Последни новини
Начало | Интервю | Костадин Костадинов: Написах този учебник от отчаяние

Костадин Костадинов: Написах този учебник от отчаяние

От отчаяние написах „Учебник по родинознание”, сподели с присъстващите на откритата среща в Червен бряг лидерът на ПП „Възраждане” – Костадин Костадинов. След въпрос на сина му за цар Симеон, Костадинов взима учебника /”Човекът и обществото” – б.а./ и вижда, че в него няма цар Симеон Велики, както е бил наричан по онова време българският владетел. Има цар, който водил военни действия срещу Византия, но от тях не останали особени следи в българската история. Липсва битката при Ахелой, която е най-голямата военна победа от Средновековието и най-голямото поражение над византийците. Няма и турско робство. Има османско владичество, по време на което българските земи изживяват бурен културен и икономически разцвет.  Бурен ! А християни и мюсюлмани живеейки заедно, изглаждали противоречията си и живеели добре.

За Априлското въстание има две изречения: че е избухнало през април и затова се нарича априлско, и че е потушено. Срещу кого е избухнало ? Не е ясно. Защо въобще избухва, при положение, че хората живеели добре ? Също не е ясно. От кого е потушено въстанието – пак не е ясно.

 Авторите на въпросния учебник са отделили три изречения за Васил Левски, заяви Костадинов. Пише, че е заловен от полицията и обесен. Само че полицията залавя престъпници, а заптиетата – революционери ! Но такова обяснение в учебника няма.

В „Човекът и обществото” първото споменаване на думата „българин” и „България” е чак на 67-ма страница. И това е учебник, по който учат децата и сега. От 2004-та година, когато е въведен в българските училища , до сега – този учебник не е пипан. При положение, че учебниците в България се сменят през две или три години, този учебник не се променя. Разбирате ли за какво става въпрос ? И случайно ли е според вас това, обърна се към присъстващите лидерът на „Възраждане”.

Като видях всичко написано реших да разговарям с проф. Анелия Клисарова, която беше министър на образованието. Още повече, че се познаваме добре от работата ми като общински съветник във Варна, а тя ръководеше Медицинския университет тогава. И между другото е уважаван и много добър специалист в здравеопазването. Отидох, разговаряхме, обясних ѝ всичко, и тя ми каза, че нищо не може да направи. Това не зависяло от нея, а от коалиционните партньори. Станишев и Местан трябвало да решат това. Годината е 2013-та., по време на правителството на Орешарски.

Правителството на Орешарски падна и се срещам с Румяна Коларова – тогавашния министър на образованието в служебния кабинет. Отговорът беше същия – нищо не мога да направя, тъй като това не зависи от мен.

Дойде третия кабинет с министър на образованието проф. Тодор Танев. Отидох и при него. Проф. Танев директно ми заяви, че това зависи от фондация „Америка за България”. Те определят съдържанието на учебниците. Отделно от това има три издателства, които печатат учебниците и си имат по един зам.министър всяко от тях. И си пазят периметъра. Освен това министъра на здравеопазването и министъра на образованието са първите, които гърмят – споделил пред Костадинов проф. Танев. Това са бушони. След три месеца „бушонът” Танев наистина изгърмява, малко след това и министъра на здравеопазването Петър Москов си отива.

И така видях, че нищо не мога да направя, продължава разказа си Костадинов. Опитахме с протести, вдигахме шум – нищо. В крайна сметка от отчаяние написах този учебник. Буквално от отчаяние,  защото вече нямах какво повече да направя. И написах историята такава каквато е. Каквато съм я учил аз, каквато сте я учили и вие. Учебникът излезе и ме поканиха в сутрешния блок на bTV. Първият въпрос на водещия беше: „Г-н Костадинов, първото изречение във вашия учебник е „Нашата държава е България. Тя се нарича така защото е основана от българите и е населена с българи”. Това не е ли скандално, тъй като тук живеят и други етноси” ? Направо онемях. Отговорих: „Извинявайте, от кога казването, че България е населена с българи, е скандално ? България откога не е българска държава ? Това, че живеят и други етноси, може и марсианци да живеят тук, те ще се съобразяват с нашите закони. Защото това е нашата държава !” И чак след това започнахме разговор за учебника.

 „Учебник по родинознание” има 600 000 изтегляния от моя блог в интернет. Това го прави най-четената книга до момента. Непрекъснато имам запитвания за доставката му. Държа да подчертая, че този учебник написах, направих и се разпространява  напълно безплатно. Ако взимах по 1 лев от брой, до сега да съм станал собственик на половин милион лева. Но това не е моя цел.

Моята кауза е друга. Да се говори за тези неща, да знаят хората за какво става въпрос, кой и как ни управлява. Защото тези, които ни управляват са абсолютни марионетки. Включително и този, който 10 години е на върха на държавата. България им е дадена под аренда. Да крадат, да взимат каквото си поискат, да правят каквото си поискат. С един единствен ангажимент обаче – външнополитическата ориентация на България да не се променя. Страната да бъде един послушен американски сателит и американците да казват какво да се прави. Всъщност това е стара схема, още от времето на римската империя.

                                                                                          /Следва/

Костадин Костадинов е завършил магистратура по Балканистика през 2002 г. и по Право във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 2011 г. През 2017 г. защитава докторат по етнография в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките. Владее английски и руски език, ползва гръцки език. Към настоящия момент е втори мандат общински съветник във Варна. Семеен, с две деца. Той е един от малкото българи, които се занимават с проблемите на диаспората ни в Молдова, Украйна, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Албания и други държави. Автор е на книгите „Българската национална идентичност на славянското население в Македония” /2010 г./, „Антигръцкото движение във Варна” /2009 г./, „Третата национална катастрофа” /2011 г./ и др. През 2004 г. снима авторски документален филм за българите в Албания, а през 2005 г. „Един народ сме” – за българите в Егейска Македония. Автор е и на филма „Забравена земя”, посветен на българите в Северна Добруджа, заснет през 2009 г.

През 2016 г., възмутен от фалшификациите на българската история в учебниците по история, написва „Учебник по Родинознание“ за деца от 1 до 4 клас. Учебникът става най-четената електронна книга в българския интернет, след като е изтеглена повече от 600 000 пъти от личния му блог.. През 2017 г. излиза следващата му книга, „Пътеводител на старите български земи“, в която са подробно описани 100 обекта на българското културно-историческо наследство, останали в заграбените от съседите на България български земи в Сърбия, Косово, Албания, Македония, Гърция, Турция и Румъния. През 2018 г. излиза от печат последната му засега книга „Русините в Централна Европа – история и съвременност“, която представлява докторската му дисертация.

През 2014 г., воден от идеята, че е време за Възраждане, Костадинов събира съмишленици от цялата страна в старата българска столица Плиска, с които учредява политическа партия „Възраждане“. На учредителното събрание е избран за председател на партията.

Прочетете също

Националната седмица на четенето отбелязват ученици от Плевенската езикова гимназия

Националната седмица на четенето, 16 -20 ноември 2020 г., отбелязват учениците от Х.”д” и Х.”е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *