Кметът на Ясен подаде оставка

Общинската избирателна комисия – Плевен прекрати пълномощията на Йото Димитров Добрев /ВМРО/, като цитира и т.4 за „влязла в сила присъда”

Снимка – интернет.

На заседанието си от 11-ти февруари, ОИК Плевен е взела решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на с.Ясен на основание подадена оставка. Решението е в сила от 11.02.2021г. В посочените мотиви на ОИК Плевен е цитиран чл.42, ал.1, т.1 от ЗМСМА, който гласи „подаване на оставка чрез председателя на ОбС до ОИК”. Йото Добрев е подал молба за оставката си до Мартин Митев, председател на ОбС – Плевен.

ОИК Плевен посочва и т. 4 от същия член 42-ри. Тя гласи, че се прекратява мандат на кмет „когато слез избирането му е осъден с влязла в сила присъда за лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност”.

„Плевен прес” потърси Йото Добрев за причините довели до решението му за оставка. Заяви, че са лични.

Потърсихме и Ярослав Димитров, председател на ОИК – Плевен за цитираната т. 4 в решението на ОИК за прекратяване кметския мандат на Йото Добрев. Председателят отрече да има такова нещо и каза, че решението на комисията е базирано единствено на аргумента за лични мотиви, посочени в молбата на кмета.

Решението на ОИК – Плевен от 11.02.2021 год.

Припомняме, че кандидатът на ВМРО за кмет на с. Ясен спечели кметските избори 2019-та, с 594 действителни бюлетини, срещу 591 на неговия опонент от ГЕРБ – Генади Динков. Последният заведе дело в Административен съд – Плевен, с което оспорва резултата като некоректен. Съдът установява, че има нарушение в броя на недействителните бюлетини за двамата кандидати, но това не променя изборния резултат. Така Йото Добрев остава легитимно избрания кмет на с. Ясен.

От свои източници, „Плевен прес” научи, че той има влязла в сила присъда за издаване на фалшиво пълномощно за продажба на 20 дка земеделска земя, което е подписал. Присъдата му е условна с 3-годишен изпитателен срок, поради което през това време няма право да заема изборна длъжност.

След подадената от него оставка и решението на ОИК за прекратяване на мандата,

с. Ясен остава без кмет до насрочването на местни частични избори.

Това обаче ще стане след издаване на Указ от президента.

Прочетете също

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс "Фолклорни приумици" за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс “Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

Организатори на конкурса са Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров 1908” – гр. Червен бряг и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *