Когато си стадо ти трябват мисирки, а не лъвове

овце

Когато с години си слугувал на властта, няма как да не станеш мисирка. И вчера /4-ти февруари/ Борисов го напомни. И се почна един ехиден смях в социалните мрежи. В мрежите, удобно с компютрите, както винаги.

Обаче ! Същите тези, дето ехидничат, никога няма да си вдигнат задниците в защита на журналист.

Когато си част от стадото – ти трябват мисирки, а не лъвове. От времето на Ботев, та през Тамбуев и Лили Маринкова – стадото си блее. Тук никога няма да има Вероника Герин, защото никога стадото няма да се вдигне като в Ирландия.

А и защо да го прави, като тези, които е избрало да пазят свободата на блеенето му, ден след репликата „мисирки” мълчат като …. да не казвам като какво. На 5-ти февруари, на техните официални страници няма никаква реакция. СБЖ мълчи. Иначе председателката му Снежана Димитрова е публикувала на 24-ти януари: „Състоянието на медиите и журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията”. Че даже и семинар готви за това.

СЕМ мълчи. Иначе гръмко са афиширали на страницата си, че „В дейността си той /СЕМ – б.а./ се ръководи от интересите на обществото, защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на електронните медии” Айде бе, верно ли ?!

ПК по културата и медиите в НС мълчи. Както и нейният председател Вежди Рашидов. Както и неколцината „журналисти” в нея. Както и плевенският депутат в нея Чавдар Велинов. Утре, 6-ти януари, ще имат заседание с 1 точка в дневния ред. И тя не е свързана със случилото се с мисирките, а за участието на България в решенията на ЕС ?!

С гаранция ще се появят думи на малцината свободни и независими журналисти в България. И слава Богу, че ги има. Жалкото е, че стадото след тях няма да тръгне. Но те ще продължат да му говорят. Защото за тези хора журналистиката е мисия. И ги боли както за честта на тази хуманна професия, така и за тези, за които тя е предназначена.  Може да нямаме Ориана Фалачи или Вероника Герин, но все някога и това ще стане. Тези редове са поклон към малцината рицари на перото и честта журналистическа, както и надежда за появата на бъдещи такива.

Споделете:

Прочетете също

priem2023 v1

Класираха победителите от областния етап на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”

Тържественото награждаване на победителите от областния етап на конкурса за детска рисунка „С очите си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *