Коалиция „БСП за България“ – Плевен регистрираха кандидат – депутатската си листа за изборите на 14 ноември

Коалиция „БСП за България“ – Плевен регистрираха кандидат – депутатската си листа . Снимка – „Плевен прес“.

На 12 октомври Коалиция „БСП за България“ регистрираха кандидат – депутатската си листа за изборите на 14 ноември  за 15 МИР – Плевен.

В 10.30ч. представители на коалицията внесоха документите в РИК – Плевен. Най-младият представител на коалицията в листата е роден през 1995г., а най-възрастният през 1950г. Представителите са предимно от гр. Плевен и по един от селата Вълчитрън и Горна Митрополия, и от градовете Тръстеник, Пордим, София и Варна.

В средата проф. Румен Гечев – водач на листата, отляво Стефан Бурджев – втори в листата, отдясно Румен Петков – лидер на АБВ. Снимка – „Плевен прес“.

Веднага след регистрацията водачът на листата проф. Румен Гечев каза:

Нашето намерение е да се представим значително по-добре от предишните избори. През последните месеци БСП и нашите партньори се държахме диалогично и професионално. Направихме всичко възможно за формиране на правителство, решение за което някои партии в парламента очевидно не бяха узрели. Сега ще направим всичко възможно да убедим избирателите в 15 МИР – Плевен, че коалицията, която представляваме има готова програма за решаването на проблемите на България. Ние сме с подадена ръка към тези, които ще бъдат избрани от българския народ. Ще направим всичко възможно за формиране на правителство, което да започне най-сетне да решава тежките проблеми на България.

„Плевен прес“: Кои са неотложните мерки, които ще предложите?

Неотложните мерки са свързани с покачването на цените. Няма място за паника, тъй като все още инфлацията е едноцифрена. Това не значи, че не трябва да бъдем внимателни. При тези тенденции е възможно при евентуално усложняване на обстановката и на световния пазар, и на международната политика. Ние предлагаме, при формиране на правителство, незабавно да се пристъпи към намаление на данък добавена стойност на енергоносителите в това число и върху електричеството. Това е практика, която се прилага в повечето страни от Европейския съюз. Искам да подчертая, че нашата коалиция предлага решения, които са прилагани в страните от ЕС и които са доказали своята ефективност. Освен ДДС върху енергоносителите втората група въпроси, които трябва да се решат, са цените на основните хранителни продукти. Ние многократно сме предлагали и отново ще предложим, каквато е практиката на европейските страни, да намалим данъка на основните хранителни продукти. Това са основни групи стоки – месо и  млечни продукти.  В някои европейски страни се забранява спирането на тока за 6 месеца на домакинства, които не са платили сметките си. Също така в редица европейски страни се предлага първите 300квч. да бъдат със занижени цени. Ние предлагаме в България това да бъдат 200квч. Това са въпроси за преговори с потенциални партньори. Най-важното за в бъдеще е България да защити своя икономически интерес и енергийна сигурност. Ние и нашите партньори се оказахме прави за проекта Белене. След като недалновидни и продажни български политици провалиха проекта Южен поток, виждате какво става сега с цените на природния газ. Ако беше завършен проектът Белене сега вместо да плащаме за внос стотици милиони ние щяхме да реализираме стотици милиони  приходи от износ на електричество.

Румен Петков, лидер на коалиционния партньор ПП АБВ, допълни:

Много е важно да се разберат две неща. Първо, че през последните 12 години интересите на гражданите на Централна Северна България са съзнателно смачквани и пренебрегвани. Занемарена е инфраструктурата и газовите връзки. Големият провал на България е Белене. Режимът на ток в много райони на България го дължим на тази недалновидност. Ние вече не сме в хипотезата Белене или Козлодуй, ние сме в хипотезата Белене и Козлодуй. Много е важно гражданите да спрат да искат да бъдат лъгани. Белене е най-гарантирания проект в Европа от гледна точка на сеизмичност на района. Това е в доклада на БАН и в докладите на чуждестранните агенции. ОВОЗ-ът на Белене е факт и единственото, което трябва да се направи е преиздаване на строителното разрешение. Ако искаме през 2027,28 година да бъдем не само независими, но и гарант на енергийната сигурност на региона,  е необходимо незабавно стартиране на двата блока в Козлодуй. Някой трябва да носи отговорност за увеличението с 300% на цената на газа. Тези неща трябва да бъдат обект на дебат в парламента. Обществото трябва да знае кой ни причини всичко това. България има енергийно най-бедното население. Преди кризата повече от 33% бяха енергийно бедни. Ще настъпи момент, в който населението няма да може да си плаща тока и парното и ако държавата не е готова с мерките, предложени от проф. Гечев, катастрофата е неизбежна.

На журналистически въпрос кое наложи пренареждането на плевенската кандидат – депутатска листа проф. Румен Гечев поясни, че това не е пренареждане, а изпълнение на устава. Националният съвет на партията  утвърждава листите.

Стефан Бурджев – член на изпълнителното бюро  на БСП и втори в листата на коалиция „БСП за България“ в 15 МИР- Плевен беше категоричен: „Изпълнителното бюро взе решение да предложи тази подредба на листата  като взе предвид провеждането на Областния съвет, широкото обсъждане с областната организация и параметрите на гласуване. Националният съвет  утвърди това предложение. Такъв е редът и това е начинът за вземане на решения при нас. Взет е предвид балансът на листата и отговорностите, които има всеки един от нас.“

Доцент д-р Георги Кючуков – неврохирург, трети в листата на коалиция „БСП за България“ – Плевен за изборите на 14 ноември. снимка – „Плевен прес“.

„Плевен прес“ : Д-р Кючуков, каква е Вашата позиция за задължителните зелени паспорти за свободно посещение на магазини, ресторанти и нощни заведения?

За мен това е поредният хаотичен ход на Министерството на здравеопазването. Зелените сертификати са утвърдени за всяко пътуване извън страната, не може без зелен паспорт.

При условие, че не знаеш какво искаш да постигнеш в страната си и хаотично да въвеждаш и да отменяш рестрикции, за мен е ненормално. Има много други неща, които трябва да се направят преди това, а след това  да се изисква зеления сертификат. Има елементарни мерки, които не се спазват.

С въвеждането на зеления сертификат се въвежда индулгенция – тези са ваксинирани и могат да не спазват мерките. За мен това не е нормално.

Ето имената на кандидат – депутатите от Коалиция „БСП за България“ – Плевен  за изборите на 14 ноември:

 1. Проф. Румен  Василев Гечев
 2. Стефан Иванов  Бурджев
 3. Доц. д-р Георги Николов Кючуков
 4. Илиян Славейков Йончев
 5. Ева Маринова – Найденова
 6. Биляна Велева – Грънчарова
 7. Мирослава Василева Бенчева
 8. Бисер Георгиев Атанасов
 9. Бисер Кирилов Борисов
 10. Асен Стефанов Данчев
 11. Владислав Владиславов Крамолински
 12. Данаил Милков Предов
 13. Цветелина Васева  Вълкова
 14. Цветан Венциславов Петков
 15. Данаил Борисов Стойчев
 16. Ивайло Милков Матеев
 17. Аня Стефанова Михова

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *