Последни новини
Начало | Общество | Какво прави „Северно ехо“ в Културния календар на общината ?

Какво прави „Северно ехо“ в Културния календар на общината ?

И тази година в „Културен календар 2018“ на община Плевен, в раздел I „Традиционни и протоколни прояви“ т. 14 четем: „Годишна награда „Северно ехо“ – община Плевен и Дружеството на журналистите, м. декември, необходими финансови средства до 600 лв.“

Става въпрос за едни 600 лв., които в края на годината кметът /който и да е той/ и председателят на ОбС /който и да е той/, тържествено връчват на някой от членовете на въпросното дружество тези 600 лв. Обикновено на двама души по 300 лв. Така са се разбрали през годините Община и местното Дружество на журналистите.

Изобщо няма да коментирам абсурдния факт, че през тези години председатели на дружеството са били представители на властта – началник отдел и общински съветник. Но да се предвиди като „културно мероприятие“ даването на 600 лв. от кмет и председател на ОбС вече е прекалено. И за двете страни !

На толкова ли оценяват властимеющите труда на журналиста ?! На толкова ли оценяват самите журналисти труда си ?! И какво е това Дружество на журналистите, което търпи подобна шизофрения ?!

Ако трябва да се дават награди, нека властта даде награда за „Критика, която помага“ или „Трудно разследване“, или „Смела журналистика“. И не 600, а 1 600 лева да бъде тази награда ако властта вижда в журналистиката не слугинаж, а необходим инструмент в управлението. И ако е наясно, че медиините прегръдки застрашават една власт, а не критичната журналистика.

Ако трябва да има „Северно ехо“ нека Дружеството на журналистите извика на висок глас „Трудът на журналиста не е подаяние, а призвание“, за да има наистина ехо. И финансовото му измерение да е адекватно на личното себеуважение и респекта към професията „журналист“. А те не струват 600 лв. !

Единствената полза от това срамно нещо за 600 лв. е, че си припомних думите на Стефан Продев: „Бедна българска журналистико! Защо не окнеш, така че полилеите в парламента да изпопадат? Защо не стиснеш перото си мъжки, та от камъка да потече мляко. От какво се страхуваш? От репресиите ли, от себе си ли?”

И едно уточнение – не съм член на Дружеството на журналистите, но познавам неговите членове. Всички те са възпитани и добри хора, просто не знам защо търпят това положение.

Прочетете също

На 11 ноември 1952 година, комунистическият режим убива Евгений Босиилков

Портрет на Евгений Босилков. Художник – Христо Вачев. Евгений Босилков е роден със светското име …

6 коментара

 1. Да сте прочели поне една критика към властта от тези т.н. медийни журналисти в Плевен? Аз не съм и помирисал за подобна тяхна изява! Само хвалби, лизане и жалък слугинаж!

 2. Единствено Латинка Светозарова понякога отправя критики. Другите не съм чула и видяла да обелят и дума за евентуална критика! А толкова кражби, далавери и корупция има в Плевен!

 3. Кмета върши всичките дивотии. Той им плаща за да мълчат и да не обелват нито думица!

 4. плевенска журналистика

  Какво има да коментираме. Факта, че никой журналист не обелва дума за тази награда е показателен. Големи са мишки. Мълчат като насрани г***ве. Щото кмета ще им спре паричките.

 5. Запознат

  Не може общината да финансира сайтове като плевен за плевен, дарик,зетра и други и да чакаме някаква критика после от тях към управниците. Срамота е община да дава пари на сайтове!Не може човек по прякор Водката да е шеф на това дружество, да е вечно нагъзурчен към политиците и накрая на годината да раздава награди на “избраните”. Нима това е тайна и защо т.нар. “журналя” търпят тази гавра? Цялото това нещо е една огромна шизофрения както посочва авторката наистина! БГ Север медия на АБВ, ПЛевен Утре медия на ГЕРБ, Плевен за плевен медия на депутат от бсп но с уклон да е угодна на всички политици и партии, Дарик и те същите. Ама как да стане в този град журналистиката кажете ми? Не става!Това дружество да се закрие незабавно,защото всеки негов член трябва единствено да се срамува.

 6. Циркът продължава

  Няма ли да драснете някой ред за изминалата церемония, с която “гилдията” разби всички рекорди по глупост.
  Любимият ми откъс от материал публикуван в БГ СЕВЕР:
  “Наградата „Млад журналист“ също има нова формулировка и тя е „Награда за съчетаване на професионално ниво и грижи за три деца“. Наградата е за Елина Кюркчиева – журналист в информационния сайт „Плевен за Плевен“. Наградата връчи председателят на Дружеството на журналистите Иван Илиев.”
  Да не коментираме, че всъщност собственикът на „Плевен за Плевен“ е наградил колежката си. На какви наркотици са тези хорица?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *