Кметът на Никопол е представил пред министъра на туризма проекти за развитие на културно-историческия и атракционен туризъм в общината

ПЛЕВЕНСКИЯТ ДЕПУТАТ ИЛИЯН ЙОНЧЕВ Е ОСИГУРИЛ СРЕЩАТА С МИНИСТЪРА НА ТУРИЗМА

От ляво на дясно: Ивелин Савов, кмет на община Никопол, Христо Проданов, министър на туризма, Илиян Йончев, депутат от 15 МИР Плевен /БСП/.

На 18-ти януари 2022 год. в Министерството на туризма се е провела среща между кмета на Никопол Ивелин Савов, депутата Илиян Йончев и министъра на туризма Христо Проданов. Тя е в резултат на поет ангажимент от страна на Илиян Йончев пред граждани на Никопол и общината, по време на неговия приемен ден там.

Основна тема на разговорите  в министерството са обсъждане на възможностите за туризъм в общината. Пред министъра е представена концепцията  за развитие на културно-историческия и атракционен туризъм , проекта за развитие на Шишманова крепост, както и проекта „Мостове на времето”. Последният проект е изключително мащабен  и има за цел да подобри двустранните инвестиции между Никопол и Турну Мъгуреле в туристическа инфраструктура, продукти и услуги. За целта се работи за възстановяване на крепостта „Турну Мъгуреле”, изграждане на Археологически парк в Никопол и  подобряване на достъпа до Скалната църква в града.

Общината има възможности за развитие и на поклоннически туризъм след като от 1523 год. в Никопол е бил един от най-важните еврейски равини в историята – Йосиф Каро, написал ключови книги със закони на еврейския народ: „Бейт Йосеф”, „Къщата на Йосеф”, и „Шулахан Арух”. Книгите съдържат морални закони, правила и норми, които се ползват и спазват от евреите в личния и обществения живот, и до днес.В Никопол той е основал и висшата духовна академия „Бейт Йосиф”, която за времето си е нямала равна на себе си в цяла Европа.

С министър Проданов са обсъдени и варианти за алтернативен туризъм, възможностите за израждане на къмпинги по поречието на реката, развитие на екопътеки и трасета за велотуризъм.

Министър Проданов е подкрепил идеите на община Никопол в областта на туризма и е поел ангажимент за съдействие.

Според депутата Илиян Йончев в следващите месеци предстои усилена работа по развитие потенциала на община Никопол.

Споделете:

Прочетете също

Петьо е новият символ на фестивала „Шарено петле”

Снимка – Община Плевен Фестивалът за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле”  има нов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.