Какво се случва с тялото ни при големи горещини и как да му помогнем ?

МЪЖ И ВОДА

Необичайно горещото време, липсата на вентилация, пренаселеността, усилените упражнения могат да допринесат за повишаване на телесната температура. Ако телесната температура надвиши 40 градуса по Целзий, тялото губи способността си да се охлажда. В резултат на това може да настъпи топлинен удар, който може да доведе до смърт.

Как екстремните горещини влияят на тялото ни ?

Когато тялото се загрее, кръвоносните съдове се разширяват. Това води до понижаване на кръвното налягане и кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в тялото. Това може да причини леки, но неприятни симптоми като сърбящ обрив или подути крака.

Тялото реагира на повишаване на температурата чрез увеличаване на притока на кръв към кожата, извеждайки топлина на повърхността на тялото. Това произвежда пот, която се изпарява и охлажда тялото. Но изпотяването води до загуба на течности и соли и, което е много важно, балансът между тях се променя в организма. Това, съчетано с понижаване на кръвното налягане, може да доведе до топлинно изтощение. Симптомите му включват:

  • световъртеж
  • гадене
  • припадък
  • объркване
  • мускулни крампи
  • главоболие
  • обилно изпотяване
  • умора

Ако кръвното налягане спадне твърде много, рискът от инфаркт се увеличава.

Ако тялото се загрее до 39-40°C, мозъкът дава указания на мускулите да забавят – настъпва чувство на умора. При температури 40-41°C е възможно топлинно изтощение, а при температури над 41°C тялото започва да се изключва. Химическите процеси започват да се нарушават, клетките се разрушават и съществува риск от повреда на много органи. При тези условия тялото дори не може да се поти, защото притока на кръв към кожата е прекъснат и кожата става студена и лепкава. Топлинният удар – който може да настъпи при всяка температура над 40°C – изисква професионална медицинска помощ и ако не се лекува незабавно, шансовете за оцеляване може да са малки.

Правете разлика между топлинно изтощение и топлинен удар. При топлинното изтощение има припадък и световъртеж. При топлинният удар – пулсираща болка в главата. Обилно потене е признак за топлинно изтощение, а липсата на потене – за топлинен удар. Горещата, суха кожа е признак за топлинен удар, а хладната, лепкава – за топлинно изтощение.

Наистина ли топлината убива?

Високите температури могат да причинят смърт. В повечето случаи това са инфаркти и инсулти, причинени от стреса, свързан с опитите да се поддържа телесната температура на стабилно ниво. Когато температурата на въздуха надвишава 25°C-26°C, смъртността също се увеличава. Според наблюденията на учените обаче смъртността обикновено се причинява от по-високите температури през пролетта или началото на лятото, а не в “пиковото лято”, като първите 24 часа от горещата вълна са много по-опасни. Това може да се дължи на факта, че с настъпването на лятото започваме да променяме ежедневното си поведение и постепенно свикваме да се справяме с жегата.

Кой е по-застрашен от високите температури ?

По-напредналата възраст или някои хронични заболявания (като сърдечни заболявания) могат да направят хората по-малко способни да се справят със стреса, който топлината поставя върху тялото. При диабет тялото губи вода по-бързо и някои усложнения на заболяването могат да променят състоянието на кръвоносните съдове и способността за изпотяване. Децата и заседналите хора също са по-уязвими. Мозъчни заболявания като деменция могат да накарат хората да не осъзнават топлината или да не могат да си помогнат сами. По-застрашени от останалите са и бездомниците, които прекарват по-голямата част от времето си на открито, както и обитателите на апартаменти на горните етажи, които се отопляват повече.

Какво да направите, ако човек получи топлинно изтощение или топлинен удар ?

Ако човек може да се охлади в рамките на половин час, тогава топлинното изтощение обикновено не води до сериозни последици.

Преместете жертвата на топлина на хладно място. Сложете го да легне по гръб и повдигнете леко краката му Дайте му да пиете много вода – спортни напитки или течности за рехидратация също са добри. Хладна кожа – напръскайте го с хладка вода или гъба и вентилатор. Студените компреси в подмишниците или врата също ще помогнат.

Ако обаче човекът не се възстанови до 30 минути, обикновено следва топлинен удар. Това е спешен медицински случай и трябва незабавно да потърсите професионална медицинска помощ.

Кое помага в жегата и кое не?

1) Пийте студени напитки и се въздържайте от горещи? Пиенето повече в жегите е правилно. Много е важно при такива състояния да помогнете на бъбреците си и да предотвратите дехидратацията. Но за това каква течност да се пие – ледена или гореща, има спорове от дълго време.

Теорията зад избора на горещо е следната: загрявате се отвътре, започвате да се потите повече, което в крайна сметка ви охлажда. Човешкото тяло е способно да отделя до два литра пот на час и това е много ефективен начин за понижаване на температурата. Но ако загубеното количество течност не се компенсира, тогава скоро ще се дехидратирате – и поради това някои експерти препоръчват да се откажете напълно от топлите напитки в горещините. Освен това те подчертават, че е най-добре да избягвате чай или кафе, тъй като тези напитки съдържат кофеин, който увеличава дехидратацията. Има обаче много малко доказателства, че умерените количества кофеин действат като диуретик.

Наистина, някои изследвания подкрепят идеята, че студените напитки са по-добри при горещо време. По-специално бяха проведени експерименти, при които участниците бяха подложени на тежки физически натоварвания и след това телесната им температура беше измерена, докато им се даваха топли или студени напитки. Установено е, че последните са по-ефективни при охлаждане на тялото. Има обаче поне един възможен проблем с подобни изследвания – методът, използван за измерване на температурата.

Така че, топлите напитки в жегата помагат по-добре. Има обаче ситуация, в която те са безполезни: ако влажността е много висока или сте облечени така, че потта няма възможност да се изпари. В този случай използвайте студени напитки.

2) Предпочитам да включа вентилатора?

Полъхът от въртящия се вентилатор определено е облекчение. Но трябва да се има предвид, че вентилаторът не охлажда въздуха, той просто го движи, а въздушният поток, създаден от него, спомага за нормалния топлообмен на тялото ни – включително и за изпаряването на потта, която се появява върху кожата от топлината.

Като цяло се смята, че вентилаторът може да помогне, ако температурата на въздуха не е по-висока от 35 градуса по Целзий. Ако е по-висока, тогава обдухването на тялото с такъв въздух само ще увеличи топлинното натоварване и може да доведе до топлинен удар.

3) Опасни ли са силните горещини само за възрастните хора?

Вярно е, че повече хора попадат в болници през особено горещите дни и много от тях са възрастни хора. Телесната температура, при която тялото ни се чувства най-комфортно и функционира нормално, е между 36 и 37,5 градуса по Целзий.

Проблемът със старите хора е, че те не винаги осъзнават кога се прегряват и дехидратират. Всичко това обаче изобщо не означава, че жегите са опасни само за възрастните хора. Децата и хората с хронични заболявания също са изложени на риск – както и всеки, който има двигателни затруднения, които им пречат просто да отидат до прозореца и да го отворят, да си донесат вода или да си сварят горещ чай, за да заместят загубата на течности от изпотяване.

4) Трябва ли да отворя всички прозорци? Отварянето на прозорец е първото нещо, което идва на ум на повечето от нас, когато е горещо. Но това може да има обратен ефект. Необходимо е да отваряте прозорци само когато въздухът навън е по-хладен, отколкото в стаята (а именно, това обикновено се случва през нощта).

5) Трябва ли да пия бира?

Във филма от 1958 г. „Трудният път към Александрия“ герой, изигран от Джон Милс, мечтае за леденостудена бира под горещото слънце на африканската пустиня. В края на филма, след всички приключения и трудности, които е преживял, той сяда в един бар, носят му жадуваната бира, той отпива и изрича известните думи: “Worth waiting for” (“заслужаваше си чакането”).

Не е нужно да карате камион през северноафриканската пустиня, за да пиете бира по залез слънце в горещ ден. Но ще ви помогне ли да се охладите?

Проведените по този повод проучвания са показали, че една или може би две чаши бира ще заместят загубата на течности, вместо да я влошат. Така че, вероятно, героят на филма “Трудният път към Александрия” е прав, халба бира си струва чакането.

Споделете:

Прочетете също

dispanser tuberkuloza 1

От днес до 21 юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза

От днес, 17 юни, до 21-ви юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *