Какво уби кмета на Буковлък Росен Русанов?

Последната снимка, която “Плевен прес” направи на Росен Русанов. Март, 2020 година.

Не, не е Ковид-а. Ковид-а беше последния пирон в ковчега на Росен. Официалната версия. Приспиване на съвести и пилатовски извинения.

Росен беше убиван бавно и методично. От беззаконие и партийни интереси.

Днес фейсбук е пълен със жалейки за него. Нас ни бива по жалейките. Само смъртта ни обединява.

Днес на погребението нямаше нито един от партийните велможи, които искаха от Росен гласове по изборите. Нито един от тези, дето го уговаряха да стане водач на листата им. Отказваше на всички.

Днес на погребението нямаше нито един лекар от лекуващите го в УМБАЛ и Втора психиатрична клиника към УМБАЛ – Плевен. Нямаше общински съветник, депутат или партиен лидер.

Медии се надпреварваха да разпространяват новината за смъртта на Росен. Никоя медия не пита „защо”, „кога”, „как”, „къде” е починал? Как е лекуван? Защо не беше извикан медицинския хеликоптер за Росен, когато се влоши състоянието му? Така, както беше извикан за бизнесмена Христофор Дочев, заради инсулт? Чий живот е по-важен и кой решава това?

Информация за това няма. Няма и да има. На медиите не им се занимава с такива въпроси. Няма скандал, няма жълтина, пък и не им трябва „на здрава глава болест”.

Росен ми звънеше от самото начало на заболяването с Ковид. Телефонът ми пази датите и броя позвънявания в денонощие. Последните два разговора са от 28-ми април. После телефонът млъкна.

Знаех, че е вкаран, както той ми каза, в психото. Но от УМБАЛ молиха нищо да не казвам и нищо да не пиша. За да не му пострада авторитета. И защото щели да направят всичко възможно, за да го излекуват.  Д-р Велева от Втора психиатрична клиника не пожела да отговори на въпросите ми за състоянието на Росен. Не можела да дава информация, имало си ПР. Питах  ПР-а, но и той ме посъветва да мълча.

Е, мълчах. Дано Росен ми прости това мълчание. В последните ни разговори едва разбирах думите му. Но не беше луд. Може да е отключил болестно психосъстояние, както ме уверяваха, но не беше луд. Говореше бавно и логично. От уважение към паметта му и близките му,, ще запазя в тайна какво каза за отношението на някои лекари към него по време на престоя му в УМБАЛ, за лекарствата, които са му давани, за това, как е попаднал в психиатрията.

Няма да спестя обаче въпроса към управниците. Къде бяхте когато Росен каза, че е „жива мъка да пазиш хората от зараза”?

На 22-ри март 2020 година „Плевен прес” публикува материала „”Институциите ме прехвърлят една на друга, ходене по мъките е да пазиш хората от зараза”.

Къде бяхте тогава ГЕРБ, ДПС-та, ВМРО-та, БСП-та? Къде бяхте депутати от Плевен, общински съветници от Плевен ? Как помогнахте на кмета на Буковлък?

Ден след нашата публикация в селото пристигнаха екипи на bTV и Нова. Росен се обади да благодари на сайта и каза, че имат вече достатъчно маски, дезинфектанти, но  има проблеми заради хаоса с карантинираните и пристигащите автобуси с работещи в чужбина цигани.

Месец по-късно, на 22-ри април 2020 година, „Плевен прес” публикува „По-полека с Буковлък” Поводът – интервю по БНТ с областния управител на Плевен Мирослав Петров, в което репортерката го питаше за „случая Буковлък”. Но нито тя, нито областен управител, нито столични медии назовават истините за прочулото се плевенско село.

Тогава писахме: „Сега от София отново се сетиха за Буковлък. И отново показват непознаване или нежелание да видят и назоват истината. А тя е:

 • 2 000 човека живеят под социалния минимум по думите на кмета на Буковлък.
 • Тези 2 000 човека нямат какво да ядат, нямат пари,  помощите им не стигат по думите на кмета.
 • Циганите в Буковлък са гневни на кмета си за случилото се. За тях той е отговорен за всичко – храна, работа, пари, карантина, маски и т.н. Областният кризисен щаб за тях е нещо маловажно.
 • В Буковлък зрее бунт заради описаните по-горе причини. За него ни алармира още на 22-ри март Росен Русанов, защото предвиждаше какви ще са последиците от карантината за хората в селото след като си изхарчат парите от чужбина и от помощи. А работа няма да има. Но тогава институциите му се ядосаха. Обвиниха го в черногледство.
 • Циганите в Буковлък се заканват да свалят кмета, сподели Русанов, но това не го притеснява. Копае окопи, за да спре движението на каруците между Буковлък и Плевен. Събира храна за гладуващите. И както винаги не знае кога е спал нормално.
 • Държавната политика на всички правителства след 10-ти ноември за интегриране на циганското население е пълен провал!”

Писахме още, че бунтовете в Буковлък „ще са справедливи когато нямаш храна, работа, перспектива. А това последното не става с покупко-продажбата на гласове. Без значение цигански или български”.

И тогава пак призовахме тези, дето копаят от 30 години окопа между власт и народ, да помогнат на кмета. Познайте дали са му помогнали както трябва.

Спомням си сесия на Общински съвет в Плевен през 2018-та година, на която Росен дойде както винаги с камуфлажните дрехи, ръкавиците и пистолета. Настояваше за отпускане на сума за закупуване на трактор за извозване на боклуците. Каза и защо трябва да отпуснат тези средства, а не  да ги раздават по симпатии и антипатии. Един от съветниците надменно му направи забележка, че държи неучтив тон към тях. Росен го направи на две пари. Както той си знае. „С тия лъснати чепици колко пъти си идвал в Буковлък” пита го Росен. Незабравимо. Съветникът не се обади повече.

Това беше Росен Русанов. Чепат, избухлив, истински.

Обикаляхме улиците на селото , за да покаже колко е чисто навсякъде и какво му струва това. Какво му струва изобщо да държи под контрол „населението с особени характеристики” както се изразяват политиците и услужливите медии. Какво струва на семейството му постоянното отсъствие от къщи. Липсата на сън, спокойствие и помощ от държавата. „20 години не знам какво е да спиш в чаршафи”, казваше често. За нападението над него и побоя, не обичаше да разказва. Обичаше да говори за баща си, дядо си. Предали му този опасен патриотизъм, за който се плаща със здравето, а не с депутатски места и тлъсти пачки.

Накрая здравето му не издържа. Вирусът го нападна и Росен влезе в болница. Стигна се до преливане на кръвна плазма. Всичките му приятели подеха кампания за намирането ѝ. „Плевен прес” я отрази.

Потърсихме го и написахме на 18.12.2020 година  „Росен Русанов: Все още има човещина в хората

Цитирахме думите му: „Не знам откъде съм хванал вируса. Пазил съм се, но съм постоянно сред моите хора в селото, а те са половината позитивни.

Беше тежко, не можех да правя нищо. В един момент бях напълно безпомощен. Разбрах, че са ми преливали 3-4 плазми. Това много ми помогна. Сега съм в къщи и се възстановявам. Но трябва време.

Много съм благодарен на всички, и на лекари, и на хората организирали акцията по даряване на кръв за мен. Доколкото знам и от Сдружението на общините са помагали. Но по-добре човек да не попада в болница, че е страшно.

Сега се притеснявам, че като ме няма, ще станат някои поразии, макар, че в кметството работят, които са здрави. Но нали знаете, като я няма котката и мишките лудуват”.

Един от коментарите под статията е на Дафинка Монова, която пише: „Да си жив и здрав Росене! Оздравявай, че селото те чака! В такива моменти проличава и отношението и колко си го заслужил. Ти очевидно си герой за много хора! Бъди здрав, в този наш скапан живот имаме нужда от хора като теб”.

Животът наистина е скапан, когато от него си отиват хора като Росен Русанов. Казват, че Господ прибира добрите хора на Великден. Ако е така, Господ не е справедлив. Защото оставя негодниците да се радват на този живот. И да го скапват с деянията си.

Кметът на Буковлък не е отишъл „на по-добро място”, каквито клишета вървят из фейса. „Кой се е върнал от там, за да каже, че мястото е по-добро”, щеше да пита Росен в типичния си стил, ако беше жив. Но не е. В земята е.

Изпратен подобаващо от неговите хора, както наричаше циганите в Буковлък. От рокерите, с които другаруваше. От полицаи, бившите му колеги. От приятели от близо и далеч. От няколко селски кметове и един общински – Георг Спартански. И много, много скръбни хора, дошли на поклонението в гробищен парк „Чаира”. Много почит, много цветя, много скръб.

Гобищен парк “Чаира”, Плевен. Венци в памет на Росен Русанов. Снимка – Плевен прес.

И много мълчание около тази смърт. Приета като нещо нормално заради Ковид-а. Не, не е нормално. Не е нормално хора като Росен Русанов да заплащат с живота си престъпната държавна политика с циганските гласове, социални помощи, ялова интеграция. 20 години този човек успява да се справи с близо пет хилядното циганско население в Буковлък, въпреки тази политика. Затова и пет мандата е кмет. Но плати висока цена за това справяне.

Не е нормално кмет на село, където заразените са много, да бъде оставен без засилена медицинска защита.  Постоянна и най-добрата в страната.

И не  говорете за наследствена обремененост и отключена лудост при Росен заради Ковид-а. Ковид-а е много удобен за гузни съвести и страх от истината.

Истината в момента е погребана край Плевен, на „Чаира”. Последиците ще се усетят много скоро. Защото втори Росен няма да има.

Прости Росене!

03.05.2021 година

Правда Маринова

Прочетете също

Конкурс „Моето приключение край Дунав” организира община Гулянци

гр. Гулянци, център. Снимка – интернет. Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци и МКБППМН организират конкурс …

2 коментара

 1. Запознат

  Росен имаше рак, ходеше на химиотерапия от доста време… Не знам защото не сте го написали. И най-вероятно породен от стреса и цялостния му начин на живот заради кметската работа, но това беше неговата мисия в живота, той сам си я избра и през цялото време осъзнаваше негативите, които му причинява. Ракът уби Росен, г-жо Маринова. Не ковид, да. А за всичко друго сте повече от права.

 2. Харалампи Тъпанаров

  Много съм благодарен на всички, и на лекари, и на хората организирали акцията по даряване на кръв за мен. Доколкото знам и от Сдружението на общините са помагали. Но по-добре човек да не попада в болница, че е страшно. – Кривда Маринова,какво точно искаш,срещу какво и кого мрънкаш ? Буковлък,брей брей…Голямо село,трябваше да има личен въртолет и самолет…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *