Кметът на Кнежа: Правителството трябва да помисли за общините, защото те са проводника, който отива към обикновения гражданин

БЕЗПЛАТНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ, АСФАЛТИРАНИ УЛИЦИ, НОВ ГРАДСКИ ПЛОЩАД, СМЕНЕН ВОДОПРОВОД СА ЧАСТ ОТ ИЗВЪРШЕНОТО ПРЕЗ 2021 год. В ОБЩИНА КНЕЖА

ЛАЧОВСКИ
Илийчо
Лачовски, кмет на община Кнежа. Снимка – Плевен прес.

Г-н Лачовски, как оценявате изминалата 2021-ва като кметска година ?

Това беше една много трудна година с пандемия, избори и цялостната обстановка в страната и света. Затварянето на обществото, неговото ограничаване и успоредно с това 3 избора – имам чувството, че хората се промениха.

Към по-добро или към по-лошо ?

Не мога да кажа, просто са по-различни.

А що се отнася до общината ?

От гледна точка на общината тази година изпълнявахме проекти, които бяхме заложили от предходна година. Имаме близо 2 км сменен водопровод в едно от селата, 1 км канализация, която присъединихме към съществуващата по трети проект към ПУДОС.

Сега ни стартира проект по норвежка програма за осветление на град Кнежа. Завършихме реконструкцията  на площад „Пенчо Янкулов”, който е централния ни площад, като направихме ремонт на сградата на Общинска администрация и сградата на Общинска служба по земеделие.

В Кнежа имаме по капиталова програма асфалтиране на 8 улици през 2021 год. със собствени средства. Отделно от това по наши сигнали започна асфалтиране на републиканска пътна мрежа на пътя Кнежа – Селановци – Оряхово и Кнежа – Плевен, който години наред беше в ужасно състояние.

ОБЩИНА КНЕЖА
Ремонтираната сграда на община Кнежа. Снимка – Плевен прес.

В тежки години като 2021-ва с избори, пандемия и социална изолация, за един кмет кое остава като най-важно ?

Много е важно да има работеща държава Защото  един човек, който работи и издържа семейството си, не го интересува кой му е кмет. Не го интересува нищо друго, освен да му свети уличната лампа, да му е чисто пред дома и да му е асфалтирана улицата. Да е здрав и да си купи хляба. В период на пандемия, в който много хора останаха без работа, търсят възможности за препитание. При мен идват много хора, които се връщат от големите градове защото са останали без работа.

В момента проблемите, които са на преден план, ние ги усещаме вече в общината, защото при нас приходите са относително постоянни.  Но разходите вече значително се увеличават. Първо с тока и газта, понеже Кнежа е газифицирана.

Тока на едно кметство от 1 500 лв. стана 5 000 лв. Не знам дали знаете, но от 4 години детските ни градини са напълно безплатни. Което означава 100 % издръжка на градините от общината. Газта на едно детско заведение през октомври месец 2020 год. е била 600 лв. Октомври 2021 год. вече е 2 400 лв. И това е за 1 детско заведение, а ние имаме 6. Ако се застуди времето с типичните наши кнежански температури предполагам, че тогава газта ще стигне до 7 000 лв. на едно учебно заведение.

Като сложим и тока на кметствата , отоплението на кметствата, тока на града – това са средства, които ние ще съумеем да платим. Обаче това ще ни отнеме възможността да бъдем гъвкави и да можем де реагираме на спешни моменти. Това означава, че тези разходи ще ни „изядат” капиталовата програма. В същото време местни дейности, които са към общината, като така нареченото БКС, Чистота, Социален патронаж, издръжка на зоопарк, издръжка на конна база, всичко това е безплатно. Готвим топъл обяд за 600 човека, като не вдигаме таксата, която е 40 лв. на месец,т.е. лев и нещо на ден.  Но покриваме допълнителните разходи идващи от поскъпналите цени на продуктите. Защото хората, които са на патронаж трябва да си плащат и лекарствата, и тока, и нещата са много зле.

В издръжката, която ни е от постоянните приходи, имаме издръжка на зоологическа градина. Там абсолютно всичко ни е безплатно. Имаме помещение за семейни тържества, зоокът, помещения за животни, за персонал. През лятото правим в зоопарка летни забавления за деца. Имаме палатки, назначени учители и през лятото се прави лагер за децата. Те не само нощуват в него, но се учат на най-различни умения.

А в общинската конна база имаме 2 коня и Клуб по конна спорт. В Кнежа се провеждат републикански състезания по конен спорт. Имаме и чужди коне, но пък ги яздат наши деца. През летния период сме осигурили рехабилитатор, който се занимава в конната база с деца с церебрална парализа.Идват деца от съседни общини, но не заплащат такса за това нещо. Заниманията на такива деца с конете са доказано полезни за тях.

Важно е да се отбележи, че в Кнежа има много зърнопроизводители, не само трима-четирима, както си мислят някои. Земеделските производители са над 100. Много домакинства се хранят от земеделието. Заетите в земеделието получават и добри доходи. Между другото, средната заплата в Кнежа е по-висока отколкото в Плевен.

Колко е ?

Около 17 00 – 1 800 лв.

ПЛОЩАДА
Ремонтираният градски площад в Кнежа.

Как успявате да правите всичко това в Кнежа ? Само с европроекти ли ?

От проекти през последните 4-5- години имаме малко над 4 млн. лв. и със средства по капиталовата програма. Общината има към 12 000 дка общинска земя. Желаещите се явяват на търг , печелят си земята в рамките на 4 години и си плащат рентите на общината. Това е.

Зад тези добри резултати стои ли и партийна подкрепа ?

В никакъв случай не стои партийна подкрепа. Европроектите са с 2 насочености. Едната е социалната, която се ползва от всички общини в България. И инфраструктурни проекти, които са за подобряване инфраструктурата на населеното място.

Всичко останало като социална политика е в резултат и на уменията на администрацията, и на менажирането на средствата, които получаваме като приходи.

От 2015-та до момента аз нямам получено едно постановление от Министерски съвет за финансиране от Министерството на финансите. Нито едно. От както съм станал кмет, правителството на партията, която ме е подкрепила, не ми е дало една стотинка. Както обикновено се дава на други кметове. Едно постановление не ми е дадено и това може да се провери. Всичко това са проекти, които съм реализирал и които имат и други общини.

Всичко, което е направено в рамките на тези 6 години, е направено със собствени средства, с проекти. Това е.

СЛУЖБА ЗЕМЕДЕЛИЕ
Служба “Земеделие” след ремонта.

А някакви притеснения от новото правителство имате ли ?

Нямам притеснения от нито едно правителство. Единственото ми притеснение са бавните темпове и липсата на яснота относно световната икономическа криза , която е в момента. Защото нямам яснота в утрешния ден откъде ще взема средства да си платя тока, да платя тока и газта на детските градини.

Правителството трябва да помисли за общините защото ние сме проводника, който отива към обикновения гражданин. Какво се случва например с вдигането на минималната работна заплата за местни дейности, които не могат да генерират приходи, с които да си плащат заплатите. Това е ясно на всички. Защото на една община основната ѝ функция е да бъде социална и насочена към хората. Община за бизнес не става. Проблем е и това,че  до сега сме знаели в края на всяка годината какво ще правим през следващата по отношение на европроектите. Сега все още няма яснота за това. Държавата трябва да вземе зряло решение относно бюджетите на общините и да се вдигне стандарта на възнагражденията на администрацията за делегираната дейност, защото няма как да се намерят и задържат добри експерти в малките периферни общини.

ДЕТСКА ЯСЛА
Детска ясла, гр. Кнежа.
Споделете:

Прочетете също

2 2 3

Община Плевен осигурява безплатна минерална вода заради високите температури

Община Плевен осигури безплатна минерална вода за жителите и гостите на града в днешния ден, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *