Кметовете на 5 селища в област Плевен носят името на Свети Георги

Снимка интернет.

Кметовете на 5 селища в област Плевен днес имат имен ден, защото носят името на най-обичания български светец. Тези 5 селища имат богата история, с която могат да се гордеят живеещите там. Да си кмет на такива селища е чест, но и отговорност.

Като честитим празника на тези кметове, им пожелаваме здраве, успех и смелост в битката със злото, каквото и да е то ! Честит празник!

с Байкал. Снимка – интернет.

Георги Маринишев, кмет на с. Байкал, община Долна Митрополия

Село Байкал се намира в община Долна Митрополия, област Плевен. Отстои на 25 км от гр. Гулянци и 48 км от Плевен. Намира се на брега на р. Дунав, близо до мястото, където река Искър се влива в нея. Селото е едно от големите в общината и е много добре уредено. Построено е и малко пристанище.

Постоянното население наброява около 543 души.

Създадени са условия за различни видове туризъм – културен, орнитологичен, екотуризъм, ловен и риболовен туризъм, както и регати и велопоходи по няколко маршрута. За това благоприятстват близостта на река Дунав, красивата флора и фауна, както и плажната ивица, малкото пристанище за рибарски лодки и островите Борил и Орля с богата растителност и живописна природа. В землището на селото има ловно поле.

с. Николаево. Снимка – интернет.

Георги Мончев, кмет на с. Николаево, община Плевен.

В България има още 5 населени места, носещи същото име- в общините Стражица, Радомир, Сливен, Николаево, Трявна.

Село Николаево се намира на 15 км от Плевен и на 18 км от Ловеч. Разположено е на брега на река Чернелка. Наброява около 700 души. Няколко семейства от Англия притежават къщи в селото.

с. Буковлък. Снимка – интернет.

Георги Божинов, кмет на с. Буковлък, община Плевен.

Буковлък е най-голямото село в Плевенска област и трето по големина в Северна България. В селото живеят 4 137 души по настоящ адрес и 4 157 по постоянен адрес към 15.03.2017 г.

В Буковлък функционират основно училище „Климент Охридски“, библиотека, медицински и стоматологичен кабинет. Има детска градина, площадки, хранителни и увеселителни заведения.

с. Беглеж. Снимка – интернет.

Георги Данов, кмет на с. Беглеж, община Плевен

Село Беглеж в община Плевен е родното място на световно известната оперна прима Гена Димитрова /1941-2005/. Родната ѝ къща е запазена и в нея се намира малка експозиция за певицата.

Селото е разположено в триъгълник на 25 км от Плевен и 30 км от гр. Луковит. През землището на село Беглеж преминават реките Вит, Катунешка река и Змийца.  Признати паметници на културата са православният храм „Св. Вознесение Господне“ и две жилищни постройки частна собственост. През 2001 г. се преустройва в етнографски музей частен имот на братя Железарови, дарен на кметството за тази цел. През 2005 г. кметството по проект изгражда паметник на участниците във войните над 200 беглежани.

В село Беглеж живеят около 800 души.

Сред природни забележителности, недокоснати от вредности и строителство са каньоните на реките Вит, Катунешката река, наричана от беглежани „оная река“, местностите „Кривокрой“, „Пчелина“, „Метильова локва“ и др.

Плевен. Снимка – интернет.

Георг Спартански, кмет на община Плевен

Град Плевен е административен център на едноименната община Плевен и област Плевен. Той е седмият по големина град в България. Един от важните исторически, културни, образователни, икономически и транспортни центрове на страната.

Плевен е наричан „град на музеите” заради многото културно-исторически забележителности свързани с Руско-турската Освободителна война, най-популярни от които са Панорама „Плевенска епопея 1877” и Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец”. Заедно със сградата на Регионален исторически музей, са символите на града.

Плевен наброява 101 060 души по данни на Статистиката от м. март 2022 година.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.