Кметът на Плевен получи от фермерка знаме в подкрепа на каузата „Пилон Рожен“

354083007 657042435759409 6220881949674383500 n

Георг Спартански-кмет на община Плевен и Галина Мирчева. Снимка – “Плевен прес”.

На редовният седмичен брифинг на общинска администрация – Плевен, провеждащ се всеки понеделник, кметът Георг Спартански получи знаме, което е част от голямото Роженско знаме от 2019-та година. От него са направени 11 100 малки трибагреници, които се връчват като част от каузата „Пилон Рожен“.  Знамето подари Галина Мирчева, която има ферма за овце в с. Петърница, община Долни Дъбник, област Плевен. Във фермата Галина се грижи за 900 овце и отделно полага грижа за 12 000 дка земя в село Петърница. Фермата на Галина Мирчева е една от най-модерните в плевенско, а самата тя е председател на Сдружение „Плевенско мляко”.

За инициативата Галина Мирчева разказа: „Пилон Рожен“ изцяло ще се изгради с дарения от хората. Кампанията се нарича „България заслужава“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Това е Пилон, който ще е висок 111 метра, ще бъде разположен на Роженските поляни. Едно, че ще бъде най-високото знаме в Европейският съюз и второ, ще бъде най-високото в света по надморска височина.

Когато разбрах за каузата на кампанията, се включих чисто от едно такова чувство на родолюбие, защото дълги година съм живяла в чужбина. Общо взето, младежките ми години преминаха там. Дълги година съм живяла в Испания. Исках да се върна тук.

Изборът за трите единици във височината на пилона не е случаен. Те символизират площта на България, която е 111 000 кв. км. През 2023 година се навършват и 111 години от Освобождението но Родопите. На 13 юли ще се издигне и самият пилон, ще има голям концерт на Лили Иванова. Много известни личности подкрепят каузата. До този момент са събрани една част от парите, но са необходими още около 140 000 лева.

Това знаме, което е за община Плевен, е част от едно друго голямо знаме, което беше направено през 2019 година и беше развято на Роженските поляни. Това знаме беше едно огромно знаме, което аз като изгледах видеото се изпълних с гордост. От него направиха 11 100 други знамена, които са също за тази кауза и се продават. Всяко носи в себе си живота и красотата, енергията и силата на онази, родопската земя, на дивната природа, на гайдите, на танците, на занаятите, на традициите, на животните, на нашето си-  най-свидното, най-българското!

Парите от тези знамена са за големият паметник на нашето знаме „Пилон „Рожен“. Наистина смятам, че човек трябва да събуди чувството за любов към страната си.“

В подкрепа на каузата Галина Мирчева е закупила десет трибагреника. Едно от тях е оставила във фермата си, а другите девет е решила да ги подари на плевенски училища.

Кметът на община Плевен, Георг Спартански поздрави и сърдечно благодари на Галина Мирчева. Той отбеляза също, че Галина е пример за всички нас. Тя е майка на четири деца, която работи и се грижи за семейството си неуморно.

Начини за дарение:

– с кредитна или дебитна карта през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg

– с банков превод по сметка: Фондация „Наследство в бъдещето“

IBAN: BG31 DEMI 9240 5000 3042 16

– чрез SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777

Споделете:

Прочетете също

2 10

Преди 104 години в България е въведена трудовата повинност

На 14 юни 1920 г. в Царство България е въведена Трудова повинност. От 1940 до 1946 г. е наричана Трудови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *