Начало | Новини | „Книги за смет“: Не сме правили медиина публикация за отказа на община Плевен

„Книги за смет“: Не сме правили медиина публикация за отказа на община Плевен

Кметът Георг Спартански отрече днес още една медийна публикация, този път на сайта „Книги за смет“.  Става въпрос за акцията „Книги за смет“ на фондация „Кредобонум“. От пет години тя провежда кампания в различни градове на страната за предаването на ненужни пластмасови вещи, срещу които гражданите могат да получат различни книги художествена литература. Тази година акцията „Книги за смет“ ще се проведе в 8 града на страната. Плевен не е между тях. Според Спартански едноименният сайт твърди, че общината в негово лица не е дала разрешение за провеждането на акцията. Той заяви, че никой не е искал разрешение за провеждането и. Единствено в електронната поща на общината е постъпило писмо с искане за предоставяне на 3000 лева във връзка с проявата. От писмото не става ясно дали организаторите са се отказали от безвъзмездния статут на кампанията „Книги за смет”. Кметът подчерта, че вместо на гражданите да се внушават инсинуации, трябва да се държи на „чистоплътност в отношенията между институции и фирми”.

От „Плевенпрес“ потърсихме организаторите на „Книги за смет“, за да вземем тяхното мнение по въпроса. Ето какво ни каза Симеон Василев, мениджър на акцията: „ Да, действително тази година изпратихме писма до общините за финансиране на кампанията, тъй като разходите по нея са големи. Само в Плевен сме раздали 2000 книги през миналата година. Съгласете се, че това е голям финансов разход. Действително първите две кампании бяха безплатни, но тази година помолихме общините, в които смятаме да отидем, за финансово участие. На община Плевен сме изпратили писмо за това, но до този момент нямаме отговор. Никъде обаче, в никоя медиа не сме писали или коментирали, че общината не ни е дала разрешение за провеждането на акцията. Все още чакаме писмо от нея, след което ще решим как да процедираме“.

Направихме проверка и на сайта на „Книги за смет“, в който не открихме официална публикация по темата. Единствено във Фейсбук страницата на „Книги за смет“ намерихме въпроси от плевенчани кога ще идват в Плевен. И отговор, че от общината „няма потвърждение за акцията и затова няма да идват в Плевен“. Явно кметът Спартански е взел фейсбук коментарите за официална информация на организаторите. Което доказва, че понякога прибързва с опазването на имиджа си, а организаторите прибързват с изявления в социалните мрежи, което едва ли ще им реши проблема с парите. Още повече, че според фейс страницата им, Пловдив и Варна също няма да домакинстват на проявата им. Между другото, фондация „Кредобонум“, която организирва кампанията „Книги за смет“-  е на Цветелина Бориславова, а партньори на въпросната фондация за различни кампании в страната – са държавни институции.

 

Прочетете също

ДЕН: Цинизмът и популизмът на управляващите по отношение на Бюджет 2021 нямат край

Снимка – пресцентър на ДЕН С изумление и нарастваща тревога наблюдаваме продължаващите опити на управляващата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *