Коалиция от 35 спортни министри призовава МФ /Международните федерации/ да отстранят членове от Русия и Беларус

БЪЛГАРСКИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА – РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, НЕ Е ПОДПИСАЛ ПРИЗИВА НА ЕС СРЕЩУ РУСКИЯ СПОРТ.

Радостин Василев, министър на спорта в оставка. Снимка – Плевен прес.

На 2-ри юли сайтът https://www.insidethegames.biz/articles/1125177/sports-ministers-35 публикува статията „Коалиция от 35 спортни министри призовава МФ /Междунсародните федерации/ да отстранят членове от Русия и Беларус”. На 3-ти юли български онслайн издания публикуват въпросната статия. В нея между другото се казва:

„Министрите на спорта от 35 държави, включително 25 от Европейския съюз (ЕС), както и Япония и Съединените щати, призовават международните федерации (IF) да отстранят своите членове от Русия и Беларус заради войната в Украйна. Групата на министрите на спорта също препоръча всеки, който е тясно свързан с руската или беларуската държава, по-специално правителствени служители, да бъде отстранен от всякакви позиции на влияние в спортните организации”.

В българските публикации се допълва още, че „Настоящата обща позиция е продължение на друга подобна, приета през март от 37 държави. Тогава призивът бе Русия и Беларус да не получават домакинства на международни състезания, техните спортисти да не могат да участват на прояви в чужбина и да „бъдат предприети стъпки за ограничаване на спонсорството и друга финансова подкрепа от лица и организации, свързани с руската и беларуската държави“. 

Вече се предлага и унифицирано отношение към руските и беларуски спортисти. Те вече не трябва да бъдат спирани от участия в международни състезания. Но задължително трябва да се съревновават без национално знаме, държавни символи и химн, а поведението им по време на състезанията ще се наблюдава внимателно, за да се гарантира, че те наистина показват неутралитет. Новата обща позиция също така подканва международните федерации да покажат солидарност с Украйна и да помогнат за възстановяването на украинската спортна система, когато това стане възможно.

От Евросъюза не са се включили единствено България и Унгария. Не се е присъединила и Швейцария, която е подписала мартенското писмо”.

Под публикацията на сайта „Инсайдгеймс” има два коментара, които публикуваме защото дават представа за нагласи:

EdBaker • преди ден

Отлично. Веднага след като Русия бъде унищожена военно и премахната от лицето на Земята, тези неморални глупаци, които все още се опитват да седят на оградата и да бъдат добри с тази руска мръсотия „за всеки случай“, трябва да бъдат съдени и осъдени заедно с множество руски войници престъпници.

Аватар Джим Дейвис ЕдБейкър • преди 3 часа

Освен ако не го е оттеглил, френският президент Еманюел Макрон се притеснява да не унижи Владимир Путин. Правилното отношение към Путин, демоничният строител на империя, е да бъде сварен в масло и след това останките му да бъдат разпръснати в най-отдалечените краища на Арктика, където могат да бъдат изядени от скитащи полярни мечки. Това обаче не може да се случи достатъчно скоро.

За нагласите в България от спортни деятели и фенове, тепърва предстои да разберем. Интересно какво биха казали за този призив на ЕС и реакцията на България, почетните граждани на Плевен и Червен бряг например – Ивет Горанова, Стойка Кръстева, Карлос Насар, Детелин Далаклиев. Както и Григор Димитров.

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.