Коалиция „БСП за България“ представи кандидат-депутатската си листа и акценти от предизборната програма

От ляво на дясно Асен Данчев, Стефан Бурджев, Биляна Грънчарова, проф.Румен Гечев, Ева Маринова и Владислав Крамолински. Снимка – „Плевен прес“.

Водачът на листата проф. Румен Гечев заяви пред журналисти, че листата на  Коалиция „БСП за България“ е балансирана и много силна. Има представители  от различните сектори на българската икономика и социалния живот: „ Тя включва трима хабилитирани преподаватели,  в това число двама медици – доцент Георги Кючуков и доцент Бисер Борисов и Ева Маринова, която е преподавател в Медицинския университет – Плевен. Имаме икономисти, юристи и млади хора. Кандидат-депутатската листа на Плевен е най-силната листа, която представя БСП и нашите коалиционни партньори.“

 Проф. Румен Гечев заедно с кандидатите за депутати Стефан Бурджев, Ева Маринова, Биляна Грънчарова, Асен Данчев и Владислав Крамолински,  представиха акцентите на започващата днес предизборна кампания и посланията на БСП към избирателите.

Акцент в изказването на проф. Гечев беше увеличаването на цената  на електроенергията и на природния газ. Недалновидната политика на Европейската комисия, според него, е довела до растящата цена на газа. Правителството на ГЕРБ и развалянето на договорите с Газпром от страна на Булгаргаз,  са причината за ценовата вакханалия, в която сме. Той се спря подробно на нормативните документи на създадената в началото на годината независима енергийна борса, които дават възможност за спекулативно повишаване на цените.

Проф. Гечев подчерта конкретните мерки, които БСП предлага за подкрепа на българските семейства и бизнеса – субсидиране от държавата на първите 200 киловатчаса консумирана електроенергия от домакинствата и поемане на част от разликата в цената при останалата консумация. Според него, за бизнеса трябва да се прилагат политики, които да дават стабилност на цените чрез въвеждане на правила за независимата енергийна борса.

Конкретните предложения на коалицията са за 6 месеца да бъде намален ДДС върху енергоносителите от 20 на 9 %.

Ева Маринова представи данъчните облекчения, които БСП предлага за семействата, безплатни учебници за учениците до 12 клас, безплатни медицински прегледи за деца до 14 години, увеличаване на средствата за майки-студентки. Тя акцентира на стоките от първа необходимост: „ За малката кошница на потребление, в която влизат хранителни продукти, които всеки ден потребяваме – хляб, месо, мляко, ориз, захар, олио, яйца и други ние предлагаме ДДС да бъде 9 %. Ще настояваме за еднократни помощи за млади семейства за второ и трето дете по 6 500 лв., но при условие, че единият от родителите 24 месеца назад е упражнявал трудова дейност и се е осигурявал.“

Кратък коментар по проблемите на правото направи Биляна Грънчарова – юрист с повече от 20 години опит. Тя акцентира на необходимостта да се възстанови чувството за справедливост на българския народ, което касае не само наказанията и протестите срещу несправедливите решения, но и спазването на съществуващите закони.

Стефан Бурджев – втори в листата и   депутат от БСП в 46-ото Народно събрание,  беше категоричен, че подкрепата на  кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, е пълна и безусловна.  

„ Искам да припомня, че ние сме партията, която преди 5 години наложи този кандидат за президент. Изборната администрация на БСП работи в посока да гарантираме честният избор за президент. Румен Радев показа устойчиво и последователно поведение да бъде преграда  на различни процеси на превземане и нарушаване на правови норми в държавата, на безконтролното вилнеене на институции.“  Той подчерта безспорните качества на Илияна Йотова като кандидат за вицепрезидент. Според него, Илияна Йотова е брилянтен политик, социалист в истинския смисъл на думата, с много устойчиво кариерно развитие и изключителна способност да формулира посланията си.

Водачът на листата беше категоричен, че на предстоящите на 14 ноември избори за парламент, очакват да подобрят резултата си като от Плевен да имат трима депутати.

В края на пресконференцията проф. Румен Гечев отправи покана към останалите партии и коалиции издигнали свои кандидат-депутатски листи в 15 МИР Плевен, на дебат. Една от ключовите теми ще бъде енергетиката. „ Нека да кажат на плевенчани защо са против Белене и атомната енергетика. Ние сме последователни в защитата на ядрената енергетика и в частност довършването на АЕЦ Белене. Новините от вчера и днес са, че Европейската комисия ще вземе решение за включване на ядрената енергия като зелена енергия. Това, което говори БСП вече 15 години, е това, което казаха и българските избиратели на референдума през 2013г..“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *