Кой е д-р Валентин Христов и защо един успешен лекар и мениджър на болница в Плевен тръгва с ясна цел към парламента?

доктора
д-р Валентин Христов.

Той е дългогодишен изпълнителен директор на специализираната кардиологична болница в Плевен. Клиницист, с голям опит при инфаркти и други сърдечносъдови инциденти, спасил над 5000 живота.

Да имаш смелостта да се впуснеш в политиката с ясна цел – осъзнал си спешната необходимост от генерална промяна на системата на здравеопазването, когато в същото време си доказан професионалист, който знае отлично мястото си и чиято дума тежи. Да работиш 15 часа, шест дни в седмицата, да ръководиш с опит и мениджърска експертиза една структура, внесла изцяло нов стандарт в страната ни, признат от лекарите в световен мащаб. Любящ съпруг и баща на три дъщери, на които посвещава всяка една свободна минута от времето си. Всички тези качества притежава един от най-успешните специалисти по инвазивна кардиология в страната, който вярва, че добрите професионалисти и хора са тези, които рано или късно винаги успяват.

Представяме ви д-р Валентин Христов.

Той е на 49 години, роден е в Плевен и е едно от новите лица в листата на ГЕРБ-СДС в 15 Многомандатен избирателен район. Завършил е медицина в Медицински университет – Плевен. Изборът на лекарската професия прави още в тийнейджърска възраст и успява да осъществи мечтата си с упоритост, много труд и постоянство. Медицината е тази, която го среща и с неговата съпруга още на студентската скамейка. Днес двамата са горди родители на три дъщери – на 7, 12 и 15 години. Любопитен факт от биографията на д-р Христов е, че всъщност болницата, която ръководи, е връстник на най-голямото му дъщеря – тя се ражда в деня, в който той подписва трудовия си договор. Така де факто и болницата, и семейството му през всичките тези години растат заедно. Семейството е и това, което го зарежда и му дава силите винаги да продължава напред. Определя себе си като щастлив човек, богат с любовта на близките, приятелите и благодарността на хилядите лекувани пациенти.

Д-р Христов е магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Владее немски, руски и английски език. Работил е като лекар-ординатор в МБАЛ – Кнежа, а 2005-2007 г. като лекар-асистент в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен. През 2007 г. става част от екипа на Специализираната кардиологична болница в Плевен, която ръководи успешно вече шест години. Въпреки огромните ангажименти, с които върви всеки ръководен пост, д-р Христов продължава да лекува и всеки ден е до своите пациенти. Той е от малкото директори, които нямат кабинет и може да бъде открит или в лекарската стая сред колегите си, или при пациентите. Вярва, че „Модерната медицина е състезание на знания и умения за спасяване на живот!”, но най-напред трябва да има нови идеи и законодателни решения за здравеопазването в България. Затова приема и да влезе от гражданската квота в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Плевен. Д-р Христов е в 15 МИР, бюлетина №2, преференция 107.

„Винаги съм искам да бъда лекар и никога не съм се съмнявал, че ще успея. Удовлетворението от стотиците изпратени от болницата здрави хора не може да се сравни с нищо. Това е привилегията, която ми дава професията”, започва разговорът ни с д-р Христов. И продължава с един от най-задаваните въпроси към него тези дни, а именно защо успешен и уважаван лекар и мениджър като него решава да се впусне в политиката?

„От началото на кампанията това е един от най-честите въпроси, които чувам. Задават ми го и близки, и приятели. Питат ме и хора, с които се срещам ежедневно. За себе си мога да кажа, че със сигурност не съм партиен функционер и не съм човек с политически стремежи, и съм далеч от мисълта, че безцелно и общо ще се занимавам с политика. Имам ясни идеи за необходимите промени за правилна държавна регулация. Много хора знаят и правят много неща, важно е с каква крайна цел ги правят и какво постигат. Да си роден и образован в Плевен, а още повече да си клиницист и здравен мениджър в Плевен, не е противопоказано за това да бъдеш депутат от Плевен в законодателния орган на държавната власт. Напротив, отлично е, стига да имаш и сериозна подготовка и високи морални качества. Да познаваш задълбочено законите и структурните проблеми на най-чувствителния сектор от политическия живот в страната и да бъдеш честен и всеотдаен в намирането на безкористни решения”, споделя д-р Христов. И допълва: „А защо ГЕРБ избраха мен или аз тях? Защото установих, че сме единомишленици по концептуалните въпроси с лидера Борисов.”

Питаме д-р Христов за основните му приоритети като народен представител в следващия парламент. Посочва няколко:

– Профилактика, ранна диагностика, европейско лечение за всички хора в Родината.

– Равен достъп до високотехнологично здравеопазване и спешна медицинска помощ.

– Превръщане на знанията и уменията в основно конкурентно предимство за напредък и просперитет.

– Повишаване на благосъстоянието и качеството на живот в Плевен и региона чрез привличане на инвестиции и задържане на младите професионалисти с нови възможности за развитие.

– Създаване на нови добре платени работни места.

– Постигане на трайни законодателни решения за нова стабилност в здравеопазването.

„Вярвам, че всеотдайност, честност и безкористност трябва да бъдат основополагащи за влизане в политиката. Нямам никакви политически амбиции за постове и признания. Голямата ми амбиция е да помагам и да развиваме още по-модерна медицина, с която да помагаме на хората”, споделя д-р Валентин Христов. Убеден е, че народните избраници трябва да извършват обществената дейност така, че децата им да бъдат горди с тях, без стремеж за лично забогатяване, участие в картели и в лобистки групи, без подмолни цели. Да бъдат действително отдадени в служба на пациента и да поставят обществените интереси над личните. „Чистосърдечното отношение към фактите е основата на компетентността, а честността към хората, колегите и съмишлениците е основата на обществения напредък. Ако всеки депутат е трудолюбив в търсенето на конкретни решения и знае границите на своята компетентност, обществото ще напредне бързо”, вярва медикът. Според него влизането в Народното събрание с някакви пъклени планове и користни проекти е практика, обречена на провал и винаги осъдена, рано или късно. Звучи възрожденски и патриотично, но това е неговото дълбоко и искрено убеждение.

Възможно ли е с всеотдайност, честност и безкористност да се победи егоизма на партиите и различните групи по интереси – питаме ние, а д-р Христов дава своя кратък отговор:

„Естествено, всеки депутат, министър и чиновник трябва да е готов да се раздели с поста си и да „изгори”, както се казва, в борбата срещу корупцията и за отстояване на интереса на пациентите, студентите и семействата. Впрочем само така истинският народен избраник ще получи общественото признание, което и трябва да е неговата единствена награда. Други „облаги и ползи” ще може да очаква единствено от качеството и количеството на своя труд и личните си далновидни инвестиции в дългосрочни проекти, когато не е на обществена работа. Състезанието на професионални качества трябва да се възцари като основен и общоприет критерий за напредък и просперитет. Дори в политиката съревнованието по качествено управление и далновидни решения в полза на хората трябва да излъчва първенците и управляващите.”

Какви решения иска да намери, прилагайки опита и трудолюбието си в парламента?

– Преди всичко – на структурните проблеми на здравеопазването. Да се реши по законодателен път и „закове” какво може и трябва да прави държавата като собственик на държавните болници. Сега тя е „глезеща майка” за лошо работещите, които получават безразборно субсидии и помощи от бюджета, и „зла мащеха” за добре работещите, които нямат дългове и по-често имат добри клинични резултати. Всички или повечето общински болници и всички частни болници по този начин също са дискриминирани, обезсърчени и поставени в неравноправни икономически условия. Трябва незабавно да се спре и забрани като порочна практика пропиляването с лека ръка, без мотиви или с абсурдни аргументи на финансовия ресурс, събран чрез фиска, или здравноосигурителните вноски. А представете си, ако този огромен ресурс – около 700-800 милиона лева годишно – бъде насочен прозрачно, със закон, към добре калибрирано подпомагане на периферното здравеопазване, към доболничната помощ и към стимулиране на развитието и бързото внедряване на нови медицински технологии.

Силно съм убеден, че никой няма да остане без адекватна помощ в градовете, където се намират големите субсидирани болници. Всички заблуди и насаждани предразсъдъци в този смисъл трябва да бъдат разобличени. За малките и отдалечени населени места спешно трябва да бъде приет специален закон като част от новия здравен законодателен пакет, който да ги подпомогне при ясни критерии. Освен това държавата едновременно трябва да е и справедлив и безпристрастен регулатор, но е поставена законодателно в конфликт на интереси. Доболничната помощ, от трета страна, е в центъра на дискусията само по време на избори и после отново е забравена.

Д-р Христов споделя, че в болницата, която управлява, вижда реализирани всички свои идеи и желания, които иска да се претворят в националното здравеопазване в по-голям мащаб: „Постигнали сме не само широка достъпност, поддържаме и качество, което е доказано и с експертизата на световно признати лекари, които идват по покана на Българския Кардиологичен Институт. Оценката на водещите световни специалисти е, че при нас се извършва медицинска дейност, за която биха ни завидели почти всички европейски държави, при това на цени, в пъти по-ниски от цяла Европа, което е богатство за българските пациенти.”

Д-р Христов е категоричен, че частните болници са далеч по-адаптивни към нуждите от здравни грижи в конкретния регион, а медицината е непрекъснат процес на обучение и усвояване на нови знания. Добавя, че частните болници в никакъв случай не са в конкурентни условия с държавните структури и според него те могат единствено и само да надградят работата и да се повиши качеството на здравния продукт, нещо към което всички се стремим.

Ако не влезе в парламента, ще приеме ли покана за изпълнителната власт?

– Не, в никакъв случай, отговаря ни веднага д-р Христов. И допълва: „Аз търся съмишленици за трайни законодателни решения, а не всеки следващ министър да проявява своеволия, независимо по какви ирационални и често противоправни съображения. Далновидни парламентарни решения и нови законопроекти – за нова стабилност – са моята единствена цел в политиката на здравеопазването. Оптимист съм и вярвам във възможностите за подобряване на системата.”

Срещата ни с д-р Валентин Христов се случва броени дни преди Световния ден на здравето – 7 април, затова завършваме този разговор и с пожелание: „Пожелавам здраве – на колегите и семействата ни, на нашите пациенти. Да се радваме на доверие и уважение в обществото. Пожелавам на младите колеги да открият своето призвание, да обичат професията и да работят с желание, да усвояват нови умения и знания, защото това спасява човешки животи! Да работят спокойно и да бъдат съпричастни към проблемите на пациентите.”

Всеки, който припознава в лицето на д-р Валентин Христов своя кандидат и представител на Плевен в бъдещия Парламент и подкрепя неговите идеи – може да гласува с Бюлетина №2, преференция 107.

пак доктора

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Споделете:

Прочетете също

LETO

Настъпи астрономическото лято

Макар че, усещаме повече от седмица горещото време, астрономическото лято настъпи у нас днес. Съчетано …

3 Последни коментари

  1. Василева

    Ново лице на ГЕРБ! Щом е тръгнал след Бойко, всички хвалебствия са излишни!

    • Прав сте! От този лекар не става, но по физиономията му личи, че е перфектен блюдолизец и печалбар!

  2. Прав сте! От този лекар не става, но по физиономията му личи, че е перфектен блюдолизец и печалбар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *