Кабинетът „Борисов 3“ на кантар: 34 % искат да остане, 34 % – да падне

Това сочат данните на сайта Oфнюз /https://offnews.bg/, от 11.04.2019 год., които публикуваме с незначителни съкращения.

Средната оценка на българите за правителството е 3,17 по шестобалната система, твърди агенция „Медиана“ в проучване, проведено от 4 до 9 април сред 1001 пълнолетни граждани. 

Кризата около апартаментите на властта и оставките еударила тежко престижа на ГЕРБ. За първи път от началото на третото правителство на Бойко Борисов желаещите управлението да продължи мандата си и искащите то да си отиде предсрочно, са се изравнили – по 34% във всяка група.

За близо 70% от избирателите  „Апартаментгейт“ не е просто предизборна политическа атака на опоненти, а отразява реални далавери по върховете на властта. Едва 15% определят скандалите като само предизборна политическа атака. По-малко от половината избиратели на ГЕРБ определят случващото се като политическа атака.

За 60% от симпатизантите на ГЕРБ случващото се е тежък удар върху партията с възможност сериозно да я отслаби и да ѝ навреди.

Симпатизантите на ГЕРБ са се свили до т. нар. „твърдо ядро“. БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент (0,6 %) – 32.1% за БСП срещу 31.5% за ГЕРБ/СДС. Разликата ГЕРБ/БСП би била по-голяма, но марката „СДС“ съвсем реално привнася в коалицията около процент, разясняват от „Медиана“.

ДПС е третата партия, която може да бъде сигурна, че ще вкара евродепутати.

Прогнозите за ниска изборна активност на предстоящите евроизбори у нас едва ли ще се потвърдят. Към момента над 80% от избирателите споделят, че те са важни, а 70% от всички заявяват намерение да гласуват на тях. Причината е, че 2/3 от избирателите възприемат тези избори като насочени към вътрешните проблеми на страната – своеобразен вот на доверие към управляващите и подготовка за политическо преструктуриране на властта, заключават от агенцията.

Според 66% от симпатизантите на БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев трябва да бъде в листата на партията, 12% са против. 36% от избирателите на БСП смятат, че тези спорове могат да доведат до разцепление и отслабване на партията преди изборите. Това е основен риск пред БСП – вместо да се яви обединена, да затъне във вътрешнопартийни разделения и да пропусне шанса за победа.

Данните показват, че на левицата в момента ѝ е нужен всеки глас (разликата е под 1%). Резултатът от изборите до голяма степен ще зависи от способността на БСП да се яви единна и да мобилизира избирателите си, коментират от Медиана.  

БСП е изправена пред още един сериозен проблем – позиционирането ѝ по отношение на европейските структури. Очевидно дебатът около номинирането на Станишев за листата на БСП има по-дълбоки мотиви – цялостно поставяне под съмнение на позиционирането на партията в семейството на европейските социалисти и търсенето на „консервативна“ идентичност. Сред симпатизантите на БСП обаче 54% са за оставането в ПЕС, 14% – против, а останалите нямат мнение по въпроса. Другият риск – дебелото подчертаване на различията с ПЕС дава възможност за пропукване на европейската принадлежност на БСП, а това може да отблъсне много избиратели.

Разочарованието от властта, скандалите и последвалите оставки са засилили търсенето на политическа алтернатива вън от противопоставянето ГЕРБ/БСП и желанието за участие в изборите. От една страна, избирателите търсят алтернатива, а от друга различните партии засилват активността си с оглед очакваното политическо преструктуриране на властта и заемане на позиция за едни потенциални предсрочни избори.

Към момента Воля, ВМРО и Атака се възползват най-много от тази ситуация и се намират близо до възможността да достигнат изборната бариера (5.88%). Не може да се изключат и възможностите на „Демократична България“ и новата/стара „Коалиция за България –АБВ“. Доколко последната краде гласове от БСП или се вижда от избирателите като реална алтернатива, предстои да видим.

Споделете:

Прочетете също

Велчо Маринов е новият кмет на село Асеновци

Село Асеновци. Снимка – интернет. Велчо Димитров Маринов е новият кмет на село Асеновци, община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.