Какъв кмет ще има плевенското село Буковлък след смъртта на Росен Русанов ?

Георг Спартански: Трудно ще се запълни празнотата, която остави след себе си Росен Русанов. Няма място за политиканстване в село като Буковлък.

Георг Спартански, кмет на община Плевен. Снимка – интернет.

Г-н Спартански, приеха се нови изборни правила от депутатите в 45-то НС. Как ще се справи общинската администрация със задълженията си за подготовка на предстоящите избори, съобразявайки се с новите обстоятелства ?

Общинска администрация ще си изпълнява задълженията така както са разписани в Закона. Добри, лоши – няма място за тълкуване на закона. Нас никой не ни е питал какво мислим за него. Какъвто и да е той, ние сме длъжни да осигурим това, което се иска от общинските администрации: избирателни списъци, помещения, дезинфекционни материали и т.н.

Другото, което касае избирателните комисии – броене и отчитане на бюлетини, осигуряване на машини за гласуване, вече е организацията е на ОИК, СИК, ЦИК.

Така че, какъвто и да е закона, ние не го коментираме, просто го изпълняваме.

Как ще се реши въпроса с машините ?

Машините са ангажимент на държавата, на ЦИК. Те трябва да бъдат доставени . От нас се иска да осигурим помещенията и изборните секции, което е наше задължение. До сега винаги сме го правили, така че машините, тяхната доставка, инсталиране, проверка дали са в изправност – не е ангажимент на общинската администрация.

Предстои избор на кмет в село Ясен. Преди дни погребахме кмета на село Буковлък Росен Русанов. Ясно е, че трябва да има избори и за кмет на Буковлък. Какво трябва да се предприеме от тук нататък ?

Преди своята кончина Росен Русанов беше в отпуск по болест. Беше назначил временно изпълняващ длъжността „кмет”, за времето, в което отсъства от работното си място. Тази заповед вече не е валидна, тъй като след смъртта на Росен, вече не говорим за болнични. От тук нататък дамата, която изпълнява длъжността до връщане на титуляра, вече не може да я изпълнява на това правно основание.

Днес /5-ти май, б.а./ проведох разговор с председателя на ОбС Мартин Митев и предложих да извика извънредно заседание на ОбС още в първия ден след празниците, което е 10-ти май. И да бъде назначен временно изпълняващ длъжността „кмет”, до провеждане на изборите и полагане на клетва от новоизбрания кмет.

Така че това е, което в спешен порядък трябва да се направи в следващите дни, за да имаме легитимност на управлението в съответното населено място. Това е технически въпрос, който не се съмнявам, че ОбС ще го реши.

По-важно е какво правим след кончината на досегашния кмет ? Защото той близо 20 години изпълняваше, той си знае как, всичките  дейности не само като кмет. Той беше и Бърза помощ, и Социални грижи, и полиция, и кмет, и беше всичко. Денонощно, по 24 часа .

Знаете, че селото е с доста голямо население. Вероятно има 30-40 български общини, които имат по-малко население, отколкото са в Буковлък. Има общини с по 500, 1000, 1 5000 жители, докато в Буковлък са няколко хиляди. При това, трябва да се отчита спецификата на това население, че има доста роми. доста от тях с регистрация за криминални прояви. Росен по един или друг начин, успяваше да тушира напрежението още в зародиш. Ползваше се с несъмнен авторитет и сред ромската общност. Доказателство за това е, че на избори за кмет на населеното място, винаги го избираха с по 95-6 % от гласовете на българите и ромите. Това е рядко срещано единодушие. И не е резултат от нечистоплътни политически техники, а действително отразяване на нагласите на неговите съселяни.

Трудно може да се запълни празнотата, която остави след смъртта си Росен. В този смисъл мисля, че за политиканстване в Буковлък, място няма.

Тогава ?

Практиката на изборите е, политическите сили да си издигат кандидат за кмет на населеното място. Това разбира се, е тяхно право. Но над интереса на политическите сили, в село като Буковлък с  над 4 000 – 5000 жители, това е огромна маса от хора със своите проблеми, които искат ежедневно решаване, трябва да стои обществения интерес. Такъв е интереса за запазване на обществения ред и общественото спокойствие. И системата да функционира в един нормален вид.

Как да стане ?

Това разбира се, изисква избор на кмет, който да бъде несъмнено авторитетна фигура. Който да бъде припознат от голяма част от местните общности. И в този смисъл, не мисля, че е по силите на една или друга партия, с партиен кандидат да получи този обществен авторитет, който всички бихме желали да бъде постигнат.

Според вас има ли начини това да стане ?

Ако мога да си позволя като безпартиен, който се е явявал не един път на избори като мажоритарен кандидат за кмет, моят съвет,  с уговорката, че мога да си го позволя, и то подчертавам, не от лични или партийни интереси, а от гледна точка на обществения интерес, е – партиите да захвърлят партийното. Да седнат на една маса, да потърсят в диалог обществено приемливи, професионално доказани, реализирани, с авторитет сред местните общности личности. Да се обединят около една кандидатура, която може да поеме нещата и да се опита поне да поддържа, ако не да надгражда нивото, което е изградил с работата си кмета Росен Русанов.

Всичко друго ще води до партизанщина. Няма останало село без кмет. Ще изберат и в Буковлък. Но ако той е партийна фигура, която се ползва с доверието на само една част от местните и по механичния сбор на гласовете получи над 50 + 1 от валидните гласове на избирателите, то това няма да реши въпроса. По партиен начин няма да се реши въпроса. Той не е толкова политически, колкото социален въобще.

Така че, моят апел към политическите сили е, да се търси надпартийна кандидатура, която да е авторитет. С доказан житейски опит и професионални качества. И да бъде предложена на избирателите като човек, който може  и трябва да свърши една сериозна работа на място.

Вие знаете, че на изборите за кмет на населено място  имахме само един фаворит в Буковлък и това беше Росен Русанов, когото избираха с 95 %.

Да, но това е за местен вот. При други избори Буковлък стана нарицателно за купуването на гласове.

С другите вотове по линия на общински кмет, общински съвет, евродепутати, национален парламент е така. Там сме свидетели от много години на едни нечистоплътни изборни практики. В Буковлък има варварско купуване на гласовете и манипулиране на изборните бюлетини на неграмотните или малко грамотните избиратели. Проблемът там е нежеланието на политическите партии да излъчат избирателни комисии в тези секции, които да си свършат работата по един законен начин. Какво имам предвид ?

Докогато се назначават хора от местните общности които са партийно обвързани, а част от тях нямат правно образование, когато те обслужват определени интереси, там честен и законов вот няма. Няма и да има.

И моето техническо предложение в случая е, когато се провеждат консултациите при мен в навечерието на изборите, за излъчване на състав – първо, квотен от партиите и второ, поименен на съответните избирателни комисии в секциите, да се предложат пак партийни кандидати, пак на квотен принцип, но те да бъдат от нежители на Буковлък. Законът не забранява това нещо. Външни хора, които са равно отдалечени от местните общности и кланове, от местните интереси и махалите. Ако по един професионален начин, коректно и обективно си свършат работата, ще имаме и коректни резултати.

Аз го казвам не просто защото съм бил потърпевш на избори в Буковлък, а защото държавата е потърпевша от такъв вид гласуване. Което всъщност не е гласуване, а дивашко варварско купуване на гласове и манипулиране вота на избирателите.

Прочетете също

Плевен не вярва на Харвард

Асен Василев на посещение в Плевен. Снимка – Плевен прес Помните ли филма „Москва не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *