Кръгла маса “Лява България – идеи, политики, обединение” с намерение за създаване на широк ляв фронт

АБВ
Кръгла маса “Лява България”. Снимка – интернет.

На 29-ти ноември от 14:00 ч в НДК – София се състоя форум на социалисти напуснали БСП или създали свои политически субекти. Форумът бе афиширан като „Кръгла маса”. В рамките на кръглата маса под наслов „Лява България – идеи, политики, единение“, представители на леви формации в България се обединиха върху обща Декларация. В документа се заявява острата необходимост от широк ляв фронт и се поставят основните акценти и цели на съвместната работа.

Началото на лявото обединение в НДК поставиха знакови лица, като президентът Георги Първанов, председателят на АБВ Румен Петков, Мая Манолова от „Изправи се, България“, Георги Кадиев от „Нормална държава“, Александър Томов от „Българска социалдемокрация“, Татяна Дончева от „Движение 21“, Симеон Славчев от МИР, Александър Паунов от Комунистическата партия на България, Минчо Христов от „Движение на непартийните кандидати“, Костадин Паскалев и Красимир Карамфилов от Националния съвет на БСП. Сред познатите лица са още Емилия Масларова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Пирински, Ангел Найденов, Светлана Шаренкова, Николай Малинов и др.

Костадин Паскалев отбеляза, че идеята е да се създаде работеща организационна структура, която да е в състояние да увеличи политическото представителство на левите формации, изпаднали в тежка криза през последните години. „Това не е учредително събрание. Няма предварителни решения. Тук не се избира лидер“, изтъкна Паскалев. И уточни, че днешната среща трябва да постави началото на разговор за консолидация на лявото в България.

Председателят на АБВ Румен Петков отбеляза важността на днешният форум за българската левица, като цяло. Той обаче подчерта огромната важност на това, днешните заявки и намерения на левите формации да бъдат облечени в действия утре. В противен случай ефектът ще е катастрофален. Той определи като „непочтено“ внушението, че първо са необходими промени и реформи в БСП, а едва след това обединителни процеси вляво. Този процес е нужен на България, защото България се нуждае от силна и съдържателна левица. Днес предизвикателството пред нас е огромно, каза още Румен Петков.

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *