Корнелия Нинова в Плевен: Разчитаме хората да осъзнаят какво се случва и да ни подкрепят по-мощно

С ТАЗИ ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯ ЛЕСНО МОЖЕМ ДА СЕ СЪГЛАСИМ И ПОЛОВИНАТА ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НИ ЩЕ ОТПАДНАТ.

ОБЩА
Снимка – Плевен прес.

Г-жо Нинова, всеки път когато идвате в Плевен виждам как въодушевено ви посрещат и всеки иска да се види с вас. Това ли ви крепи ?

О, да. Винаги когато се почувствам изморена, понякога човек се и демотивира, тръгвам из страната. И начина, по който ме посрещат хората, ми дава сили. Връщам се много заредена в София. И това не е само в тази кампания. Това е откакто съм в политиката.

Как намирате предизборната кампания като съдържание, послания, състезание ?

Безсъдържателна. Много ми се иска по тези въпроси, за които говорихме вътре, да спорим и да се чуят позициите на всички партии, които се състезаваме за доверие. Ние буквално от 3-ти април трябва да започнем да работим за бюджета 23-та година. От сега трябва да се знае коя партия какво предлага за този бюджет. По отношение на социална политика, по отношение на икономика, енергетика, войната ще има ли още финансиране на оръжие и т.н.

Това трябва да е смисълът на кампанията. Уви, виждаме само „Продължаваме промяната” и ГЕРБ да се замерят с компромати кой повече е корумпиран. Другите партии почти не правят кампании на терен. Ние сме традиционна партия, която провежда кампания в цялата страна и почти не виждам колеги – нито от „Продължаваме промяната”, нито от „Демократична България”.

Може би и хората малко се умориха. Виждам – има и апатия, има и умора. Ключово е да се гласува, защото ако и сега нищо не стане, шести път избори ще е много катастрофално за България.

Ще имаме ли правителство, как мислите ?

Аз съм оптимист.Всички си даваме сметка, че още едни избори , особено пък две в едно с местните избори, ще е изключително трудно. Ако и сега нямаме правителство, голям е риска да нямаме бюджет. Да не се придвижат законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Да няма мерки по отношение на общините, а общините в момента са в изключително тежко състояние заради това, че няма бюджет и са изчерпани ресурсите.

Отвсякъде ни притиска да се опитаме да съставим правителство.

В името на това, лично вие на какъв компромис сте готова и коя граница не бихте преминала ?

Компромисът е – първо разговор. Аз споделям опит от времето когато ни връчиха третия мандат.  Толкова беше изострена ситуацията, че те даже не искаха да говорят помежду си. От една страна се срещнахме с ГЕРБ и ДПС, „Продължаваме промяната” и „Демократична България” искаха отделна среща, „Демократична България” искаше самостоятелна среща. Тоест, колегите не проявиха и мъдрост, и разум, и спокойствие  поне за една обща среща.  На нея можехме да си кажем „не става”, „несъвместими сме”, но поне да започнем този разговор.

Освен това, тогава изведохме 4 национални задачи. Такива неща, които не ни разделят, а ни събират. Например Шенген е една добра цел за България. Бюджета за 23-та може да е добра цел. Пасиансът не тръгна пак поради тия разделителни линии, които в момента вървят в кампанията.

Трябва да извадим 3-4 важни неща за България, да видим дали около тях можем да разговаряме, да постигнем решение. Това разбира се, са инфлация и доходи, за нас е и неутралитет по отношение на войната, Бюджета да направим, Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и Шенген от външно политическите приоритети.

Персонално за БСП ние ще вземем това решение след вътрешно партийно допитване. Готови сме още в нощта на изборите да пуснем вътрешно партийно допитване. Според резултатите –  с кого можем да управляваме  и с какви приоритети. Искам да се произнесе партията.Това дава сила на всяко решение на ръководството, което значи, че партията е зад теб.

Обаче много фронтове ви отвориха – и ваши съпартийци, и външни опоненти?

Много.

Ще издържите ли и как ще се справите с това ?

Ще издържим. Това продължава от години. Тази битка вътре в БСП започна преди 5 години, когато направихме реформата в БСП: 3 мандата депутат, след това да се отстъпи на някой млад колега. Тогава една част от нашите другари се обидиха и до ден днешен не могат да ми простят.

Прекият избор на председател лиши икономически олигархични отговорните в БСП,  от възможност на конгреса да си поставят сламен човек за председател и да му дърпат конците. Това също няма да ми го простят.

Изчистването на партията от зависимости  – икономически, финансови, от обществени поръчки. Това е „третият ми грях”, който също не ми се прощава лесно. Ще дам за пример с Георги Гергов и изключването му от партията заради това, че се използва партията за частни интереси.  

И последният голям проблем, който сама си създадох, но и партията ме последва, за което съм благодарна, е Истанбулската конвенция.

Не можете да си представите колко са силни, колко са мощни, финансово обезпечени. Трудно се прощава да проявиш характер по такъв въпрос. Защото виждате, че светът някак си ляга пред тази нова идеология. Тя се движи с невероятна скорост. Много малко сме хората и в България, и в Европа, които казваме „не”. Много малко. И от там идва бой и натиск, но виждате, че удържаме на този натиск.

Много е лесно е да се предадеш.Много лесно е да се договориш. Преди време, спомням си 2017-та, Борисов ми предлагаше „Стани председател на Народното събрание, дайте тук заедно ще си управляваме”. Ами не, против принципите е, против разбирането на БСП, против идеологията на БСП.

Винаги може да се прави такъв компромис. Ние не искаме, аз виждам, че партията не го иска, аз не го приемам. С тази джендър идеология лесно можем да се съгласим и половината от проблемите ни ще отпаднат. Но няма да стане. Разчитаме хората да осъзнаят какво се случва и да ни подкрепят по-мощно. Да видят в нас наистина защитник на социални програми, на национален интерес, на семейство и деца. На това разчитаме!

С БУКЕТА
В ЗАЛАТА

Купуването и продаването на гласове е престъпление!  

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *