Кръвен център-Плевен с многобройни инициативи за набиране на доброволни кръводарители

КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ НАМАЛЯМАТ С ВСЯКА ГОДИНА

344263437 250452134165912 1765036494997235600 n 3

д-р Василина Василева – началник отделение “Кръводаряване” в Районния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/-Плевен. Снимка – Плевен прес.

На провелата се на 5-ти май пресконференция с участието на д-р Василина Василева, началник отделение “Кръводаряване” в Районния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/-Плевен, бяха съобщени многобройните инициативи за набиране на доброволни кръводарители в РЦТХ в града.

Бяха представени и проблемите, свързани с кръводаряването в региона, острата нужда от кръводарители и предизвикателствата пред екипа на РЦТХ – Плевен. 

За всичко това д-р Василина Василева коментира: „Малко се говори за проблемите с кръводаряването. Това е проблем не само в Плевен, но и на национално ниво. Това е всеобщ проблем на абсолютно всички центрове.

Съветвам хората, които се чувстват добре и са здрави, да отиде и да дари кръв в най-близкият от него център. От последните години дарителите започнаха да намаляват.

За Плевен средно всяка година около  9 000 са дарителите. Между 850 и 950 средно на месец даряват в РЦТХ-Плевен. Ние поемаме кръвта и на други региони, това са градовете: Русе, Разград, Велико Търново, Ловеч и Габрово.

Искам да кажа, че за месец април т. г. ние сме взели кръв само от 602 дарителя, като това е приблизително с 200-250 по-малко от средното и то само за месец април.

За последните 10 години активността на дарителите е намаляла. Имали сме и бригади и акции в различни общини.

Активността в бригадите също е намаляла. Това се дължи на явлението, че българският народ е много болен. Тези хора, които преди са идвали на бригади, за да даряват своята кръв безвъзмездно, сега тези хора се налага да помагат на свои близки и приятели.

Количеството хора, които даряват намалява.

Защо това е проблем? Всеки ден откриват нови отделения и във всяко отделение по болниците има страшно много болни хора.

На фона на всичко това и на фона на състоянието на държавата изпитваме и огромна трудност да агитираме за кръводаряване.

Ако един българин реши веднъж в годината да дарява кръв, това няма да му попречи здравословно, нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Един кръводарител помага на поне 2 или 3 души.

В Световен мащаб най-честите кръвни групи са А+ и 0+, а най-редките са АБ– и Б–. Специално в Плевен най-търсени са А+ и 0+. Най-редките кръвни групи в Плевен са Б–, следвана от АБ–.

Всяка капка кръв се използва, най-дълготрайният продукт е плазмата. Дали е положителна или отрицателна кръвната група, за плазмата няма значение. Всеки навършил пълнолетие може да започне да дарява кръв. Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти годишно, а жените до 4 пъти, през 60 дни.

Всичко по процеса на кръводаряване се извършва напълно стерилно. Всеки един кит /сак/ се отваря в момента, в който ще се употребява. Във всеки един сак има течност, която предпазва дарената кръв да се съсири по време на даряването и след това. Към всеки сак има и игла, която също е стерилна и се затваря с капаче. Всичко се употребява един единствен път. Науката е направила така, че всичко което правим да е безопасно.

По време на процеса на кръводаряване се усеща само едно леко боцкане. Процедурата отнема между 5 и 7 минути.

Искам да кажа, че има заболявания, които ежемесечно изискват даряване на кръв. Едно от тези заболявания е таласемията /тежка анемия/. По този повод  на 8 май има така наречен Ден на таласемията.

В РЦТХ-Плевен на 9 май ще се проведе акция, при която всеки, които има желание да помогне на хората с това заболяване, може да дари кръв от 8:00 часа до 18:30 часа.

Друга кампания ще се проведе на 15 май-Празника на Плевен. Пред сградата на Общината ще изнесем шатра и всеки, които желае може да дойде и да дари кръв.

През този месец май ще стартираме и кампания „Ден на отворените врати”, който ще се проведе на 23 май от 13:00 до 17:30 часа в РЦТХ-Плевен. Защо искаме да направим това? Това, което сме решили в РЦТХ-Плевен е, че може веднъж в месеца да правим такъв ден, в който всеки може да дойде и да разгледа процесът по кръводаряване. Мога да кажа, че апаратите, с които разполагаме, са на Европейско ниво. Апаратурата е най-качествената на Балканите, която да изследва кръвта. 

На 10 май ще имаме една бригада с Мизия, след което на 18 май ще сме в Никопол.

Ние провеждаме и много акции. Срещаме се с ученици, искаме да дадем повече яснота за това, какво представлява кръводаряване“, допълни д-р Василина Василева.

Споделете:

Прочетете също

KrK1 2024

ВМРО: Да бъдеш здрав не трябва да бъде лукс в ЕС през 21 век!

ПРЕДЛАГАМЕ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ЗДРАВЕН ГАРАНЦИОНЕН ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ Това предложение прави председателят на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *