Кръвна банка – Плевен е единствената в България одобрена от ЕС за оборудване за кръвна плазма

Д-р Нели Досева – директор на РЦТХ Плевен. Снимка – „Плевен прес“.

На 12 август в пресклуба на БТА Плевен д-р Нели Досева – директор на РЦТХ / Районен център по трансфузионна хематология/ Плевен даде пресконференция за плевенските медии. Тя представи изпълнения европейски проект от ръководения от нея трансфузионен център .

„Настъплението на Ковид – 19 постави медицинската наука пред необходимостта да търси нови решения за лечение. Рековалесцентната плазма се оказа такова решение и трябваше бързо трансфузионните центрове в европейските страни да бъдат оборудвани и обучени медицинските специалисти в тях “, започна своето изложение д-р Досева и подчерта, че РЦТХ Плевен е единственият от България одобрен за финансиране на ново оборудване.

Стойността на проекта е 356 хиляди евро, получени от общата сума от 36 милиона евро, предвидени от Европейската комисия за подпомагане на европейската трансфузионна мрежа в борбата с Ковид – 19.

Със средствата получени по проекта д-р Досева съобщи, че са закупени 2 апарата за даряване на рековалесцентна плазма; апарат за изследване на антиКовид-19 антитела и тестове за изследванията; донорски столове за афереза и кръводаряване; климатици, компютърни конфигурации, бактерицидна лампа, както и е била повишена квалификацията на медицинските екипи – 4 лекари и 7 медицински сестри.

За медицинските специалисти от РЦТХ Плевен предстои активна работа по набиране на дарители. В затишието преди поредната Ковид вълна д-р Досева с удовлетворение отбеляза, че имат депо със 133 единици рековалесцентна плазма и това и дава известно успокоение.

Ковид – 19 рековалесцентната плазма  е специална кръвна съставка. Тя се получава от дарители, в плазмата на които имат антиКовид – 19 антитела, образувани в резултат на прекарана Ковид – 19 инфекция. Тази кръвна съставка е предназначена главно за лечение на пациенти с Ковид-19 инфекция.

„Проектът изпълнен от РЦТХ Плевен е важен, чрез него гражданите на  региона имат достъп до високо технологична медицинска помощ“, беше категорична д-р Досева.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.