Католическата църква в Белене „Рождение на Блажена Дева Мария“ – Сграда на годината

Curkva Belene 1
Църква “Рождение на Блажена Дева Мария”. Снимка – Интернет.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е връчил награда на католическата църква “Рождение на Блажена Дева Мария” и светилище “Евгений Босилков” в Белене, в категорията “Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение” от конкурса, който е под патронажа на Министерството. Тържеството се е състояло на 16 декември.

белене
Снимка – Интернет.

За ежегодния конкурс и номинираните сгради, между които и католическата църква в Белене „Рождение на Блажена Дева Мария“ , „Плевен прес“ ви информира в публикация на 2 декември:

https://www.plevenpress.com/%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0/

Кандидатурите бяха разгледани от жypи oт 32 пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe cpeди, а гласуването на публиката се проведе от 1 до 14 декември.

Националният конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на индустрията и браншови организации.

 Историята на католицизма в Белене датира от 1606 год.

Първите данни за наличието на църква са от 1622 г.: „В село Беляни има дървена църква, дълга 11 крачки и широка 6. Намира се на самия дунавски бряг“.

През 1760 г. е изградена сравнително голяма, но доста ниска каменна църква, приличаща на обикновена къща, която скоро е ограбена и разрушена до основи от нашественици.

В периода 1838-1860 год., отците-пасионисти изграждат настоящата църква с площ 630м2 и РЗП 750м2, както и енорийския дом, съществуващ до днес.

След земетресението през 1977г се налага укрепване с допълнителна стоманобетонна конструкция на кулата, която променя значително първоначалния ѝ вид. През 2000г. пода е покрит със сив гранитогрес.

На 16 ноември 2000 г., Н.В.П. Монс. Петко Христов обявява църквата с декрет за епархийно Светилище на бл. Евгений Босилков. В Светилището се намира кръщелния купел на епископ Босилков. На олтара, посветен на него се съхранява реликва, подарена от Папа Йоан Павел ІІ – част от окървавената риза, която е носил в Софийския затвор, където е убит на 11 ноември 1952 г. Гробът му остава неизвестен.

Светилището е поверено на събратята на Босилков – отците Пасионисти, конгрегация, основана от Св. Павел от Кръста през 18 в, които идват по нашите земи през 1782 г., основавайки първата си мисия в чужбина. Ректор на Светилището е отец Паоло Кортези.

След провъзгласяването на църквата за епархийно Светилище, тя става желано място за поклонничество на хиляди християни от всички краища на света. Светилището на убития от ДС мъченик за вярата епископ Босилков се намира на метри от понтонния мост, водещ към Национален парк „Персина“ и лагера Белене, като по този начин се превръща в част от поклонническия път на хората дошли в Белене да почетат невинните жертви на тоталитарния режим. Реставрацията на църквата в нейния първоначален блясък, спомага за популяризирането на Белене като място за културно-образователен, екологичен и поклоннически туризъм и подпомага развитието на икономиката на един от най-изостаналите райони в България.

belene 2
belene 3
Отец Паоло Кортези получава наградата
Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *