Как обществото ни може да следи институции си…и то напълно законно?

Важна информация

„Който владее информацията, той владее света”. Преписват тези думи на Чърчил, но навярно са изречени много по-отдавна. И са до болка достоверни особено в днешния свят. Отвсякъде ни засипват с твърденията колко сме свободни да питаме и да се информираме, колко честна и прозрачна е властта ни, как институциите никога не биха крили важни неща за нас… “А дали е така? “, както гласи известната песен.

Страна, която се намира далеч зад място 100 по свобода на медиите, не може да претендира, че съобщава всичко на гражданите си. В страна, където доста рядко журналистите задават неудобни въпроси на властта и институциите, цари абсолютно информационно затъмнение за гражданите. Общините са до такава степен небезпокоявани, че рядко се случва някой журналист да ги подпука с въпрос защо примерно са продали даден общински имот на цена в пъти по-ниска от пазарната за сметка на общинския бюджет или пък защо никъде в сайта им не е качено, че ще санират блокове, а вече е време да се кандидаства. Всяка институция е длъжна да информира хората за всичко от обществен интерес или това, което може да предотврати заплаха за живота, здравето или безопасността им. Но малко са тези, които съвестно постъпват…

Защо е важно да получим достъп до информация?

В основите на всяко правово общество стой идеята, че гражданите като гласоподаватели и данъкоплатци има конституционното право да бъдат информарани за всяко решение, което централната или местна власт взима.  У нас това се осъществява благодарение на приетия преди 19 години Закон за достъп до информация (ЗДОИ). Това е лесен и законен  начин абсолютно всеки един гражданин да се осведоми какво се случва в неговото кметство, община, училище, съдилище, полицейска служба и т.н. Законът е често средство на журналистите при техни разследвания за корупция и злоупотреби с власт. Например: Журналистът Иван Х разбира, че община Плевен търси да назначи нов главен експерт за определен отдел към нея. Журналистът обаче подозира, че конкурс за неговото назначаване е обявен така, че почти никой да не разбере за него (тоест нещата се скатават, за да се назначи определен “наш” човек ). Общините са длъжни информация то този тип непременно да я обнародват на страниците си. Чрез ЗДОИ Иван Х може да изисква пълната информация за конкурса и критериите за кандидатите не само да му бъдат предоставени, но и обществото да получи безрезервен достъп чрез интернет до тях. Така се гарантира пълен достъп до сводобното място на всички квалифирани граждани. И това благодарение на един прост закон.

Кой има право на достъп до информация?

Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ) дава право на ВСЕКИ / български гражданин, юридическо лице, граждански организации/ да поиска и получи достъп до информация, без да е необходимо да мотивира питането си.

Кой е задължен да предоставя информация?

всички държавни органи, както и техните териториални звена

(министри, областни управители, председатели на държавни агенции и комисии и т.н. ; регионалните дирекции по горите, регионалните здравни инспекции и др.)

органите на местно самоуправление  ( кметове и общински съвети)

публичноправните субекти (НЗОК, ЦИК, БНБ, НОИ и др.)

Включително всички училища, държавни болници, музей, читалища, църкви и т.н.

Как да получа информация?

Информация се получава от съответния служител в дадена институции, чиито правомощия са отредени от закона. Може да получите информация устно, а ако обемът или времето за нейното намиране и изпращане са големи, пробвайте по писмен път. Важното е да се опитва… Защото с пасивността си българинът позволи на управляващите го да създадат няколко много лоши навици: да не съобщават за конкурси за държавни позиции, да сключват и после крият неизгодни за общините договори с фирми на “близки” или “наши” хора, да не качват АБСОЛЮТНО никаква или твърде рехава информация за похарчени пари от общинския бюджет. Все информация, с която всеки от нас по закон има стопроцентовото право да разполага. Стига да я поиска… А за това не трябва много. Достатъчно е да си знаем правата. Знанието никой не може да ни го отнеме

Споделете:

Прочетете също

IMG 8574

Деца празнуваха на Спортния комплекс в град Левски

Деца празнуваха на Спортния комплекс в град Левски. На 19 юли празникът  започна с музикален поздрав …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *