Начало | Икономика | Кметове масово вдигат данъците. Плевен е изключение. За сега.

Кметове масово вдигат данъците. Плевен е изключение. За сега.

Снимка – интернет.

Кметовете на Русе, Габрово, Димитровтрад, Хасково, Велико Търново веднага след изборите предложиха вдигане на местните данъци и такси, информира вестник „Сега”. Това става след като Борисов и министъра на финансите Горанов нахокаха местните власти, че не могат да разчитат на растящи бюджетни помощи, а да търсят увеличение на собствените приходи. За отбелязване е, че по време на предизборната кампания никой не говореше за вдигане на данъците и таксите. Шом спечелиха изборите кметовете на ГЕРБ веднага предприеха изпълнението на казаното от премиера.

“Дори всички местни данъци и такси да бъдат вдигнати до таваните определени в закона, не можем да осигурим достатъчно средства, за да обслужваме общинската пътна мрежа например”, коментира Силвия Георгиева, изп. директор на Националното сдружение на общините. Общините отговарят за поддръжката на 19 500 км шосета и за над 57 000 км улична мрежа в градовете и селата. Собствените приходи финансират едва 38 % от общинските бюджети, а в малките общини – още по-малко. Притеснителното е, че с всяка година делът им намалява, съобщават от НСОБ.

Плевен за сега прави изключение. Кметът Спартански няма намерение да вдига местните данъци и такси. Това беше направено преди две години и тогава се вдигна много шум около увеличението на данъка върху колите и такса смет. Сега се оказа, че това е добро решение, за да се избегне задължителното им увеличаване в момента. Въпросът е – докога ще може да се удържи на натиска за вдигане размера на местните налози.

Прочетете също

Първо място за второкласничка от НУ “Отец Паисий” на междуучилищен турнир по плуване

Ученичката от втори “б” клас на Начално училище “Отец Пасий” – Плевен, Доротея Минкова спечели …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *