Последни новини
Начало | Политика | Избори 2019 | Кой е идеалният кмет за Плевен ?

Кой е идеалният кмет за Плевен ?

Колаж върху “Идеалният човек” на Леонардо Да Винчи. Снимка – интернет

Няма такъв, уважаеми читатели. Както няма и идеални граждани. Няма и идеални решения. Идеалът според дебелите книги е висша ценност или висш принцип, който даден човек преследва като цел. Това е образец на лични качества и способности, нравствено поведение, съвършенство в отношенията между хората. Идеалът е  най-висшето и съвършено устройство на обществото.

На 27-ми октомври с правото си на избор някои ще търсят идеалната партия или кметска кандидатура за съвършеното устройство на живота в Плевен.  И ще сбъркат – защото няма такива.  Но има друг избор – да преценим по своята си мярка за „идеал” кой от 10-те кандидати за кметове е достоен за гласа ни. Какъвто е нашият избор – такава е и нашата мярка за „идеален” кмет. За улеснение на този избор публикуваме проучването на „Тренд” за идеалния кмет. Вярваме, че ще от полза в Деня за размисъл !

И не забравяйте – лоши държавници се избират от добри граждани – неучастващи в гласуването /Дж. Жан Натан/.

В контекста на предстоящите местни избори „Тренд“  зададе поредица от въпроси, които отразяват нагласите на българите по отношение на идеалния за тях кмет.

Според българите полът и възрастта нямат значение за кмета на тяхното населено място.  Важно е да бъде честен. Най-много би ги отблъснало в един кмет да бъде корумпиран. Едва 8 % от българите смятат, че са подходящи да бъдат кмет, а 12 % посочват, че ще се справят по-добре от настоящия кмет на тяхното населено място.

Размер на извадката – 1007 на възраст 18+

Реализация на изследването – „Тренд”

Източник на финансиране – „24 часа”

Представителност  – за пълнолетното население на страната

Метод на регистрация –  пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”

Период на провеждане – 9 – 16 септември 2019 год.

На въпрос дали мъж или жена е по-добре да бъде кмет на тяхното населено място, то в най-голям дял – 48% посочват, че  полът няма значение. 36% обаче са на мнение, че е по-добре мъж да бъде начело, докато едва 10% биха искали жена. За жените в по-голям дял няма значение полът на кмета на населеното им място за сметка на мъжете.

Полът няма значение – 48 %

Мъж – 36 %

Жена – 10 %

Не знам. Не мога да отговоря – 6 %

41% са на мнение, че възрастта няма значение, но 40% от българите посочват, че кметът начело на тяхното населено място трябва да бъде млад. Регистрират се ниски стойности при опцията „възрастен“ – 14%. В столицата в най-голяма степен възрастта няма значение, докато в областните и малките градове смятат, че кметът трябва да бъде млад.

Възрастта няма значение – 41 %

Млад – 40 %

Възрастен – 14 %

Не знам/ Не мога да преценя – 5 %

Един от ключовите въпроси по отношение на тази тема е свързан с качествата, които кметът трябва да притежава. 24% от българите смятат, че кметът трябва да бъде честен. 14%  са на мнение, че не трябва да бъде корумпиран, а същият процент от българите посочват, че трябва да познава хората и нуждите им. 10% посочват, че сред качествата, които кметът трябва да притежава са да бъде деен, енергичен, работлив. За българите е важно  кметът да бъде също умен, отговорен, с опит.

Честен, коректен – 24 %

Да не е корумиран – 14 %

Да познава хората и нуждите им/Да работи за хората и града – 14 %

Деен, енергичен, работлив – 10 %

Образован, начетен, ерудиран . 8 %

Отговорен – 7 %

С опит/Да разбира от работата си, вкл. подбор на подходящ екип – 6 %

Борбен, решителен, напорист, смел, амбициозен, воля за промяна – 5 %

Човечен/Да помага/Загрижен/Съпричастен към проблемите – 4 %

Интелигентен, умен . 4 %

Дар слово, ораторски качества – 4 %

Да спазва обещанията си /Точен – 3 %

………….

Друго – 23 %

Не мога да преценя – 14 %

Основното нещо, което би отблъснало в един кмет според 23% от българите, е да е корумпиран. 9% биха се отблъснали от това да лъже, да е неискрен, да е измамник, а 8% да бъде арогантен, показен, високомерен. Сред останалите качества, които биха отблъснали в един кмет, са безотговорност, да не работи за нуждите на хората, нехаен, ако не работи за града и хората и т.н.

Корумпиран – 23 %

Да лъже, неискран, измамник . 9 %

Арогантен, показен, нахален, високомерен, груб, чувство за превъзходство – 8 %

Да говори празни приказки да не спазва обещанията си – 6 %

Краде/Злоупотреби – 6 %

Поставя интересите си на първо място, неангажиран – 5 %

Без опит, не разбира от работата си – 4 %

Политически пристрастен/Кукла на конци на някоя партия – 4 %

Прост, необразован, липса на класа, неграмотен, ограничен – 3 %

Да е в мафията/ Да работи за олигарси – 2 %

……….

Друго – 15 %
Не мога да преценя – 19 %

Според 72% от българите е много важно и по-скоро важно кметът да е роден в същото населено място, докато само 21% са на обратното мнение.

За 69% е важно кметът на тяхното населено място да има деца, а 23% посочват, че за тях изобщо не е важно или по-скоро не е важно. Прави впечатление, че дори при най-младата възрастова група (18-29 г.) в по-големи дялове е важно кметът на населеното им място да има деца.

Сходни данни се регистрират и по отношение на владеенето на чужд език/ езици. 71% са на мнение, че по-скоро е важно и много важно кметът да знае чужд език. За живеещите в Столицата в най-голяма степен това е важен индикатор.

Управленският опит се явява важен фактор за 88% от българите, като едва 7% посочват, че не е важно. Разпознаваемостта също се оказва важен индикатор, който не е маловажен за българите. 79% от българите посочват, че за тях е много важно и по-скоро важно кметът на населеното им място да бъде известен/разпознаваем. Опитът в частния сектор/ бизнес е важен индикатор за 50% от българите, за 36% изобщо не е важно или по-скоро не е важно.

Ако в тези цифри и изводи на “Тренд” откриете вашия човек – не се колебайте, гласувайте за него. Ако не го откриете – потърсете в някой от другите кандидати част от вашите изисквания, все ще намерите такива. Имате цял ден да мислите. Успех в това нелеко занимание.

Прочетете също

Очаквано: Мирослав Петров и Велислава Кръстева отказват да бъдат общински съветници

Със свое решение № 254 – МИ от 5-ти ноември т.г., Общинската избирателна комисия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *