Последни новини
Начало | Здравеопазване | Какъв въздух дишат плевенчани ?

Какъв въздух дишат плевенчани ?

Снимка – интернет

В София дишат мръсен въздух над нормата, тръбят всички национални медии. Вземат се спешни мерки. Мръсният въздух е в над половината градове на България, но за това не се тръби. Още през 2017-та година публикувахме материал под заглавие “Плевен – с най-мръсен въздух в Европа” https://www.plevenpress.com/. Цитирахме данни на Европейската агенция по околна среда. Според тях София е най-замърсената столица в света. Това преди две години, но чак сега властта реагира. Българите дишат най-мръсния въздух на Стария континент, се съобщава в доклада на Европейската агенция по околна среда. През 2017-та се посочва, че освен София, най-замърсен въздух дишат в Перник, Пловдив, Плевен, Добрич, Хасково и Велико Търново.

В Плевен има само една станция за отчитане замърсеността на въздуха. Първоначално беше поставена на ул. “Дойран”, срещу НАП и отчиташе високи нива на замърсеност. После я преместиха в НУ “Патриарх Евтимий”. Отчитаните нива на замърсеност са около нормалните, но станцията е разположена в район без интензивен трафик на автомобили, в който не се наблюдава и горене на гуми и битови отпадъци. Не така обаче стоят нещата в кварталите на Плевен, както и на възловите кръстовища в града. Какъв въздух дишат плевенчани е въпрос, на който трябва да отговарят от отдел “Екология” в общинската администрация, РИОСВ – Плевен и всички местни държавни институции, в чиито задължения е опазване здравето на хората.

акад. Петър Иванов. Снимка – интернет.

Мръсният и смъртно опасен въздух в цяла България е заради престъпно изгаряне на европейския боклук у нас, алармира днес акад. Петър Иванов /https://svobodnoslovo.eu/. И добавя: “Мръсният и смъртно опасен въздух в цяла България, най-мръсният в Европа и в света, е заради престъпно изгаряне на европейския боклук у нас, той е 736 000 тона боклук досега! Братя баламурници, лъжат ни и ни избиват, а ние все спим”.

В България между 14 и 18 хиляди души умират поради високите нива на замърсяване на въздуха, по данни на Европейската агенция по околна среда. Колко ли от тях са плевенчани ?! И между другото – ТЕЦ Плевен също гори “европейски” боклук.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Един коментар

  1. Ненчо Еремиев

    “И между другото – ТЕЦ Плевен също гори “европейски” боклук.”
    Не съм специалист, но ТЕЦ Плевен работи само на газ и мазут. Просто не е пригодна за изгаряне на твърди горива, било то и боклук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *