Когато се удари театър, ехото не заглъхва

През 1912 година излиза драмата на Яворов „Когато гръм удари, как ехото заглъхва”.  Драма, която разказва за сблъсъка с истината, която поставя собствената ти същност под въпрос. Героите в пиесата са с толкова нюанси, че не можеш да кажеш този е отрицателен, а другият – изцяло положителен. Това е  пиеса за миналото, омразата, прошката и дълго пазените тайни. Все неща, които падат като гръм върху нас когато най-малко очакваме, а ехото от него дълго отеква в живота ни.

Подобно нещо се случи на 28-ми февруари 2020 година с плевенския театър. Като гръм от ясно небе върху него падна решението на ОбС да се отнемат 70 хиляди лева от субсидията му. Оказа се обаче, че когато театър се удари, ехото дълго не заглъхва. Случилото се отекна в публичното пространство, разтърси социалните мрежи и партиините структури. И също като героите в пиесата на Яворов, за участниците в тази драма не можеш да кажеш тези са отрицателни, а тези – изцяло положителни.

Защото ГЕРБ предложи да се отнемат на театъра тези 70 хил. лв. с абсурдното „некачествен продукт”. Но това не е позиция на цялата партия, а на неколцина нейни общински съветници. Областното ѝ ръководство е вбесено от действията им. Как да осъждаш цяла една партия заради безумните прояви на отделни нейни членове ?

БСП подкрепи колегите си в акцията за отнемане на субсидията. Но не всички нейни общински съветници. Двама се въздържаха. БСП се скри зад социалните си ангажименти към избирателите и забрави, че всичко, което има в Плевен е един директор на театър. При това успешен директор. Гневи се, че я подозират в съглашателство с ГЕРБ, но гласува с тях да се вземат парите на театъра. БСП не може да отговори на въпроса „Защо направи това” ?  Но от БСП е директора на ДКТ „Иван Радоев”. Същият, който им каза в лицето „Защо гласувате срещу нас ? Това не е моята БСП”. Как да осъждаш цяла една партия заради безумните прояви на отделни нейни членове ?

И всичко това на фона на земетръсни политически ходове на централните ръководства на двете партии и воюващите помежду си лобита на местните им структури. Като добавим корона вируса и кметското вето върху решения, които превръщат културния календар в кръчмарски тефтер, а в бюджета се отварят дупки като в швейцарско сирене – драмата може да се превърне в трагедия. Защото новото отлагане на бюджета след подобно вето – означава отлагане на всички планове за ремонти, заплати, проекти, субсидии и надежди.

 Ето защо ехото от подобна партизанщина, която сътвориха ГЕРБ, БСП, ВМРО и ВОЛЯ – дълго ще отеква в Плевен. Но както казва един от героите в драмата на Яворов – „Светът нямаше да го има, ако имаше само добро”.

Лошото плевенчани  го видяха. В очакване са на доброто. А най-доброто ще бъде когато осъзнаят, че трябва да избират своите съветници не с пари и партийна лоялност, а с мисъл и разум. Точно на това учи театърът като духовно огнище. И понеже там в момента се репетира „Електра”, която ще гледаме през м. юни, да припомним думите на нейния автор: Владетелят трябва да помни три неща: че управлява хора, че трябва да ги управлява според законите и че няма да управлява вечно /Еврипид/.

Прочетете също

2

70 % не биха продали гласа си, според анкета на „Плевен прес”

70 % не биха продали гласа си, според анкета на „Плевен прес” В поредна своя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *