Как не ви е срам бе, политици безчувствени ?

Как не ви е срам бе, политици безчувствени ?
Снимка – интернет.

Говоря ви на „бе”, така както премиерът говори на българите и не съм чула някой от вас да му прави забележка. Как не ви е срам ?! Как можахте да докарате живота ни до този хал ? За 31 години какво направихте за здравето на българите ?  Когато 31 години не стигат на един политик да заложи себе си, но да промени една реформа в името на здравето на избирателите си – значи е безчувствен.

СДС взе властта през 1991 година и какво направи ? Направи болниците търговски дружества, превърна здравето в търговска стока. Направи здравна каса и какво ?

Иван Костов избра модел на НЗОК, точно обратен на нашия демографски профил и с това заложи доплащането от пациентите во веки веков!

Вериги и частни “болници” обират каймака от обществените фондове,а за държавните болници останаха „дребните” здравни услуги – запуснати и тежки случаи, аварии, бедствия, катастрофи, неосигурени, цигани и прочие. Като резултат – здравните “барони” станаха милионери, държавните болници останаха с огромни дългове и кадрово обезкостени.

БСП и компания /НДСВ, ДПС/ нищо не направиха да променят това положение.

През ноември 2005 година под патронажа на президента Георги Първанов се провежда Национална конференция „Здравето на хората – национален приоритет”,организирана от фондация „Фридрих Еберт”,Съюза на учените в България и Българския лекарски съюз. Тогавашният председател на БЛС заявява: „Даването на възможност за равнопоставеност на всички лечебни заведения – частни, държавни и т.н. без да се прави каквото и да е деление, без никой да ги ограничава с определен бюджет, ще усъвършенства системата и  е първата стъпка към действително  и ефективно преструктуриране”

И какво следва след това ? Едно голямо нищо !

При създаването си през 2001 година, НЗОК е с бюджет 628 826 100 лв. През 2014 година е 2.8 млрд. лв. Почти пет пъти увеличен ! През 2021 година ще бъде 5 милиарда и 341 милиона лева ! Осем пъти и половина увеличен бюджет на НЗОК от началото на нейното създаване !

Увеличи ли се качеството на здравеопазването осем пъти, както би следвало при такъв бюджет ?

Първи сме по смъртност в ЕС. Цифрите са стряскащи: 71 644 българи умират от инфаркт и инсулт през 2012 година, 18 299 през същата година умират от рак, като ръстът на злокачествените образувания расте през последните години. 3 974 българи умират от респираторни болести. Нещо да направиха политиците, за да не мрат толкова много българи през годините ?!

В същото време политиците допуснаха безконтролно увеличение на болниците. През 2011 година са средно 5 на 100 000 души. А средното за ЕС е 2.6 на 100 000 човека. И това при положение, че от 8 млн. станахме под 7 млн. българи.

МЗ и НЗОК определят приоритетните заболявания, за които ще се отделят най-много пари. И частни болници с помощта на политическо лоби,  никнат като гъби точно в тези сектори.

Ами клиничните пътеки ? Държавни и частни болници източват с години Касата чрез тях. Или политиците не знаят и това ?!

Както не знаят и за лобисткото субсидиране на определени лекарства от НЗОК , защото били „единствените на пазара”, които помагат на пациента ?! Така целенасочено се субсидират фармацевтичните компании, които предлагат въпросните лекарства.

Само това стига, за да бъдат държани отговорни всички политици след 89-та година. Защо не посмяха с назначените от тях през годините 22-ма  министри на здравеопазването да направят здравна реформа в името на нашия живот и здраве ? Защо допуснаха 5 000 лекари да напуснат България през последните 10 години ? И по 1 000 медицински сестри годишно ?

А върхът на всичко това са здравните експерти на ГЕРБ. Някои от тях са назначени за министри на здравеопазването след среща „с премиера на разклона за Велико Търново” по думите на Анна – Мария Борисова, била министър по-малко от половин година. ГЕРБ държи рекорда по смяна на здравни министри от Освобождението на България на 3 март 1878 година,  насам / Investor.bg./ Смени цели 5: Божидар Нанев, Анна – Мария Борисова, Стефан Константинов, Десислава Атанасова, Петър Москов.

И сега проф. д-р Костадин Ангелов. Същият, който обяви новите мерки, с които животът в държавата замира. И който драматично заявява: „Разумът ни казва, че е нужно да предприемем нови мерки ….За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение”.

Ами като има значение, какво правихте от март месец до сега ? Като има значение какво направихте, за да няма толкова смърт от рак, инсулт, инфаркт ? Какво направихте, за да задържите в страната лекари и сестри ? Къде ви е плана за справяне с кризата Ковид ? Какво направихте, за да няма страх в хората от задължителна смърт при Ковид, а здрав разум за предпазване от него ? Какво направихте, за да работят нормално останалите в държавата лекари, сестри, джипита ? Еднакво ли значение има за вас животът на Борисов и обикновения човек, щом твърдите, че „всеки живот има значение”.

Имате ли представа какво става с живота на родители останали без работа ? Какво става с живота на българи, които не са на държавна хранилка, а се прехранват от дребен бизнес ?

Защо грижите ви за едрия бизнес са на дневен ред, а за малкия – както дойде.

Нали имахте 40 000 легла за интензивно лечение, защо не достигат леглата в болниците ?

Ще намерите ли кураж да отговорите честно на въпроса „Успех или провал е направеното от вас в здравеопазването и с кризата Ковид ?”

И накрая – политиците ни са това, което сме ние самите. Политиците са нашият огледален образ като българи, манталитет и ценностна система. Време е и ние да берем срама си за това. Толкоз.

Прочетете също

Партията на Петър Москов заговори за "патриотична коалиция" с НФСБ и ВМРО

Партията на Петър Москов заговори за “патриотична коалиция” с НФСБ и ВМРО

Лидерите на КОД /Консервативно Обединение на Десницата/ и НФСБ – Д-р Петър Москов и Валери …

2 коментара

  1. Avatar of Морския
    Морския

    Ами ВМРО, НФСБ и Воля къде ги забравихте ! Същите търгаши като ГЕРБ. Добре си пишете ама кучето си лае кервана си върви. Просто отчайващо.

  2. Avatar of Лев Главинчев
    Лев Главинчев

    Добре е, че поне се освежава паметта за политическите вакханалии и сегашните зулуми! Иначе ЗАКОЛЕНИЕТО и ДРАНЕТО си вървят с пълна сила и без ропот, врякане и пищене! И медиите конформистки си пласират “информационната чалга”!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *