Културни прояви в област Плевен през 2023 година

ОБЛАСТНА 3 1024x768 1
Областна администрация – Плевен. Снимка – „Плевен прес“.

Всяка година по искане от Областна администрация – Плевен, общините си изпращат своя Културен календар за съответната година.

Това каза за „Плевен прес“ областният управител на Плевен Иван Петков, по повод изпратено съобщение до медиите за културни прояви през 2023 година в 11-те общини от областта. Това е традиция, тъй като получените данни се обобщават и изпращат в Министерството на културата, каза Петков, тъй като културните прояви в областта са под егидата на Министерството на културата, областния управител или кмета на съответната община. Тези прояви се финансират или съфинансират от републиканския бюджет. Затова всяка година Областна администрация- Плевен изготвя информация за културните календари на общините от областта.

Очаква се община Плевен също да подаде информация за тези прояви през 2023 година.

Ето изпратената информация и график от Областна администрация-Плевен, за културните събития в областта:

“Разнообразна културна програма са предвидили през тази година Общините от Област Плевен. Традиционното надиграване и парад на автентични носии „Мечкарско хоро” в с. Гиген, Община Гулянци ще се състои на 20 януари. Организатор е местното читалище „Искра”. В Гулянци през тази година  се навършват 100 години  от създаването на Народно читалище „П. Р. Славейков 1923“. Тържественото честване ще е през м. септември.

Денят на родилната помощ с пресъздаване на обичая „Бабуване“ организира НЧ „Ламби Кандев-1893“  в град Искър. На територията на Област Плевен Денят на родилната помощ или Бабинден ще бъде отбелязан още: в Пордим, в селата Тотлебен, Катерица, Згалево, Одърне, в община Никопол.

На 11 февруари Червен бряг ще е домакин на Традиционен кукерски празник. В годишната общинска програма се открояват още: Седемнадесетото издание на Детско – юношески регионален конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици“ на 1 април; 120 –та годишнина от създаване на читалището в село Чомаковци „Митко Лаков 1903“. На 26 май – Национален фолклорен фестивал „Гергьовден“ през месец май  в Койнаре, Пети регионален фолклорен фестивал „Радомирци пее и танцува“ на 19 август. 110-та годишнина от рождението на Асен Босев ще бъде отбелязана с Национален конкурс на 22 ноември, организиран от Народно читалище „Васил Христов 1927“ с. Рупци.

130 г. читалищно дело ще отбележи читалище „Ламби Кандев-1893“ в гр. Искър през месец май. За месец юни е предвидено честването на 120 –та годишнина от основаването на НЧ „Напредък – 1903“ в с. Петокладенци.

Традиционните Празници на град Белене и Персина фест ще се проведат в първите дни на м. септември.

Две юбилейни годишнини ще отбележи община Долни Дъбник: през м. май – 120 години библиотечно дело в с. Горни Дъбник и 120 г. от създаването на НЧ „Просвета 1903“ в селото. Домакин на шестото издание на фолклорен фестивал „Вит тече и разказва“, който ще се проведе през м. август, е НЧ „Развитие 1907“ в с. Крушовица.

С разнообразна културна програма ще изненада своите жители и гости и Община Пордим. Активности са предвидени не само в гр. Пордим, но и повечето населени места в общината.

XX  Бианале на детската рисунка „Цветни мечти“ ще се проведе от 24 до 26 юни в гр. Тръстеник, Община Долна Митрополия.

През месец април читалището в село Обнова ще отбележи 120 години от създаването си. 90 години от рождението на българския писател Дончо Цончев, роден в гр. Левски, ще отбележат в читалището в гр. Левски на 27 юли.

Читалище „Хр. Ботев 1928 – Санадиново“ в Никопол става на 95 години през м. септември. По повод 80-та годишнина от рождението на известния скулптор с международни участия професор Кирил Мескин през месец май на площада пред читалището и дом-ателие на твореца в село Асеново, Община.Никопол ще организира изложба.

Няколко са предвидените в годишния календар на общините от Област Плевен културни събития с международно участие и прояви от национално значение в Община Никопол.

През тази година, на 23 ноември Кнежа ще чества 80 години град.

Предстои изготвяне и утвърждаване на културния календар за областния град Плевен.

Тези и още много културни мероприятия са предвидени в Общините от Област Плевен. Пълната програма може да разгледате на:

https://www.pleven-oblast.bg/section-377-content.html

Информация: Областна администрация- Плевен.

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *