Къде в Плевен се издава сертификат за антитела

Розовият – зелен сертификат. Снимка – Интернет.

Зеленият сертификат за антитела  е розов!

Съгласно Заповед РД-01-915 от 09.11.2021 г. на министъра на здравеопазването, всички граждани, които имат направено изследване за наличие на IGG антитела срещу SARS-CoV-2 след 11 ноември 2021 г. и лабораторният резултат е със стойност над 150 BAU/ml, могат да изтеглят своето удостоверение от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc.

Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение.

Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница.

Удостоверението за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат. В документа се съдържат всички задължителни атрибути – QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата.

За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела задължително трябва да е направено след 11 ноември 2021 г. от лаборатория, която е интегрирана с НЗИС. Тестове, направени извън територията на България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ.

В Плевен такъв тест може да бъде направен в следните лаборатории:

  • От 11.11.2021 г. в изпьлнение на заповедта на МЗ от 09.11.2021г. медицински център“Екзакта Медика“ започва количествено изследване на антитела срещу COVID 19 със хемилуминисцентен метод, даващ резултати в единици BAU/ml. Съгласно заповедта ,сертификат се издава при наличие на антитела над 150 BAU/ml.

    За повече информация: тел.064/88 55 55 ,064/98 66 66

  • От  15 ноември 2021 г. (понеделник)  Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Света Елисавета” – Плевен започва количествено изследване на антитела срещу COVID 19, даващо резултати в единици BAU/ml, в изпълнение на заповедта на Министерството на здравеопазването от 9 ноемри 2021 г. Цената на теста е 25 лв, като се заплащат допълнително и 4 лв за работа с биологичен материал.

 В същото време продължава издаването на зелени сертификати след направен антигенен тест, който важи в страната и за излизане в чужбина до 48 часа.

 Работното време на фургона до клиниката е от понеделник до петък – от 8 до 17 ч., и в събота – от 8 до 12 ч.

       За повече информация: тел.064/804790

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.