Козунаците в Плевен – от 3 до 20 лева

KOZYNAK

Няма драстично повишение в цените на великденските козунаци в Плевен. Това установи проверка на „Плевен прес”. Още на 14-ти април председателката на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите – Мариана Кукушева, заяви пред медиите, че „Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените”.

Няма еднаква цена на козунаците. Цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини – брашно, прясно мляко, масло, яйца, плънка. Към нея се прибавя и човешкия труд, и изразходваната електроенергия.

Няма сериозно поскъпване на козунаците в близките до Плевен областни центрове, е установила проверка на агенция Кросс. Няма увеличение на цената на козунаците в Ловеч, въпреки по-скъпите продукти за тях. В пекарната на Ваня Георгиева козунаците и тази година са 6 лева, независимо дали са класически или със стафиди. Предлагат се и рула с мармалад или с шоколад на 7 лв. „Увеличението на продуктите не е голямо, така че може да си позволим да запазим цената.” посочва Георгиева.

И на други места в града цените на козунака също са 6 лв., като има разлика при рулата, които могат да се намерят и на 6, и 6,50 лв..

Няма промяна на цените на козунаците във Враца. Цените са като миналогодишните – 5 лв. за класически и около 6 – 6,50 лв. за козунак с добавки като шоколад, локум и стафиди. Ако няма промяна на цените на продуктите, влагани в изделието, цените ще си останат същите, обясняват пред Кросс от една от фирмите, които произвеждат козунак и закуски. 

Поскъпване в цените има в София и Бургас, е установила агенция Кросс. За София, където 500 грама струват 8-10 лв.за килограм, по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече.

Има поскъпване при козунаците и в Бургас. С  близо 20% се е увеличила стойността в една от бутиковите пекарни в града.  “По-високи са цените на всички млечни продукти, включително маслото, които са основните съставки на козунака. Шоколадът също е със завишени цени, локумът е вече почти 10 лв. за килограм. Обикновено преди празника, спекулативно скачат цените и при яйцата и захарта, така че, няма как браншът да не реагира”, казва майстор-пекарят Деница Георгиева.  Например за 450 грама козунак, пълен с локум и орехи или със стафиди, цената е 23,50 лв. На същата цена и грамаж, е и козунакът с портокалови корички и шоколад.

В бургаската пекарна от качествено брашно и хубави яйца се продават и чисти козунаци. За 350 грама цената е 13,50 лв. Близо толкова е струвала бройката и миналата година, но за 500 грама.

С около 15% е поскъпнал козунакът в Плевен. Половин килограм от традиционния сладкиш, замесен с яйца и прясно мляко и добавени в него локум, шоколад или шипков мармалад, струва 10 лв.за 500 г. В големите хранителни вериги същият грамаж може да се намери и за 3.50 лв.

Важно е да се отбележи, че в голямата си част плевенските пекари предлагат козунаци на тази цена, когато са приготвени от готови смеси – яйчен прах, сухо мляко и маргарин вместо масло.

В плевенската бутикова пекарна Cakes by ELI козунаците се месят с домашно прясно мляко, яйца, масло и брашно от 5 лв./кг. Плънките са от домашни сладка: бели череши, смокини, тиква, боровинки, горски плодове. Шоколадът е ръчно правен от висококачествен белгийски, орехите са от Балкана /откъдето е и самата собственичка/, а локумът и стафидите са от търговиите на едро.

Всъщност за тази собственичка сме писали преди години, когато откри собствената си пекарна в центъра на Плевен. Плевенската Жулиет Бинош изкушава с топящи се в устата чудеса.

От тогава до сега, тя не си позволи компромиси с качеството. Въпреки Ковид-а и скока на цените на суровини и ток. Не вдигна цената на козунака и тази година.

KKKK 1

Ако държите на оригинални домашни продукти, рецептите на нашите баби и месенето на ръце – вашите козунаци са при Ели. Цената им е 17:00 лв. за 700 г. Вкусът е нашенски – като от едно време. Ще ви ги предложат в екологични кутии и книжни чанти. И задължителната усмивка на Ели. Въпреки умората, въпреки трудностите за всеки малък бизнес.

За Великден освен с козунаците на Ели, може да се поглезите и с нейния домашен шоколад в стъклени бурканчета, великденски бисквитки, домашно направени шоколадови бонбони и невероятните еклери. Последните са истински пир за страстните любители на сладкиши.

EKLERI 1

Ако обаче сте претенциозен и заможен клиент, трябва да се разходите до София, където бутикови пекарни предлагат козунаци от 45 лв. за 550 гр.или 82 лв. за килограм. Пекарната с най-скъп козунак уточнява за бялото брашно, че е от каменна мелница, а яйцата – от свободни кокошки. Пълнежът от солен карамел пък се прави с най-скъпата морска сол, която се произвежда само във Франция. Името ѝ на френски означава „Цвете на солта“.

Великденското лакомство се предлага с няколко варианта глазура – лате шоколад, пистачио, черен шоколад и шам фъстък. Бутиковият козунак се праща на клиента в специална опаковка в комплект с ром или  с френския аналог на мастиката пастис.

bbbbb

Но не е нужно да ходите чак в София за подобна глезотия. Останете си в Плевен, защото и тази година Плевен предлага разнообразие от великденски козунаци – за всеки вкус и за всеки джоб. Избор има. Остава да има и вяра в Бога, че ще ни опази от болести, войни, природни бедствия и собствената ни глупост. Защото от нея по-голямо бедствие няма. Весели празници!

ELI
Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *