Кирил Петков в Червен бряг: Надяваме се, че ще имаме 121 депутати между нас, БСП и „Демократична България”  

Кирил Петков на посещение в град Червен бряг. Снимка – Плевен прес.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната” и бивш министър председател, Иван Христанов, зам. министър на земеделието в кабинета „Петков” и депутат в 47-то НС, Стоил Стоилов, депутат в 47-то НС, Деян Петков, депутат в 47-то НС, Виолета Иеремиева, бивш зам. областен управител на Плевен, посетиха днес, 8 септември, община Червен бряг.

В Градската градина на Червен бряг те проведоха непринудена среща – разговор с  местни хора, членове и симпатизанти на „Продължаваме промяната”. Кирил Петков бе посрещнат от много млади хора. Разглеждайки градския парк, където се намират и спортни съоръжения,  Кирил Петков направи но бързо коремно салто на лоста, посрещнато с много аплодисменти.  

След неизбежните снимки с млади и възрастни граждани, Кирил Петков отговори на въпросите на „Плевен прес”:

Г-н Петков, какво знаете за живота на хората от Червен бряг и общината ?

Имам информация за живота на хората тук. Това, което виждаме в момента е, че пенсионерите живеят сравнително добре, защото с последните увеличения, които се случиха, се качи размера на пенсиите им с 55 % докато инфлацията беше 20 %. И за тях животът  е малко по-добър.

Проблемът е при младите семейства и работещите, на които работодателите не са качили доходите с 20 %. При тях виждаме, че инфлацията, която дойде от Европа и целия свят, е „изяла” отчасти доходите. И едно от нещата, които искаме да направим, защото в месеците, които управлявахме това беше първа стъпка,  в следващия период да се фокусираме точно върху тези млади семейства с най-ниски доходи. Идеята е, да направим минималната заплата да бъде 50 % от средната работна заплата. Това ще вдигне минималната заплата на 860 лева което се надяваме, че ще повдигне цялостно всички заплати.

Защото в момента тези хора са тези, на които е най-трудно. И то точно в малки градове като Червен бряг, където индустрията е сравнително ограничена и където работодателите не са успели да вдигнат заплатите по начина, по който са направени в големите градове.

В изминалите избори ГЕРБ и ДПС имат сериозни позиции в Червен бряг. Как смятате да преодолеете това  и да спечелите доверието на червенобреждани за предстоящите избори ?

Това, което виждаме навсякъде, е, че хората наистина искат промяна. През тези 7 месеца, в които управлявахме, осъзнавах, че нямаме магическа пръчка за 7 месеца да стане всичко. Но го виждах като първа стъпка. Мисля, че тези първи стъпки – и за пенсиите, и за заплатите, за детските градини, това, че спряхме корупцията на Капитан Андреево с отровите в плодове и зеленчуци – видяха, че сме готови да направим тази първа стъпка.

Сега това, за което се надяваме, е че ще ни повярват, че след 2-ри октомври ние сме готови да направим втора и трета стъпка. Тези стъпки ще бъдат много конкретни, защото бяхме 7 месеца в управлението и имаме много конкретен план.

Например – антикорупционната комисия да започне да работи. Да, не можем да изтрием с вълшебна гумичка цялата корупция в България. Но ако тази комисия започне да работи, това ще промени много нещата. Особено в малките градове, където обикновено има един или двама феодали, които държат всичко.

Как ще постигнете тези цели, ако нямате мнозинство в Парламента ? На какво разчитате ?

Да, научихме и този урок. Не можем да влизаме в коалиция с троянски коне.

Като ?

Като Слави Трифонов,  както беше миналия път. Защото 70 % от енергията ни беше да се борим вътрешно да спираме кражбите и да не разрешаваме да изтичат едни милиарди в грешни посоки. Затова този път се надяваме, че ще имаме 121 депутата между нас, БСП и „Демократична България”. Въпреки, че БСП и „Демократична България” са от двата бряга, образно казано, това което виждаме е, че за хората, които не искат да крадат от обществените средстваа, винаги можем да намерим диалог и обща стратегия. Както го направихме в тези 7 месеца.

Но този път няма да сме готови на коалиция с някой, който няма същите убеждения. Това, което мога да кажа на хората от Червен бряг е, че ние няма да направим коалиция с Борисов не защото сме идеолози. А защото знаем, че този човек се страхува ако направим реформите, които ние искаме в съдебната система, защото този човек ще бъде в затвора.

Така че, без никакви безпринципни коалиции. Няма да видите евроатлантически коалиции. Ще видите само коалиция с хора, които са готови а направят същите стъпки, с  които да изчистим държавата от всички незаконни действия от толкова много хора. Идеологически дали сте по-вече от ляво или по- вече от дясно – за нас няма значение, защото първата ни стъпка е да изчистим държавата от корупцията.

И накрая – кой е най-болезненият урок, който научихте за 7-те месеца управление ?

Няколко урока научих. Първият урок беше, че не трябва да отваряме всички битки едновременно. Въпреки, че с това желание влязохме. Трябва да отворим една битка и да победим, да отворим втора и да победим. Да има последователност.

Второто нещо е, че  е хубаво да привлечем и „бели коси” в нашия екип. Младостта е хубаво нещо ентусиазмът – също, но опитът също така е много важен. Така че, ще ни видите във втората версия на „Продължаваме промяната” със съветници, които са с бели коси. Не само млади ентусиасти.

Третото нещо е, че ще обикаляме повече градовете на България. Реално, по-малко ще прекарваме в студиата, повече по пазарите.

Снимких – Плевен прес.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Един коментар

  1. Патологичен случай е този човек…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *