Кметове предупреждават за птичи грип

Кметовете на общините Пордим, Кнежа и Искър предупреждават стопаните  как да предпазят домашните си птици от заразата с птичи грип

domashni ptici
Домашни птици. Снимка – Интернет

class="wp-block-heading">При влошената епизоотична ситуация

всички собственици  в населените места, които отглеждат домашни птици в личния си двор, трябва да следват строго следните правила:

  • Да не допускат извън двора си по улиците домашните птици, а водоплаващите – във водоеми, обитавани от диви и диви прелетни птици. По възможност да отглеждат разделно в двора си водоплаващите от другите видове птици.
  • При непосредствена опасност от заболяване да отглеждат птиците си в затворени помещения, за да нямат контакт с други свободно живеещи птици (врабчета, гълъби и т.н.).
  • При появата на каквото и да е заболяване или умиране на птици, стопанинът е длъжен незабавно да уведоми обслужващия го ветеринарен лекар или кмета на населеното място.
  • Да не се пипат заболели и умрели птици с голи ръце, а само с предпазни средства. Да не се допускат деца до тях!
  • Инфлуенцата или грип при птиците е остро заразно заболяване с почти 100% заболеваемост и смъртност.
  • Заболелите от инфлуенца птици са с разрошени пера, омърлушени, липсва апетит, установява се намалено яйценосене, посиняване и оток на гребена и менгушите или цялостен оток на главата. Проявяват тежки увреждания на дихателната система- кихане, кашлица, хрипове, изтечения от очите, диария, нервни признаци, парализа и смърт.

При контакт със заболели птици и неспазване на лична хигиена могат да заболеят стопаните или членовете на техните семейства.

Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *