Инфлацията ще расте, безработицата – също, лихвите скачат, икономически растеж – нула. Това ще бъде 2023 година за България.

Снимка – интернет.

Мрачна прогноза за 2023 година направи Симеон Дянков на 7-ми януари по БНТ. Същата прогноза прави и Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики https://sipp.bg/

Докато телевизорите ни успиват с мандати, графити по нечии врати и англичанин акостирал в Любеново, всеки ден носи нови цени, страх за здравето, страх за бъдещи планове. Защото ситуацията в момента е непредсказуема. За нас ! За политиците е ясна – избори, които да спечелят и далаверата да върви.

Инфлацията ще продължи да се вдига, предупреди Дянков. Защото депутатите популистки вдигнаха минималната работна заплата /МРЗ/ на 780 лева. От там се вдигнаха заплатите на цялата чиновническа армия в България, депутати, министри, кметове и т.н. Вдигат се пенсиите, всички видове осигуровки и социални плащания. А парите за тези плащания идват от бизнеса. Дребният малък, семеен ще е най-ощетен. Много от малките фирми ще спрат работа. Големият бизнес ще пострада също, макар и по-малко. Щом гиганти като Амазон и Мета започнаха съкращения, какво остава за българския бизнес.

През лятото на 2022 година мебелният и дървообработващ бранш алармира за масови съкращения. Такива продължават да се  правят и в други браншове.

„Инфлацията ще стане повсеместна”, каза Дянков. „И ще остане двуцифрена”. Той припомни, че не се сбъднаха прогнозите на Асен Василев за невъзможност да има двуцифрена инфлация в България.

Официалните данни на НСИ сочат 16.9% за ноември 2022 г.  Неофициалната сочи 50 и повече процента инфлация при цените. Особено на хранителните стоки. В магазина едно яйце стана 50 ст., а корите за баница – 4 лв. Мляко, олио, колбаси, сирене, масло – всичко върви нагоре.

Никола Филипов припомни, че инфлацията за юли е 17,3%, а в последната актуализация на Бюджета е заложена инфлация от 11,9%: „Виждате, че има доста голяма разлика спрямо това, което очакваше бившият вицепремиер“ /Асен Василев, б.а./

Не се сбъднаха прогнозите на кабинета Петков за предстоящ  икономически растеж в България. „Предишните управляващи очакваха икономически растеж от 4,8%. Това беше много оптимистично, особено на фона на войната и на прогнозите на водещите световни финансови институции, сред които МВФ и СБ, които дадоха доста по-ниски оценки”, заяви Филипов.  А Симеон Дянков каза по БНТ, че  такъв растеж няма да има. Защото Европейската централна банка /ЕЦБ/ е дала нулев икономически растеж за 2023 г. Каза още, че до края на първото полугодие половината от държавите членки на ЕС ще са в рецесия. България е зависима от тези икономики и тя също ще изпадне в рецесия, категоричен е Дянков. А какво е рецесия и защо е наричана „чудовище” – писано е много.

В същото време политиците ни успиват с приказки как са увеличили със своите „действия” доходите на българите. Само че „един по-детайлен анализ на доходите показва, че през юни-юли доходите са се покачили само с 2%. В същия период от време инфлацията е 10%. Темпът на ръст на инфлацията е пет пъти по-висок от ръста на доходите“, категоричен е Никола Филипов. Действителността потвърждава неговите думи.

Затова Дянков съветва, „ако ще теглите кредит – направете го сега или в началото на февруари”. Защото след това лихвите по кредитите /потребителски и ипотечни/ ще скочат рязко нагоре. Причината – от една страна вдигане на лихвените проценти от Европейската централна банка /ЕЦБ/ и от друга – високата ликвидност на банките.

За капак грипът удари деца и възрастни. А в аптеките липсват лекарства. И на този хал депутатите се вълнуват повече от мандата, отколкото от живота и страховете на своите избиратели.

Плевен има деветима избраници в 48-то Народно събрание. Сред тях и един професор по икономика. Колко пъти се срещнаха и казаха на хората истината за сегашното ни положение? Как ще излезем от него и кой ни го причини? За какво да сме спокойни и за какво да вземем мерки? Изобщо – за какво да сме готови? Защото в момента сме готови само за едно – да излеем гнева си при първия удобен случай. А той се задава – досещате се кога.

Споделете:

Прочетете също

В община Пордим продължават грижите за уязвимите групи хора

Снимка – община Пордим. В община Пордим започва социален проект „Грижа в дома в Община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *