Йоан Златоуст: Не искай много, за да не се чувстваш беден

На 30-ти януари е големият християнски празник на Светите Трима свидетели: Йоан Златоуст, Григорий Богослов и5 Василий Велики

Тримата Светители оформят християнското богословие. Икона – интернет.

Денят на свети Три светители е християнски празник, отбелязван на 30 януари от Православната църква и Източно католическите църкви в памет на Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Тримата са влиятелни епископи на ранната църква и играят важна роля за оформянето на християнското богословие.

Историята на празника датира от времето на управлението на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол във връзка с учението на Василий Врач възниква спор за първенството между Отците на църквата.

Василий Велики  е християнски светец, архиепископ на КесарияКападокийска, църковен писател и богослов.  В Римокатолическата църква е наричан също доктор на църквата (от лат. doctorecclesiae). Автор на многочислени проповеди и писма на богословска тематика (от тях са съхранени до наши дни над 300).

 Григорий Богослов е теолог и философ. В своята теология Григорий защитава доктрината за Светата Троица, включвайки Иисус Христос и Свети Дух. Той изтъква, че Иисус не престава да е Бог, когато става човек, нито че губи божествената си природа, когато взима човешка природа. Освен това Григорий твърди, че Христос е напълно човек, с човешка душа.

Св. Йоан Златоуст  е една от най-значимите личности в историята на Православната църква. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само Августин Блажени.

Споделете:

Прочетете също

В Плевен започна косенето на тревните площи и обработката им против кърлежи

Снимка – Пресцентър община Плевен. Започна първото за годината косене на обществените тревни площи в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *