Кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов: От 10 август започват изплащанията на обезщетения на пострадалите от градушката

Д-р Цветан Костадинов, кмет на община Червен бряг. Снимка – Пресцентър Община Червен бряг.

Обръщение на д-р Цветан Костадинов – кмет на община Червен бряг:

Уважаеми съграждани,

Във връзка с кризисната обстановка, настъпила в Община – Червен бряг след опустошителната буря с градушка, изсипала се на 1 юли в град Червен бряг и част от селищата на общината, Ви уведомявам, че след приключване на приема на заявления и сигнали за щети от граждани на общината бяха приети общо 908 /деветстотин и осем/ броя заявления и сигнали от физически и юридически лица, жители на община Червен бряг, с описани щети по сграден фонд.         

Това стана чрез разкрития изнесен пункт на Кризисния щаб пред сградата на Общината, Център за услуги и информация на гражданите и отворените спешни телефонни линии за подаване на сигнали на граждани.            С моя заповед бяха сформирани 2/две/бр. комисии за извършване на опис и оценка на щетите, причинени от падналата градушка и проливни дъждове , като комисиите започнаха обход и оглед още на 2 юли 2021 г., след първите подадени заявления и сигнали от пострадали граждани, като работиха и в почивните дни.

Междувременно, се внесе  Предложение до Общински съвет – Червен бряг  за  Вътрешно компенсаторни промени  по бюджета на община Червен бряг за 2021 г., в размер на 93 800 лв., за създаване на Фонд за подпомагане на гражданите за справяне с последиците от градушката, което беше разгледано на 22 юли 2021 г., на редовната сесия на Общински съвет – Червен бряг и прието с Решение № 428/22.07.2021 г..        

Бе създадена дарителска сметка и се проведе кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите домакинства от опустошителната буря с градушка, като със средства се включи и Общински съвет – Червен бряг, който от икономии спомогна със сумата от 15 000 лв., а  от хора в сферата на бизнеса и частни дарители се събраха  39 000 лв.           

Благодаря от мое име, и от името на общинска администрация на нашите съграждани за това, че се отзоваха и спазваха създадената организация за извозване на падналите дървета и клони, на изпочупените стъкла и керемиди на хората по график, които  бяха складирани пред домовете си, с цел улесняване транспортирането им.           

Благодаря на всички съграждани за разбирането и търпението!           

Уведомявам Ви, че от 10 до 24 август 2021 г. , между 09:30-12:30 ч. в Пенсионерски клуб – Червен бряг, ще се изплащат обезщетенията, свързани с щетите от падналата на 1 юли градушка на територията на общината.         

При получаване на помощите, моля гражданите да си носят предпазна маска, да спазват противоепидемичните мерки, да бъдат търпеливи и да представят документ за самоличност.

Споделете:

Прочетете също

Централна Северна България с онлайн портал за култура и туризъм „Ела и преживей!“

Снимка – Областна администрация – Плевен Преди няколко седмици бе поставено началото на онлайн регионален …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.