Кои ще са новите /стари/ плевенски депутати ?

Снимка – интернет.

Веднага след 11-ти юли започна негласното обсъждане на лицата, които ще бъдат новите /стари/ депутати на 15-ти Мир – Плевен. Изборният резултат се оказа изненадващ за мнозина. Преференциите отново бяха на дневен ред, но изгубиха силата си след мерките, които служебното правителство предприе за ограничаване на купения вот. Същият не беше изкоренен, но бе силно ограничен.

И така Плевен отново запази своите 9 мандата, но с нови попълнения и изненадващи загуби. ДПС, които винаги имаха своя мандат, този път се сринаха под 4-ри процентовата бариера. Защо се получи това – е въпрос на друг анализ.

Затова пък, ИТН почти се доближи до 4-ти мандат, БСП успяха все пак с два, ГЕРБ отново губи избори в Плевен, но осигури две депутатски места. Скромна победа регистрират от „Демократична България” и „Изправи се. Мутри вън” с по 1 мандат.

Как се разпределят 9-те мандата между печелившите? По предварителна прогноза, биха били така:

ИТН – 3, БСП – 2, ГЕРБ – 2, ДБ – 1, ИМВ – 1.

Кои ще са лицата на тези мандати ?

ИТН – Радостин Василев, областен координатор на партията, Александър Александров – военен експерт, Александър Тодоров – юрист. Интересното тук е, че ако Радостин Василев стане министър на младежта и спорта, както обяви Слави Трифонов, в Парламента влиза четвъртия в листата на ИТН. И това е Димо Дешев – актьор.

БСП – проф. Румен Гечев и Стефан Бурджев. Макар и осми в листата на партията, с получените преференции Бурджев измества вторият – Илиян Йончев.

ГЕРБ – проф. Григор Горчев и Валери Лачовски, областен координатор на партията. Макар и четвърти в листата, Лачовски измества с получените преференции Петя Митрашкова, която е гражданска квота от Червен бряг.

„Демократична България – Обединение” направиха добра кампания, но въпреки това гласовете, които получиха им стигат само за 1 мандат. И това ще бъде за Найден Зеленогорски. Вторият в листата – Тодор Еленков, остава извън класирането.

„Изправи се.Мутри вън” вероятно е новото политическо присъствие в Парламента с плевенски адрес. И това е Юлиян Ненчев, областен координатор на коалицията.

Според анализатори на процедурата по разпределение на мандати, твърде са възможни и други изненади за политическата картина в Плевен. Те могат да настъпят след окончателното приключване на разпределението на гласовете от чужбина и най-вече от Турция. Но това може да се отрази най-вече на ДПС и ИМВ.

Но каквото и да се случи от тук нататък с бъдещите депутатски имена, важното е, че Плевен ще има опитно и престижно лоби в Парламента. Двама професори, опитни юристи, опитни политици и един новобранец, който тепърва трябва да се доказва като политик.

Ако тези 9 души милеят за Плевен, трябва да намерят общ език и да лобират за инвестиции, проекти, работни места и възможности за развитие на града и област Плевен.

А избирателите им ако искат това да се случи – да ги подкрепят, но да не губят критичното си мислене.

И може би трябва по-често всички да поглеждаме надписа върху сградата на Народното събрание. И да го осмисляме.

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *