къщата на ген. Иван Винаров не намери решение за оцеляването си

Къщата на ген. Иван Винаров не намери решение за оцеляването си

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Както стана известно общинските съветници не приеха предоставянето на безвъзмездно право на ползване  къщата на ген. Винаров от страна на едноименното сдружение. Същото не иска никакво финансиране от страна на общината, само правото да я ползва безвъзмездно срещу ангажимент да я ремонтира и поддържа със собствени средства.  А общината няма предвидени средства за подобни дейности и затова кметът Спартански внася предложение за предоставяне на безвъзмездно право на ползване.

Вместо да обсъждат при какви условия, за какви цели и при какви срокове биха предоставили въпросната къща, общинарите се впуснаха в люти словесни битки за генерала. Бил ли е той враг, убиец и престъпник или не ?! Виновен ли е за комунистическите лагери и смъртта на Асен Коларов /с псевдоним Асен Разцветников/ ? Заговори се даже за националсоциалисти и фашизъм. Общинските съветници от ГЕРБ клеймяха по всички възможни линии комуниста Винаров.

От своя страна БСП защити името му като инициатор за изграждане на парк „Кайлъка“, за липсата на каквито и да е документи в Регионалния исторически музей доказващи „престъпната“ му дейност, за дарените лични средства за изграждането на парка, за заслугата му този парк да го има. Това обаче не помогна. Предложението на кмета Спартански бе отхвърлено.

Като слуша човек яростните нападки срещу ген. Винаров неволно си спомня думите на руския писател дисидент Сергей Довлатов: „След комунистите най-много мразя антикомунистите“.

Не се чу какво мислят тези антикомунисти за самата къща, рушаща се и без възможност от страна на общината да я ремонтира и поддържа ? Какво мислят за възможността да се направи в нея експозиция за парк „Кайлъка“ – неговата история, минало и бъдеще ? Какво мислят за факта, че ген. Винаров е почетен гражданин на Плевен утвърден с решение на Общинския съвет ?

Кметът Спартански тактично подложи въпроса на обсъждане „за да чуят гражданите на Плевен мотивите на избраните от тях общински съветници как решават съдбата на къщата на ген. Винаров“.

Е, те го решиха. Съвсем по антикомунистически. Остава да видим решението на гражданите. Ще изберат ли догодина същите общински съветници ?

 

 

 

 

 

Прочетете също

На 11 ноември 1952 година, комунистическият режим убива Евгений Босиилков

Портрет на Евгений Босилков. Художник – Христо Вачев. Евгений Босилков е роден със светското име …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *