Касандра Радославова е прокурор в Плевен за един ден

Касандра Радославова. Снимка – Интернет.

Касандра Радославова е първото от четири деца на ромско семейство от с.Буковлък. Тя е ученичка в 11 клас в Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен.

Касандра е победителката в конкурса „Прокурор за един ден“  за който „Плевен прес“ ви информира в публикация от 11 януари 2022г:

https://www.plevenpress.com/%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b4%d0%b5/

На 2-ри февруари тя беше посрещната от Окръжния прокурор Владимир Николов,  който я запозна с работата на държавното обвинение.

Касандра е спечелила конкурса с есе на тема за ранните бракове.

 „В моята общност има много теми, по които може да се пише и една от тях е темата за незаконните бракове с малолетни момичета. Реших, че с тази тема ще се справя най-добре, защото съм свидетел на това. Вълнувам се от тази тема, защото на тези деца им липсва мотивация, а ме възмущава това, че техните родители не ги подкрепят. Ролята на родителите не е да се съгласяват на такива бракове. Има случаи на ранни бракове на 16, 15 и дори  12 годишни деца. Осъзнах, че това не е правилно. Защото успях да изляза и да видя какво е от другата страна. Да видя какво ни предлага светът. Човек, който не знае какви възможности му предлага света няма никаква представа за бъдещето си.  Моята класна Милена Кънчева, учителят ми Николай Иванчев, директорката на гимназията Теменужка Енчева  и всички учители от гимназията ми показаха какво е правилно, показаха ми че живота има и друга страна. Те ме подкрепят и ме насърчават и разбрах, че ако човек е достатъчно мотивиран може да постигне много неща. Но трябва и да даде нещо от себе си. Благодарна съм на директорката, защото тя стои винаги зад нас, зад нашите успехи и ни подкрепя и насърчава“ , сподели Касандра седнала на стола на окръжния прокурор на Плевен и облечена с магистратска тога.

Тя е категорична, че семейството е много важно за успеха на едно дете. Родителите, твърди Касандра,  трябва да научат децата си, че бракът не е спасение и е твърде късно да го промениш когато си с две деца на ръце. Промяната, според нея, минава през образованието. „Когато един човек е образован, той знае какво може да постигне. Аз искам да си взема успешно матурите и да вляза в университет, за да стана след няколко години адвокат“, сподели Касандра и добави „Родителите трябва да подкрепят децата си, да ги накарат да учат, а децата трябва да мислят по-сериозно за живота.  Да не бързат да се женят, а да учат. Човек винаги може да се ожени, но за ученето и реализацията има конкретно време“.

По нататък тя разказа за ученици в нейното училище, които са на 30 и 40 години и са дошли да завършат образованието си, защото са разбрали колко е важно. 

Владимир Николов – окръжен прокурор на Плевен и Касандра Радославова – прокурор за един ден. Снимка – „Плевен прес“.

Окръжният прокурор Владимир Николов сподели удовлетворението си от постигнатия успех с този проект. Той изказа възхищението си от неподправеното и искрено поведение на победителката в конкурса. Николов е убеден, че повече деца трябва да бъдат като Касандра. „Инициативата е изключително успешна. Аз като прокурор и председател на Асоциацията на прокурорите ще направя всичко възможно тази инициатива да се разраства. В ромската общност има много проблеми и всяко дете, което ние успеем да спечелим за каузата да мечтае, да се развива, да цени образованието, да гледа напред в бъдещето, и да бъде на крилете на искреното желание да постигне нещо в живота, трябва да бъде подкрепено с всички възможно сили“, беше категоричен той и добави „Искрени благодарности и адмирации към българските учители. Без тях това не би било възможно. Моето пожелание е мечтите на възможно най-много деца да се сбъднат“!

Прокурор Николов поясни, че  през тази седмица  домакини на инициативата са прокуратурите освен на Плевен и на градовете София, Пловдив и Самоков. В понеделник, на 7 февруари децата победители от четирите градове ще имат програма в София. Предстоят им срещи в британското посолство, държавни институции и туристическа обиколка на забележителностите на столицата.

Касандра Радославова и Теменужка Енчева – директор на Професионална гимназия по менджмънт и хранителни технологии. Снимка – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

Кметът на община Гулянци връчи награда на Бранимир Петков

Снимка – община Гулянци. На 8 февруари кметът на община Гулянци Лъчезар Яков е посрещнал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *