Край на АЕЦ „Белене”

ОбС – Белене свиква спешно заседание на своите комисии

БЕЛЕНЕ
АЕЦ „Белене“. Снимка – интернет.

Вчера, 20.01.2021 год., МС взе решение, с което ще се вземат двата реактора от АЕЦ „Белене”, за да се строи нов 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. По наша информация с ръководството на община Белене не са водени никакви предварителни разговори от страна на правителство и плевенски депутати.

По повод взетото решение днес ще има заседание на всички комисии към Общински съвет – Белене.

Край на АЕЦ „Белене” 2
Заседание на МС, 20.01.2021 год. Снимка – интернет.

Припомняме, че на 12.12.2020 година „Плевен прес” публикува материал под заглавие „Пропада ли проектът АЕЦ „Белене”. В него изнесохме информация за посещението на Херо Мустафа – посланик на САЩ в България, в АЕЦ „Козлодуй”, както за причините и последиците от това посещение.

Край на АЕЦ „Белене” 3
Херо Мустафа на посещение в АЕЦ „Козлодуй“. Снимка – архив „Плевен прес“

С решението си от 20.01.2021 година за нов ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй”, правителството на практика приключва с АЕЦ „Белене”. Въпросът е кой ще носи отговорност за похарчените до сега над 3 млрд. лв. за „Белене”. Колосалната сума е изразходвана през годините на управление на правителствата на БСП и ГЕРБ. Разбира се, със съответните комисионни.

Вчерашното решение на правителството е с широк медиен отзвук у нас и в чужбина. Вестник „Капитал” пише: „Каква обаче е причината премиерът Борисов да направи този остър завой, при това без обяснение на смяната в политиката си? Най-вероятният мотив е страхът за собственото му политическо оцеляване на фона на предстоящите избори. Защото прекалено му залитане към Русия с „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“, смяната на обитателите на Белия дом и промяната на тона в Брюксел в един момент могат да му струват скъпо. Но винаги е опция и всичко това да е само част от предизборния спектакъл – все пак официално правителствено решение за строителство няма, а само прессъобщение с обещания и препоръки”/” Защо Борисов се отказва от АЕЦ „Белене” и ще строи 7-ми блок на „Козлодуй”,20.01.2021 г./

В специализираният сайт economi.bg отбелязват: „Бopиcoв oтдaвнa ce oпитвa дa нaмepи бaлaнca мeждy CAЩ и Pycия. Зa „Бeлeнe“ oбaчe бeшe яcнo, чe щe e пopeдният pycĸи пpoeĸт y нac, ĸoeтo нe ce xapeca нa Aмepиĸa и тя ни гo ĸaзa нe вeднъж. Πpeз oĸтoмвpи Фpaнcиc Фaнън, pъĸoвoдитeл нa eнepгийнaтa диплoмaция нa CAЩ, бeшe нa пoceщeниe в Coфия и тoгaвa зaяви, чe AEЦ „Бeлeнe“ cъздaвa eнepгийнa зaвиcимocт oт Pycия и пapитe зa нeя щe ca гpeшнo пoxapчeни.

Caмo cлeд мeceц aмepиĸaнcĸият пocлaниĸ Xepo Mycтaфa бeшe нa oфициaлнo пoceщeниe в AEЦ „Koзлoдyй“, зa дa oбcъди xибpиднo peшeниe зa бъдeщия нoв мeгaпpoeĸт. B cъoбщeниe нa Aмepиĸaнcĸoтo пocoлcтвo y нac ce ĸaзвa, чe двeтe cтpaни ca oбcъдили xибpиднo peшeниe, ĸoeтo мaĸcимaлнo дa изпoлзвa oбopyдвaнeтo, ĸoeтo Бългapия e зaĸyпилa пpeди зa пpoeĸтa „Бeлeнe“. /”Правителството на практика се отказа от АЕЦ „Белене”, 20.01.2021 г./

Завършваме отново с това, което писахме на 12.12.2020 година: „Дали ще пропадне проектът АЕЦ „Белене” ще се разбере и от действията на правителството от тук насетне. Както и от предстоящата предизборна кампания. Защото зад АЕЦ „Белене”стоят огромни политически, икономически и лобистки интереси.

Само националните български интереси все така си стоят встрани”.

Ще добавим само едно „До кога “ ?

Прочетете също

310x165 - Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Отчет даден – отчет приет. Снимка – пресцентър ОбС. Отчет за състоянието на общинската собственост …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *