Последни новини
Начало | Интервю | Каракачанов за паметниците, пенсиите и болничните листове

Каракачанов за паметниците, пенсиите и болничните листове

Военният министър и депутат от 15-ти МИР – Красимир Каракачанов, посети Плевен по случай официалното откриване на паметника на ген. Владимир Вазов и 9-та пехотна плевенска дивизия, състояло се на 16-ти ноември 2019 год.  „Плевен прес” зададе няколко въпроса свързани с актуалните събития в Плевен и страната, на които Красимир Каракачанов отговори.

Министър Красимир Каракачанов сред военни. Снимка – “Плевен прес”.

Г-н Каракачанов, обръщам се към историка във вас по повод откриването на днешния паметник. Неговата необходимост е неоспорима, но историкът Каракачанов одобрява ли рушенето на паметници, за да се поставят на тяхно място други ?

Това е паметник на ген. Вазов, но и на всички воини от 9-та плевенска дивизия. 100 години след края на Първата световна война е редно да почетем един такъв герой и неговите войници, които в продължение на две години воюват срещу 6 пъти по-силен противник и го побеждават. И тези негови заслуги са признати не само от българската история, но в 1936 год. когато отива в Лондон на сбирка на британския легион и влиза в залата, английският генерал командва „Мирно, свалете знамената, влиза победителят от Дойран”. Т.е. той е получил признание още приживе.  Редно беше неговите потомци а и потомците на всички онези войници , сержанти и офицери, воювали под неговото знаме или загинали за обединението на България, да бъдат уважени с един такъв паметник, за да могат и плевенчани, и троянчани, и ловчанлии, които тогава са били в 9-та плевенска дивизия да има къде да сложат едно цвете на своите деди, чиито гробове останаха в Македония безпризорни и без кръст, както се казва. Така че това е смисъла на този паметник.

Никой не оспорва необходимостта от подобен паметник. Питам историкът Каракачанов, слагането на паметници не само в Плевен, а в цяла България, трябва ли да става чрез рушенето на стари, за да се сложат на тяхно място нови ?

Всъщност, там /старият паметник – б.а./ преди 30 години е имало някакъв паметник. Няма да го коментирам какъв е и имало ли е смисъл от него. Но пространството беше празно, с един стълб, на който нямаше нищо. Така че, в центъра на Плевен да стои този стърчащ стълб – беше безсмислено. Това е най-подходящото място. Къде да го заврем ? В някой парк или в някой ъгъл ? Ген. Вазов и неговите войници  заслужават паметник в центъра на Плевен. Все пак това са командирите и воините на 9-та пехотна плевенска дивизия.

Да оставим мъртвите и техните паметници, и да погледнем живите. А те често боледуват. Трябва и да си плащат първия ден от болничните.. Като наш депутат вие „за” или „против” сте подобно решение ?

Не можем да отречем, че има злоупотреба с тези неща. Аз съм погледнал справката. Вземете празниците и връзването им с почивните дни. Масово се взема по 1 ден болнични, за да може да се удължи почивката. Това са предимно държавни служители, защото хората от частния сектор малко трудно си позволяват да отсъстват безпричинно от работа. Аз мога да ви кажа как е в Министерството на отбраната например. Като дойде 1-ви май, за да се върже 1-ви май с Гергьовден и да стане една седмица отпуска, масово се вземат болнични. Е това правилно ли е ?

Не е правилно, но защо ще  наказвате всички ? ….

Не ви наказвам аз, а тези ваши съграждани, които правят тези измами.  Плюс това, предложението не важи за родители, които гледат болни деца, не важи също така когато има трудова злополука или катастрофа, т.е. когато има явна необходимост. Но за да се избегне тази порочна практика да се вадят болнични листа, за да се удължават почивните дни,  това трябва да го спрем. Защо да продължаваме да ги плащаме, каква е логиката ?

Защо не се контролират лекарите, а не болните ?

Той лекарят не ходи с кочана да раздава болнични листа, някой отива при него. Било по роднинска или приятелска линия

Но лекарят нали ще види, че не е болен ?

Е, сега да отричаме  съществуващата практика ли ?. Аз мога да ви дам справка. За миналата година между Гергьовден и Великден, за един ден – 4-ти май. На 4-ти май 30 % от болничните листове за целия месец май са само за 4-ти май.  Същото е и за Великден предишния месец – м.април 2018 год. Точно за деня, който свързва  Великден със следващата събота и неделя –  са 28 % от болничните листи, което какво показва ?  Ами, щом се опитваш да лъжеш системата и системата се опитва да възпрепятства това.

Въпросът е за контрола върху наистина виновните, а не да страдат невинните.

Това е двустранен процес. Същото касае и ТЕЛК-овете, и другите измами в социалната система. Или един друг пример. За цялата 2013-та година болничните листове, които са издадени са за 8 милиона и 400 хиляди дни. 8 милиона и 400 хиляди дни за 2013-та година.  Пет години по-късно, когато населението е намаляло, болничните листа са 18 милиона 260 хиляди. Какво говори това ?

Въпросът е кой трябва да бъде санкциониран.

Ами този, който прави злоупотребата: лекарят, който издава болничния лист и този, който го ползва. Защото в конкретния случай гражданите отиват при лекаря за тази услуга, било по приятелска линия, било по комшийска.  Видно е какво се случва. Пропуснах да кажа, че по наше предложение на Обединените патриоти, от 200 лв. пенсията става 250.лв.

Болна тема. Защото отново хора без един ден трудов стаж ще вземат повече от тези, които са работили.

 Е, да не ги увеличаваме според вас, така ли ?

Гледайте стажа.

Чакайте сега, стажа гледаш,  ама имаш минимална пенсия нали ? От там трябва да се ориентираш. Защото индексацията на пенсиите става от някаква сума.  Едно е да става върху 200 лева,  друго върху 250.

Съгласна съм, но социалната пенсия пипайте, а тази …

Аз имам чувството, че каквото и да направиш, все някой ще каже „Аз го го разбирам по другия начин”. Ама това е българска черта  Значи, да вдигнем на 250 лева няма нужда, да оставим да лъжем системата с болничните листа защото така е по-удобно. Това ли искате ?

Не. Но има нужда от справедливост

Ами справедливо е най-старите хора, които са се пенсионирали отдавна и пенсиите им са най-ниски, да им вдигнеш пенсията от 200 на 250 лева. Нека да не са 250, защото с индексацията вземат около 220 лв. за сега От тук нататък, индексацията се отразява на всички върху базата, която се получава. 800 хиляди са хората, които получават минималната пенсия.

 От тях колко са с доказан трудов стаж и колко са без такъв ? Имате ли такава статистика ?

Сигурно има такива без стаж, но основно са хора, които предимно са работили – 800 хиляди. Сигурно има от тях една четвърт без стаж, но другите две трети ? Тези, които са се пенсионирали преди 20-30 години, възрастните хора ?  С тогавашните заплати са осигурявани върху 200 лв Те взимат минимална пенсия. Сега я вдигаме, това са най-потърпевшите хора,  защото са най-възрастни и са пенсионирани най-отдавна. И поради това пенсиите им са най-ниски.

В този мрачен ден нещо светло и слънчево ще кажете ли на плевенчани ?

Е, денят не е мрачен, времето е хубаво. Светлото и слънчевото в днешния ден е паметника, който ще остане и за бъдещите поколения.

Прочетете също

Калин Вельов /ГЕРБ/: Аз съм съвносител, но съм музикант

От ляво на дясно: депутатът Пламен Тачев, депутатът Калин Вельов, областният управител на Плевен Мирослав …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *