Начало | Култура | Комисия одобри 4 720 лв. за финансиране на проект на РИМ – Плевен

Комисия одобри 4 720 лв. за финансиране на проект на РИМ – Плевен

В актовата зала на община Плевен се проведе първото заседание на Комисията за съфинансиране на проекти съгласно раздел III от Културния календар. Комисията се председателства от Петя Василева /ГЕРБ/, която е председател и на ПК по култура към Общинския съвет. Комисията разглежда и одобрява проекти за общинско финансиране, които отговарят на критериите в Правилника за финансиране на културни проекти.

В началото на годината е внесен само един проект за обсъждане и негов автор е Регионалния исторически музей. Кандидатства се за финансиране издаването на монографията на проф. Михаил Грънчаров „Историческият музей и музейното дело в Плевен 1903 – 1978 година“.

Проектът събра 372 точки от осемчлената комисия при максимален брой 400.  Съгласно регламента всеки проект трябва да събере 60 % от максималния брой точки, за да бъде одобрен. Заявената по проект сума е за 5 000 лв., от които комисията не одобри 280, предвиден за кетъринг. Така музеят ще получи общинско финансиране по този проект в размер на 4 720 лв. Авторите на проекти трябва да знаят, че не се одобряват разходи за транспорт, почерпки, кетъринг, информира Петя Василева. Що се отнася до експертното мнение на специалисти по различните теми, такива се осигуряват от комисията, каза Василева. В случая с книгата на проф. Грънчаров, се ползва експертната оценка на Стефка Григорова, която е със специалност „История“ от СУ „Климент Охридски“ и бивш директор на РИМ – Плевен.

За разглеждане се допускат само проекти, с които се иска общинско съфинансиране за прояви, които ще се провеждат за първи път, информираха още от комисията. Това обяснява и занижения брой кандидати към този момент.

Прочетете също

На 5-ти декември посрещаме Савинден

В християнската църква, днешния ден е посветен на светец мъж – Свети Сава Освещени. Историята …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *