Комисията за изработване на областна здравна карта финализира работата си

готова здр карта водеща сн

Снимка: Областна администрация – Плевен

Под председателството на областния управител Виолета Иеремиева се проведе заключително заседание на Комисията за изработване на областна здравна карта.

Директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев  и директорът на „Медицински дейности” в РЗИ д-р Ваня Иванова представиха събраната статистическа информация. Тя се отнася за 2022 г.и е обобщена съобразно методика, одобрена от министъра на здравеопазването,  в съответствие  с  изискванията на Закона за лечебните заведения.

Данните сочат, че населението в област Плевен е 220 346 души, 50% от които живеят в община Плевен. 55% от населението в областта е на трудоспособна възраст.

По отношение на хоспитализациите трендът е с тенденция към увеличение. От 78 000 за 2020 г. и 87 000 за 2021 г., през 2022 г. те са вече над 100 000. Най-голям дял от тях са свързани със  заболявания на сърдечно – съдовата система – 19%, а при децата до 17 г. – със заболявания на дихателната система.

Броят регистрирани злокачествени заболявания в областта бележи спад.

Населението в Плевенска област е добре обезпечено по отношение на доболничната помощ. На територията й функционират 182 амбулатории за първична медицинска помощ като 174 от тях са индивидуални практики, а 8 са групови. Средно  един общопрактикуващ лекар обслужва 1100 пациенти. Няма нито едно село,  което да не е обезпечено с ОПЛ.

Средно  един стоматолог полага грижи за 1110 пациенти.

В областта има 14 лечебни заведения, 6 от които са частна собственост.

Спешната помощ е осигурена от 9 филиала и от един център в Плевен.

Недостигът на специалисти по здравни грижи е проблем за цялата страна, но в сравнение с предишната областна здравна карта сега се наблюдава увеличение на броя им – 105,3 на 10 000 души при осигуреност за страната  68 на 10 000.

Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55 – 64 г. – 35%. Младите лекари до 35 г. са 24%, а 16% от ОПЛ  са на възраст над 65 г.

През 2022 г. заплатените клинични пътеки  за  пациенти от други области са 46% от всички случаи, което изисква сериозен финансов ресурс и обезпечаване с персонал, апаратура и консумативи.

Тенденцията е броят на тези пациенти да расте, поради наличния голям капацитет от хабилитирани специалисти с високо ниво на компетентност и от високотехнологични дейности в плевенските болници. Това е и сериозно основание, въпреки големия брой болнични легла в областта /2410 за активно лечение/, надвишаващ максималните коефициенти, определени в методиката, те да не бъдат редуцирани.   След гласуване, областна здравна карта беше одобрена от членовете на Комисията и ще бъде представена в Министерство на здравеопазването.

Споделете:

Прочетете също

Picture817

Запалват светлините на коледната елха в Червен бряг на 9 декември

Снимка: Община Червен бряг, архив В най-прекрасния месец от годината, изпълнен с вълшебства и надежда, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *