ИТН се съюзи с ГЕРБ , „Възраждане“ – с ДПС. Отстраниха Никола Минчев като председател на НС

Минчев удържа близо седем месеца начело на Народното събрание. Снимка – Интернет

Гласовете на обединената опозиция – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, а отскоро – ИТН, бяха достатъчни за свалянето на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание. Така той става четвъртият детрониран председател в най-новата ни демократична история след Стефан Савов, Огнян Герджиков и Димитър Главчев.

Новозаформената опозиция успя да събере 125 гласа „за“ оставката на Никола Минчев. Не гласува единствено Делян Пеевски, отсъствал от днешното заседание.

За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влезнах тук в Народното събрание /НС/, в храма на българската държавност„, заяви Никола Минчев след гласуваната му оставка и допълни: „Оказа се, че тези които дойдоха да чегъртат, сега чегъртат мен“.

Очаква се „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ да подкрепят кандидатурата на Ива Митева от партията на Слави Трифонов за нов председател на 47 НС.

С гласуваната днес оставка се засвидетелства загубената парламентарна подкрепа за кабинета на Кирил Петков. Напускането на ИТН от властта вероятно ще доведе до нови предсрочни парламентарни избори. Четвърти в рамките на 13 месеца – безпрецедентно в историята на която и да е европейска държава.

Споделете:

Прочетете също

Областна администрация – Плевен награди победителите в конкурса „Освобождението на Плевен“

Снимка – „Плевен прес“. Припомняме, че на 15 ноември, 2022 година Областна администрация Плевен обяви …

Един коментар

  1. Калиман

    Слави Трифонов е един предател! Никой не е гласувал за него да прави коалиция с ДуПеСе, герб и дупедавците псевдо патриоти от възраждане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *