Когато превърнат църквите ви в джамии ще разберете целите на Турция и Ердоган

Снимка – интернет.

 „Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!“, горчиво споделя пред „Дойче веле” арменски лекар.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват все повече цивилни. В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник „Ди Велт“ в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията. „Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци“, пише изданието. Според „Ди Велт”, еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на факта, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар – за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. „Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах“, коментира „Ди Велт“.

Войната в Нагорни Карабах. Снимка – интернет.

Това масово убийство на християните – арменци, започнало много по-рано от 1915-та година, засяда дълбоко в душата на Яворов и през 1896-та  година написва стихотворението си „Арменци”.

През 2020 година, когато отново се избиват християните арменци, малцина български поети надигат глас в тяхна защита. Писателят Недялко Славов пише на стената си: „В момента тече най-откровено и цинично етническо прочистване на братята християни в Нагорни Карабах”. Румен Леонидов се присъединява. Христо Стоянов пише на стената си: „Ако някой ви каже, че всяка епоха си ражда своя Яворов – не му вярвайте. Всяка епоха създава своите геноциди, но не всеки геноцид си намира своя Яворов……Една нация, дала християнството на света, в момента я избиват. Защото войната в Нагорни Карабах е война между исляма и християнството”.

Разрушения в столицата на Нагорни Карабах – Степанакерт. Снимка – интернет.

Кеворк Кеворкан пише в „Нагорни Карабах и Яворов” за свещения сговор между българи и арменци. И добавя: „Сговор, породен от святото за всички арменци стихотворение на гениалния Яворов, едно уникално проявление на човешкото състрадание – то винаги ще ни подсеща за вечния ни дълг към угнетените……. В грандоманските ни енергийни проекти все се говори и за азерски газ – тъй че, очевидно е, на кого Властта прави теманета/подкляквания.
А иначе, поне за някои благодарни сърца, всичкият газ на азерите няма стойността на едно гениално стихотворение, което завинаги ще пребъдва в душата на цял един народ”.

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник „Билд“, че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: „Това се дължи на факта, че Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан. Според Пашинян, Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда „резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган”.

А за тези, които заемат страната на Азербайджан, има въпроси, на които се дължат отговори.

През 1923 година Сталин дава Нагорни Карабах на Азербайджански ССР. Прави го, за да подобри отношенията си с Турция, през която е искал да прекара комунистическото влияние нататък. По това време в този район над 90 % от населението са арменци – християни.

Чисто исторически това е район почти изцяло влизащ в рамките на т.нар. Арцах, десетата провинция на Кралство Армения, съществувал още преди новата ера. Тогава дори не е имало нито ислям, нито азери. За какви териториални претенции претендира Азербайджан при това положение ? Защо размахва документ подписан от диктатор за насилствено присъединяване на анклава към Азербайджан ? Как се чувстват защитниците на Азербайджан като продължители на сталинското дело ?

Какво ще стане с близо 140-те хиляди арменци, ако на Азербайджан бъде позволено да контролира тези земи? Помним ли какво се случи с християните в Сирия, в райони, в които управляваха про-турските милиции, каквито сега се трансферират в Азербайджан?

Как може да подкрепяш страна, чийто официални представители и говорители заплашват да взривят арменската АЕЦ Мецамор, и да предизвикат нов „Чернобил“ ?

„Знаете ли какво е да изпратиш сина си на война, разказва пред „168 часа” Марина Надирян. Синът ѝ Геворк е на фронта в Нагорни Карабах. Защо всички призовават Армения да спре да стреля, а никой не казва на Турция и Азербайджан да прекратят огъня. Как нашият народ да спре, когато нас ни убиват ? Убиват децата ни. Срещу нас се провежда втори геноцид – непрекъснато се бомбардира мирно население. Бомбардировките не спират вече дни наред”.

Нагорни Карабах. Снимка – интернет.

Срещу държава с население 3 милиона, 9-милионен Азербайджан и 80-милионна Турция хвърлят изтребители, дронове, танкове, бронетранспортьори, касетъчни бомби, забранени по Виенската конвенция, наемници от Сирия, Либия, Ирак.  Армения брани земята, домовете и вярата си с онзи дух „на винаги храбър народ – мъченик”., като на фронта отиват бащи, синове и внуци.

Марина Надирян разказва, че ситуацията от 1915-та год. се повтаря. По същия начин международната общност преди 105 години се е правила, че не забелязва геноцида, когато турците избиват 1.5 млн. арменци.

А през 2016 година Общинският съвет в Плевен отказа да приеме декларация за арменския геноцид. Така както и сега правителството отказва категорично да  подкрепи Армения.

Няма го и Яворов.

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

2 Последни коментари

  1. За съжаление малко познаваме историята , включително и българската … Лично аз не съм навлязла в дебрите на проблемите на тази война в Нагорни Карабах … Статията е дава сериозно основание да си припомним едно предсказание на Слава Севрюкова , че в бъдеще южната част на България ще премине под знамето на Турция -това прочетох тези дни в книгите на Калин Тодоров „Зад завесата ..“/на социализма / , като той е бил още малък и лично е чул тези думи …

    Истина е , че всички правителства след 10ти ноември правят всичко възможно това да се случи … Много , много тъжна статия – дава ти толкова поводи за размисъл и непримиримост към тази ситуация .

  2. Христина

    И сме безмълвни свидетели на поредната грозна война. Само че това започна да се случва застрашително близо до нас. Не знам за предсказанията, но виждам все по-рядко синеоки и зеленооки хора. Материалът ви е железен Плевен прес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *