Кметът на Плевен: Здравният министър или да делегира права на кметовете за отваряне на детски градини за деца на медици, или заповедта да се спазва от всички

Кметът на Плевен: Здравният министър или да делегира права на кметовете за отваряне на детски градини за деца на медици, или заповедта да се спазва от всички
Георг Спартански, кмет на община Плевен. Снимка – архив Плевен прес.

По повод многобройни питания към кмета на Плевен Георг Спартански за отварянето на детски градини за деца на медици, по подобие на София, той е публикувал на своята фейсбук стена отговор основаващ се на правната и морална страна на въпроса. Публикуваме становището му с незначителни съкращения.

 „СЧИТАМ ЗА ВАЖНО да коментирам въпрос, свързан с мерките, постановени в заповедта на министъра на здравеопазването ,влизащи в сила от днес,27.11.2020, в 23,30 часа, по-конкретно рестрикциите,свързани със затварянето на детските градини и ясли.

ЗАЩО коментирам? Защото в последните 2 дни получих запитвания по телефона и в месинджър, а така също се коменгира и във ФБ дали и в Плевен, подобно на София и Бургас няма да работят детски градини само за деца на медицинския персонал на болниците и поликлиниките,тъй като родителите им са на първа линия в борбата срещу ковид-19 и докато рискуват здравето и живота си,на част от тях няма кой да гледа децата им вкъщи…

Въпросът е основателен и има поне 3 страни.

Първо, НА КАКВО правно основание да се оставят отворени градини,при положение че в заповедта на министъра,която е задължителна за изпълнение,е ясно написано,че се затварят ВСИЧКИ градини?

Кметовете, били те и на София или Бургас, НЯМАТ право да дописват заповеди на министъра! Ако градини там ще работят,то ще е в ПРЯКО нарушение на министерската заповед.

Второ, организационна страна: от ръководителите на нито едно от многобройните лечебни заведения в Плевен досега няма искане до ме,н за такава практическа мярка, нито посочване на необходими за нуждите на служителите им бройки места в градина, за да можем да обобщим заявките и направим каквато и да е практическа организация,свързана с броя на децата,храненето им, ангажиране на конкретна градина, брой групи, персонал и т.н.

Искам да подчертая,че досега не коментирам дали трябва да има такива работещи градини по изключение, а само правната и организационна страна на въпроса.

Той има и трета страна, морална.

Аз лично съм “ЗА” медиците да получат подкрепа за това, че в екстремални условия рискуват всекидневно здравето и живота си,своя и на семействата си, лекувайки всички нас. ПРОТИВ съм обаче нещата ПАК да се правят,без да са обмислени, хаотично, да се противопоставят едни съсловия на други, да се задават въпроси от сорта защо за тези може, за онези не може, кметове да правят каквото им дойде на ума, да нарушават заповеди и да ги дописват,а централната власт да не е в състояние да организира нещата по начин, който да не предполага разнопосочно тълкуване и прилагане.

Още помня как в извънредното положение през пролетта, при липса на единни и координирани мерки и разписани правила за действие, мои колеги разпореждаха на моменти екзотични “изпълнения” като ръсене със селскостопански самолет над града си с цел дезинфекция, демонтиране на стотици пейки в паркове,за да не сядали хората, въвеждане на полицейски час и пр.

Ето защо ще апелирам по съответния начин към здравния министър – или да допише заповедта си относно детските градини и ясли, като се даде възможност и се делегират права на общинските кметове ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ да допуснат работа на определен брой детски заведения за децата на работещи с определени професии , или да се спазва и контролира забраната за работа !

Обратното значи просто хаос .“

Прочетете също

Плевенски ресторанти и заведения няма да протестират

Плевенски ресторанти и заведения няма да протестират

Затворени заведения в Плевен. Снимка – фейсбук. По повод обявеният от СЗБ /Сдружение на заведенията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *